ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μαχητική κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν σήμερα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, διεκδικώντας τη στήριξη του εισοδήματός τους μέσα από την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους, τόσο από ασθένειες που «χτύπησαν» την παραγωγή, αλλά και από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ταυτόχρονα ανέδειξαν ότι προϋπόθεση για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αφού αυτός δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει μια σειρά από ασθένειες. Συγκεκριμένα οι Αγροτικοί Σύλλογοι τόνισαν ότι:

Στην παραγωγή μήλων υπάρχει εκτεταμένη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του φουζικλάδιου, παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής, ασθένεια που δεν αποζημιώνεται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ούτε καν από τα ΚΟΕ. Για το λόγο αυτό διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος στα 1.000 ευρώ/στρέμμα.

Στα κάστανα παραμένει και οξύνεται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση της φαιάς σήψης, συνεπώς χρειάζεται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο ύψος των 700 ευρώ/στρέμμα για φέτος και για όσα χρόνια χρειαστεί μέχρι να απαλλαγεί η παραγωγή από τον μύκητα.

Η φόμοψη στα αμύγδαλα προκάλεσε μεγάλη απώλεια παραγωγής που σε συνδυασμό με τον παγετό και την ακαρπία φτάνει στο 100% σε περιοχές και σε κτήματα. Χρειάζεται να δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος στα 800 ευρώ/στρέμμα και η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ αφού οι αμυγδαλοπαραγωγοί δεν έχουν εισόδημα για φέτος.

Τέλος κατήγγειλαν ότι για τα κεράσια δεν έχουν σταλεί ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τον παγετό ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.

Ο Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενημερώσουμε τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην παραγωγή καστάνου του δήμου μας, από τη φαιά σήψη και τη σφήκα της καστανιάς, αλλά και από τις βροχοπτώσεις, που η παραγωγή είχε επηρεάσει με σκισμένους καρπούς. Αναδεικνύουμε περισσότερο τη μείωση της παραγωγής στο κάστανο από τις βροχές της άνοιξης, που φτάνει μέχρι και το 60-70%».

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε ότι «πάρα πολλές ασθένειες έχουν πλήξει καλλιέργειες σε μήλα, κάστανα και αμύγδαλα, οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, ούτε τα ΚΟΕ. Οι αγρότες έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τις αντιμετωπίσουν, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται. Ως αποτέλεσμα είναι μειωμένη η παραγωγή και το εισόδημα. Ζητάμε αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις ασθένειες.

Στα κεράσια, στα οποία έχουν γίνει ζημιές από πέρυσι τον Μάρτιο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα πορίσματα, ούτε και για το ποιες ποικιλίες θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις. Έχουν περάσει ήδη 7 μήνες κι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να απαντήσει. Μόνο τα κόκκινα μήλα Ζαγοράς πήραν προκαταβολή για τις ζημιές από τον “Daniel”, αλλά όχι τα υπόλοιπα μήλα της Ζαγοράς και της Αγιάς. Και εκεί δεν υπάρχει απάντηση και ακούγεται από τον ΕΛΓΑ ότι κάποια στιγμή θα δοθούν προκαταβολές. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μείνουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ο πρόεδρός της, Θοδωρής Γεωργαδάκης, καταγγέλλοντας την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθεί η κυβέρνηση, δίνοντας επιλεκτικά σε κάποιες περιοχές αποζημιώσεις και σε κάποιες όχι. «Εμείς διεκδικούμε για όλους τους αγρότες να αποζημιώνονται στο 100% των ζημιών. Δεν θα επιτρέψουμε να μας διαιρέσουν για να αποδυναμωθεί ο αγώνας μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, συμμετέχοντας στην πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή 10 Δεκέμβρη στη Λάρισα.

Ακόμα θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη στην Αγιά, σε συντονισμό με τους παραγωγούς αντίστοιχων προϊόντων σε όλη τη χώρα.

902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ