Πληροφορίες για το νέο του βιβλίο «Αρτιο κατά παρέκκλιση» που θα παρουσιαστεί αύριο Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας δίνει ο συγγραφέας Θωμάς Ψύρρας μιλώντας στο paidis.com.
Οπως αναφέρει «Ο τίτλος του βιβλίου χρησιμοποιείται ως μεταφορικό σχήμα που δίνει την ουσία του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού: “θέλει” να είναι άρτιος ως προς κάποιο επιθυμητό εκσυγχρονισμένο πρότυπο και ταυτόχρονα να παρεκκλίνει από αυτό.
Πρόκειται για μία νουβέλα που βασίζεται στην αφήγηση μιας δικαστικής περιπέτειας του κυρ-Θανάση Μαντέλα, ενός ταλαιπωρημένου αγρότη ο οποίος κάποια στιγμή βρίσκεται ανέλπιστα με κάμποσα χρήματα και αγοράζει στη θάλασσα ένα σπίτι εκπληρώνοντας το όνειρο της ζωής του να μη ζει πλέον σκυμμένος δουλεύοντας τη γη αλλά να έχει μπροστά του αγνάντι. Όμως, σύντομα, αντιλαμβάνεται ότι έπεσε σε χέρια εργολάβων που εκμεταλλεύονται χτίζοντας παράνομα. Ο αρχικός θυμός του για την κοροϊδία, μετατρέπετε σε οργή για την καταστροφή της φύσης. Έτσι με κίνδυνο να κατεδαφιστεί και το δικό του σπίτι, ξεκινά μια δικαστική περιπέτεια Από κείνη τη στιγμή αυτός που κατάγγειλε το ίδιο του το σπίτι ως παράνομο μπλέκεται με την ελληνική διοίκηση, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, τα τοπικά δίκτυα συμφερόντων, την υπαλληλική ιεραρχία, το ρόλο του τύπου, τη διαφθορά, την διαπλοκή της δικαιοσύνης, τον κομματικό υπολογισμό, τα κλειστά στόματα…»
Οπως εξηγεί ο Τυρναβίτης συγγραφέας «η δομή του βιβλίου είναι πολυφωνική. Ένας δημοσιογράφος «ανεβάζει» στο διαδίκτυο δέκα περίπου χρόνια μετά το πέρας της δίκης μία συνέντευξη του κυρ Θανάση Μαντέλα και ζητά από τους αναγνώστες να σχολιάσουν όποια σημεία της συνέντευξης επιθυμούν. Ως αποτέλεσμα παράγεται ένα πολυφωνικό κείμενο στο οποίο μετέχουν όχι μόνο ο αφηγητής που μαρτυρεί την δικαστική του περιπέτεια αλλά και οι αναγνώστες του οι οποίοι κρίνουν, κατακρίνουν, αντιδρούν, επιβραβεύουν, ειρωνεύονται, τρολάρουν κλπ Έτσι στην κεντρική αφήγηση ενσωματώνεται το έθος και το ήθος της νεοελληνικής ανθρωποπανίδας της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση».
Τελικά τι ακριβώς είναι το «Άρτιο κατά παρέκκλιση»:
«Πρώτα-πρώτα είναι μια λαϊκή αφήγηση.
Είναι μια δικαστική περιπέτεια.
Είναι ένα πολυφωνικό κείμενο που καταγράφει μέσα από τα “σχόλια” των σχολιαστών την ανθρωποπανίδα της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι ένα ηθογράφημα που αποτυπώνει το κυρίαρχο ήθος που καλλιεργήθηκε πολιτικά και κοινωνικά στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα. Μια εποχή κατά την οποία καλλιεργήθηκε ως αποδεκτό το «άηθες ήθος».
Είναι μια μελέτη πάνω στις παθογένειες της νεοελληνικής κοινωνίας (τη νοοτροπία του προσωπικού πλουτισμού με παραβίαση του νόμου, την καταστροφή στο όνομα της «ανάπτυξης», την απαξίωση θεσμών μέσω της διαφθοράς των δικτύων οργανωμένων συμφερόντων, το γραφειοκρατικό χειρισμό του πολίτη, την πολιτική ανακολουθία ανάμεσα στις διακηρυγμένες αρχές και το πολιτικό κόστος κλπ.)
Είναι ένα κείμενο πολιτικής οικολογίας καθώς παρακολουθεί την πορεία της συνείδησης ενός απλοϊκού πολίτη προς την οικολογική ευαισθητοποίηση.
Τελικά, είναι ένα κείμενο επί της ουσίας πολιτικό», εξηγεί ο Θωμάς Ψύρρας.