ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ

Αναφορά κατέθεσε ο Β. Κόκκαλης προς τον υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη

«Κενό γράμμα παραμένει η ψηφισμένη ρύθμιση περί μηδενικής συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας» τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου στο οποίο φιλοξενείται κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων της Θεσσαλίας σχετικά με το θέμα της ψηφισμένης ρύθμισης περί μηδενικής συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι τεσσάρων νομών περιμένουν ακόμη την υλοποίηση της ψηφισμένης ρύθμισης για την μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις έως του ποσού των 100 ευρώ ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου» καθώς και το γεγονός ότι «Το επίσημο ΦΕΚ, αν και άργησε, δημοσιεύτηκε, τελικά στις 2 Νοεμβρίου 2023. Μέχρι σήμερα όμως, ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ για τη μηδενική συμμετοχή των πλημμυροπαθών στο κόστος αγοράς φαρμάκων και στις ιατρικές εξετάσεις το μέτρο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.»

Επισημαίνεται ότι «Οι γιατροί μας παρόλο που αντιλαμβάνονται τον πόνο και την ταλαιπωρία των χιλιάδων πλημμυροπαθών δεν μπορούν να παρακάμψουν το σύστημα της ΗΔΙΚΑ και να συνταγογραφήσουν με μηδενική συμμετοχή, καθώς τίθεται θέμα νομιμοποίησης, ακόμη και αν αποδεδειγμένα ο ασθενής ανήκει στην κατηγορία των πλημμυροπαθών. Η χρονική κλεψύδρα αδειάζει, καθώς η ψηφισθείσα εφαρμογή του μέτρου θα ισχύσει έως τις 31 Μαρτίου 2024, πλην όμως ακόμη στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ δεν έχουν κλειδώσει τα ΑΜΚΑ των πλημμυροπαθών καθώς και των μελών της οικογένειάς τους.»

Εκφράζονται ανησυχίες ότι «μάλλον δεν έχουν εξευρεθεί τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου,» καθώς και ότι οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί «θα επωμισθούν, για μια ακόμη φορά, τις οικονομικές συνέπειες από τις εξαγγελίες της πολιτείας περί κοινωνικής πολιτικής, προστασίας και αλληλεγγύης.»

Καταγγέλλεται η «απαράδεκτη καθυστέρηση στην εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης» και ζητείται η «άμεση εφαρμογή των μέτρων, εύρεση των απαραίτητων κονδυλίων και απόδοση ευθυνών εκεί όπου ανήκουν.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ