ΝΕΟ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Την απόφαση να συντονίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, πήραν δεκάδες μαζικοί φορείς και Επιτροπές Αγώνα Πλημμυροπαθών από όλη τη Θεσσαλία, που συμμετείχαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Συγκεκριμένα, οι μαζικοί φορείς συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, τις μέρες ψήφισης στη βουλή του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού που αναμένεται να γίνει στις 14 με 17 Δεκέμβρη.

Παράλληλα, να στηριχτούν οι δράσεις διεκδίκησης των επιτροπών πλημμυροπαθών απέναντι σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές, να επιδιωχθεί συνάντηση με τον υφυπουργό Πολ. Προστασίας ή κλιμάκιο της Κυβέρνησης καθώς και τα κόμματα της Βουλής, να συνεχιστούν οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης και να υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα ακόμη και με Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα μέσα στο Γενάρη σε συντονισμό και με άλλους πληγέντες.

Στο σημαντικό αυτό βήμα συντονισμού συμμετέχουν δεκάδες εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και οι επιτροπές πλημμυροπαθών που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη Θεσσαλία. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα επιδιωχθεί να στηριχτεί το ψήφισμα με τα αιτήματα και από άλλους μαζικούς φορείς.

Να δυναμώσει η προσπάθεια διεκδίκησης και συντονισμού

«Τα προβλήματα μας είναι κοινά, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί! Εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι παλεύουμε για τις ανάγκες μας για τις ζωές μας!!! Είναι ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας, μέσα από τα σωματεία, από τις επιτροπές πλημμυροπαθών στις γειτονιές, τους αγροτικού συλλόγους στα χωρία μέσα από τους φορείς του κινήματος. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η προσπάθεια διεκδίκησης και συντονισμού. Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσουμε την απαίτηση μας, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με τον κοινό αγώνα μας να τους αναγκάσουμε να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα μας», σημείωσε στην εισηγητική ομιλία ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Τόνισε, μεταξύ άλλων ότι, «μέχρι σήμερα η κρατική στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και Δήμων είναι ελάχιστη σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα. Ότι έχει γίνει μέχρι τώρα έχει γίνει κυρίως από τον ίδιο τον κόσμο και την αλληλεγγύη του υπόλοιπου λαού και πολύ λίγο από την κρατική αρωγή. (…)Στο θέμα τις κατοικίας, δεν υπάρχει σχεδιασμός για άμεση κι ολοκληρωμένη λύση για όλους αυτούς. Όσοι σήμερα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ανησυχούν για το μέχρι πότε θα έχουν αυτή την δυνατότητα και ήδη έχουν αρχίσει κι έρχονται τελεσίγραφα σε πολλούς να εγκαταλείψουν τα σωματεία. (…)Για τα μέτρα οικονομικής στήριξης κι ανακούφισης ένα μεγάλο μέρος των πληγέντων δεν έχει πάρει ούτε κι αυτή την πρώτη αρωγή. Επιπλέον αποκλείονται από κάθε στήριξη περιπτώσεις όπως για παράδειγμα τα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Στο νέο προϋπολογισμό(για το 2024) παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες οι αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους από τις πρόσφατες καταστροφές, αφού προβλέπονται μόνο τα 600 εκατ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που δεν φτάνουν ούτε για τις πρώτες ανάγκες, ενώ παραπέμπονται σε «βάθος χρόνου» και με βάση τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια που αποκλείουν «από τα αποδυτήρια» αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και καλλιέργειες.

Ένας προϋπολογισμός που εκτός απ’ το ότι περικόπτει κι άλλο την χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες ετοιμάζει νέα φοροκαταιγίδα (6,2 δις επιπλέον φόροι, 1,2 δις επιπλέον ΦΠΑ κα), με κανονική εξολόθρευση για τους αυτοαπασχολούμενους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.»

Ο Γιάννης Σκόκας, αναφέρθηκε στην περίφημη έκθεση των Ολλανδών, δηλαδή της Ολλανδικής εταιρείας HVA, για την επόμενη ημέρα στην Θεσσαλία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, «μας καλούν να συνηθίσουμε πως σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πνιγόμαστε! Γιατί όπως διατυπώνεται ορθά κοφτά… «Δυστυχώς, εγγυήσεις του 100% δεν υπάρχουν. Οι πλημμύρες αποτελούν ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στη Θεσσαλία, γι’ αυτό και οι υποδομές πρέπει να ενισχυθούν, αλλά δεν μπορούν όλες οι περιοχές της Θεσσαλίας να προστατευτούν σε ιδανικό επίπεδο ασφαλείας, ακόμη κι αν αυτό θα ήταν το επιθυμητό».

Πρόσθεσε ότι, «αυτό βεβαίως είναι και το master plan και της νέας περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας του κ. Κουρέτα η οποία «εργάζεται πυρετωδώς» είδη σε αυτή την κατεύθυνση , σε αγαστή συνεργασία με την παραπάνω εταιρεία για την υποτιθέμενη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.»

Αδιαφορία από το κράτους, μοναδικό αποκούμπι η αλληλεγγύη

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των μαζικών φορέων, στις οποίες αποτυπώθηκε η οργή και η αγανάκτηση απέναντι σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές, που αφού τους έπνιξαν, εδώ και 80 μέρες δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η αποκατάσταση των ζημιών, η αποζημίωση των πληγέντων, η θωράκιση της περιοχής από νέες πλημμύρες.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Στην σύσκεψη συμφωνήθηκε το εξής πλαίσιο αιτημάτων :

· Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις. Να δοθεί άμεσα 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη.

· Να υπάρξει άμεση , ακριβής καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες,Ø οχήματα, καταστήματα, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα κλπ. Αποζημίωση για όλα στο 100%.

· Να υπάρξει άμεση χορήγηση ειδικού βοηθήματος τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

· Να εξασφαλιστεί με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου η ασφαλής διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών , η τροφή, υγειονομική περίθαλψη για όσο διάστημα είναι αναγκαίο.

· Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας (ψεκασμοί, απολυμάνσεις , καθαρισμοί, εμβολιασμοί κα). Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

v Για τους εργαζόμενους . Να σταματήσουν να υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή της αποζημίωσης για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή. Αύξηση της συγκεκριμένης αποζημίωσης τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων . Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.

v Για αυτοπασχολούμενους & αγρότες. Να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες αγρότες , επαγγελματίες κ.α. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

v Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒØ κλπ. Αναστολή χρεών σε εφορία, δημόσιο και τράπεζες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Ø Άμεσος ενδελεχής έλεγχος στατικής επάρκειας όλων των οικιών και κτιριακών υποδομών.

Ø Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλότητα πλημμυρισμένων δημόσιων υποδομών (σχολεία κ.α.) από υγειονομική και τεχνική άποψη και να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια οι συγκεκριμένες δομές .

Ø Προκήρυξη άμεσα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη της κυβέρνησης – δήμου – Περιφέρειαςγια όλες τις περιοχές που επλήγησαν (Εργατικές Γιάννουλης, Αγ. Θωμά, Ν. Σμύρνης, Αγ. Γεώργιου, Οδ. Βόλου , Κουλούρι κα) και συνολικότερα στην πόλη καθώς και περιοχές όπως Φαλάνη, Αμπελώνας κ.ά. Αποκατάσταση των αναχωμάτων και άλλων αντιπλημμυρικών έργων όπως για παράδειγμα στο Κουσμπασανιώτικο ρέμα. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουμε την περίπτωση του αναχώματος του Ιπποκράτη που απαιτείται να πάρει χαρακτηριστικά σύγχρονου αντιπλημμυρικού έργου με ενίσχυση του για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος υπερχείλισης, διάτρησης ή και συνολικής αστοχίας του. Αντίστοιχα διεκδικούμε συγκεκριμένα έργα Παλαμάς, Φαρκαδώνα, Μ.Καλύβια, στις συνοικίες του Βόλου που επλήγησαν(μπορούν να ειπωθούν σκέψεις σήμερα). Να γίνει αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός του δικτύου όμβριων υδάτων της Λάρισας και κάθε πόλης όπου αναγκαίο.

Ø Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτηØ και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Άμεση προτεραιότητα όμως αποκτούν τα παρακάτω έργα:

l Το φράγμα και Υδροηλεκτρικός Σταθμός στη Συκιά (ΠΕ Καρδίτσας).

l Η σύραγγα μεταφοράς υδάτων από τη Συκιά στο Πευκόφυτο (ΠΕ Καρδίτσας).

l Ο σταθμός παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Πευκόφυτο (ΠΕ Καρδίτσας).

l Το φράγμα και Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο Μουζάκι (ΠΕ Καρδίτσας).

l Το φράγμα Πύλης (ΠΕ Τρικάλων)

l Να τεθεί σε λειτουργία το φράγμα της Μεσοχώρας και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός παραγωγής Ενέργειας. (ΠΕ Τρικάλων)

l Το Φράγμα – ταμιευτήρας στον ποταμό Νεοχωρίτη. (ΠΕ Τρικάλων)

l Το Φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων στον ποταμό Ενιπέα στην τοποθεσία Παλιοδερλί. (ΠΕ Λάρισας)

l Το Φράγμα – Ταμιευτήρας στο Κεφαλόβρυσσο. (ΠΕ Λάρισας)

l Το Φράγμα – Ταμιευτήρας στο Αγιονέρι. (ΠΕ Λάρισας)

l Η κατασκευή σύγχρονου αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.

Είναι έργα που αν είχαν υλοποιηθεί, θα είχαν περιοριστεί τόσο οι καταστροφικές επιπτώσεις από τον “ΙΑΝΩ”, τον “DANIEL”και άλλες καταιγίδες – πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ παράλληλα θα είχε περιοριστεί το σταθερό πρόβλημα υδάτινου ελλείμματος της Λεκάνης Απορροής Πηνειού.

902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ