Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Δείτε τη συλλυπητήρια ανακοίνωση της πρώην βουλευτή

Αποχαιρετούμε σήμερα, 30/11/2023, τον Βασίλη Βασιλικό, έναν συγγραφέα που έδωσε φωνή μέσα από τα βιβλία του στα όνειρα, στις ελπίδες, στους αγώνες, στις χαρές και στις λύπες μίας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς των Λαμπράκηδων, της γενιάς μου.

Για εμένα ό,τι «φεύγει» απ’ αυτή τη γενιά δεν χάνεται, μένει μέσα στην ψυχή μου για να με συντροφεύει για πάντα.

Στις δύσκολες μέρες που περνάει σήμερα η αριστερά, ας κρατήσουμε σαν πολύτιμο φυλακτό αυτά τα μικρά κομματάκια μνήμης. Είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα η αριστερά θα ξαναέρθει στο προσκήνιο δυνατή, όπως τη χρειάζεται σήμερα ο τόπος μας.

ΥΓ. Ακολουθεί ένα κείμενο που είχα δημοσιεύσει πριν από ένα χρόνο για τον Βασίλη Βασιλικό και το βιβλίο του το «Ζ».

«Ο Βασίλης Βασιλικός υπογράφει το βιβλίο “Ζ” για την Άννα Βαγενά»

17/10/2022

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή έζησα πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, όταν ο Βασίλης Βασιλικός μου υπέγραψε αφιέρωση στο παλιό αντίτυπο του βιβλίου ‘’Ζ’’, της έκδοσης του 1966.

Αυτό το βιβλίο το συνοδεύει μια ξεχωριστή ιστορία. Μου το είχε χαρίσει ο Μίκης Θεοδωράκης στις 23/12/1966 με αφιέρωση «Της Άννας με αγάπη».

Όταν έγινε η δικτατορία το 1967 και ήρθαν να με συλλάβουν, είχα προλάβει να φύγω από το σπίτι μου. Μετά, όταν επέστρεψα, κατέστρεψα και έκαψα φωτογραφίες, βιβλία και ό,τι άλλο μπορούσε να θεωρηθεί ενοχοποιητικό. Το βιβλίο όμως αυτό δεν μου έκανε καρδιά να το καταστρέψω. Το έντυσα με το εξώφυλλο του βιβλίου «Στου Χατζηφράγκου», του Κοσμά Πολίτη, και το ξανάβαλα στη βιβλιοθήκη μου με την ελπίδα ότι σε ενδεχόμενη προσεχή έφοδο της Ασφάλειας, θα γλίτωνε. Πράγματι γλίτωσε και διασώθηκε μέχρι σήμερα.

Κάθε φορά που συναντούσα τον Βασίλη στη Βουλή όλα αυτά τα χρόνια, που είναι κι εκείνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σκεφτόμουν τι ωραία θα ήταν να μου υπέγραφε και αυτός μια αφιέρωση στο βιβλίο, κάτω από την αφιέρωση του Μίκη. Αυτό τελικά έγινε πριν από λίγες μέρες.

Ευχαριστώ τον Βασίλη Βασιλικό, γιατί με αυτή του την αφιέρωση συνέδεσε το νεανικό μου παρελθόν με το σήμερα, προσθέτοντας στην ιστορία το κομματάκι του παζλ που έλειπε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ