ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/12, ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, καλεί όλους τους κατοίκους των δυο οικισμών, στην πανθεσσαλική συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, γιατί 3 μήνες μετά την πλημμύρα που έπληξε και τις Εργατικές Κατοικίες, τα περισσότερα προβλήματα που όφειλαν να λύσουν κυβέρνηση, δήμος, περιφέρεια, ΟΑΕΔ, υγειονομικές υπηρεσίες, δεν έχουν λυθεί.

Γι’ αυτό, ας σταματήσουν και απο πάνω να μας προκαλούν, λέγοντας ότι είναι δήθεν κοντά μας, ενώ όλοι εμείς γνωρίζουμε καλά πως ήταν και είναι πολύ μακριά μας, είναι απεναντί μας ουσιαστικά.

Αυτοί κατ’ αρχήν έχουν την ευθύνη που πνιγήκαμε. Αφού ποτέ δεν ήρθαν να κλείσουν τα κλαπέτα των αγωγών των ομβρίων, ούτε βέβαια στα 25 χρόνια που μας έβαλαν να κατοικήσουμε σ’ αυτά τα σπίτια που έχτισαν μέσα σε πλημμυρική ζώνη, ήρθαν να δούν αν δουλεύουν. Ποτέ δεν συντήρησαν και δεν ενίσχυσαν τα αναχώματα του Πηνειού, αναμεσά τους και αυτό που έσπασε πίσω απο τις Εργατικές Κατοικίες στα 70 χρόνια που πέρσαν απο την κατασκευή τους.

Εμείς διεκδικούσαμε απο την αρχή, 100% αποζημίωση απο την κυβέρνηση για την καταστραμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων, με την συνδρομή και του ΟΑΕΔ.

Εκτακτο βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, προσαυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για κάλυψη των άμεσων αναγκών.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο. Αναστολή πληρωμής για 1 χρόνο, δίχως προσαύξηση της οφειλής μας για τα διαμερίσματα στον ΟΑΕΔ.

Κανένα απ’ αυτά τα αιτήματά μας δεν ικανοποίησαν ουσιαστικά.

Ούτε δέχθηκε ποτέ να συναντηθεί με την επιτροπή μας ο υφυπουργός κλιματικής αλλαγής κ. Τριαντόπουλος, που το ζητήσαμε πολλές φορές μέσω του γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Η κυβέρνηση εδώ και λίγο καιρό, έδωσε σε ένα αριθμό πλημμυροπαθών κατοίκων ισογείων διαμερισμάτων και όχι στο σύνολό τους, απο 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι τουλάχιστον πενταπλάσιες σε αξία, αφού στην πλειοψηφία των ισογείων διαμερισμάτων, καταστράφηκε και πετάχθηκε, το σύνολο της οικοσκευής.

Απέκλεισε ετσιθελικά, απ’ αυτές τις αποζημιώσεις – ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμα αντικείμενα που είχαμε, αξίας πολλών χιλάδων ευρώ.
Απαλλαγή απο τον ΕΝΦΙΑ για μια τριετία, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου οικονομικών, στον βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλη, που κατέθεσε το ψήφισμα της προηγούμενης συγκέντρωσης μας στη Βουλή, δικαιούνται μόνο όσοι τα πλημμυρισμένα σπίτια βρίσκονται σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικίσιμα. Δηλαδή δεν θα απαλλαγεί κανείς στις Εργατικές Κατοικίες. Ούτε αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, χρεών σε τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο θα υπάρξει.

Στις 9/11/23, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας, για να αποφασίσει την απαλλαγή των πλημμυροπαθών απο δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ΔΕΥΑΛ, απο τροφεία σε παιδικούς σταθμούς και για να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο απο 1/9/23, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο απερχόμενος δήμαρχος.

Η απόφαση που πάρθηκε είναι ασαφής για το ποιοί τελικά θα έχουν αυτές τις απαλλαγές. Αλλά ένα μήνα μετά, δεν υπάρχει απάντηση αν εγκρίθηκε απο την αποκεντρωμένη, ούτε έχουν ενημερωθεί επίσημα η ΔΕΥΑΛ και οι εταρείες ρεύματος.

Επίσης η δημοτική αρχή δεν έχει ενημερώσει για το τι γίνεται με τον λογαριασμό που άνοιξε ο δήμος και που θα πάνε τα χρήματα.
Περιφέρεια και δήμος, δεν προχώρησαν σε οργανωμένους ψεκασμούς και απολυμάνσεις, στις παλιές και νέες Εργατικές Κατοικίες. Ούτε έκαναν οργανωμένα εμβολιασμούς στους οικισμούς για τέτανο και έλεγχος αντισωμάτων για ηπατίτιδα Α. Ο Δήμος δεν έχει κάνει ακόμα πλύσιμο των δρόμων των δυο οικισμών, ούτε καθαρισμό των φρεατίων των ομβρίων.

Το δημοτικό σχολείο αποκαταστάθηκε και λειτουργεί, όμως ο εξωτερικός χώρος δεν έχει καθαρισθεί. Το κλειστό γυμναστήριο δεν έχει καθαρισθεί και επισκευαστεί με κίνδυνο να γίνει εστία μόλυνσης. Ο παιδικός σταθμός, η ΤΟΜΥ, η εκκλησία και τα ξενοίκιαστα καταστήματα δεν έχουν αποκατασταθεί

Οσον αφορά τον έλεγχο που ζητάμε για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών, δεν έγινε, ούτε υπάρχει απάντηση πότε θα γίνει, γεγονός που μας γεμίζει ανησυχία.

Δεν έχουν λύσει ακόμα το πρόβλημα της στέγασης των πλημμυροπαθών, που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους, αφού δεν έχουν να αγοράσουν νέα οικοσκευή, να αλλάξουν τις καταστραμμένες πόρτες, κλπ, εξακολουθώντας να μένουν σε ξενοδοχεία ή συγγενικά σπίτια.

Τέλος η ανησυχία όλων μας αφορά την αντιπλλημυρική θωράκιση των Εργατικών Κατοικιών, μιας και ο κίνδυνος δεν εξέλειπε απο μια νέα πλημμύρα. Εκλεισαν προσωρινά το ανάχωμα που έσπασε, αλλά πρέπει να γίνει ολολοκληρωμένη παρέμβαση και να εξετασθεί η κατάσταση των κλαπέτων των αγωγών των ομβρίων απο τα οποία ξεκίνησε η πλημμύρα στις Εργατικές Κατοικίες.

Οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, διεκδικούμε:

1. Ειδικό βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για επείγουσες ανάγκες.

2. 100% αποζημίωση για την καταστραμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων των οικοδομών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

3. Αναστολή για 1 χρόνο των οφειλών για τις εργατικές κατοικίες στον ΟΑΕΔ, δίχως προσαύξηση.

4. Να αλλάξει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων και να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών (σπίτια και υπόγεια) απο τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαρισμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο.

5. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματα, γιατί δεν έχουν οικοσκευή, με ενοικίαση διαμερισμάτων, με αποκλειστική επιβάρυνση κυβέρνησης, δήμου, περιφέρειας.

6. Να γίνουν ψεκασμοί, απολυμάνσεις των οικοδομών και των εξωτερικών χώρων απο δήμο, περιφέρεια, κυβέρνηση. Να καθαριστούν άμεσα οι εξωτερικοί χώροι των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης.

7. Να γίνουν με οργανωμένο τρόπο εμβολιασμοί για τέτανο και τέστ αντισωμάτων για ηπατίτιδα Α, σε όσους ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα νερά.

8. Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποκατάσταση της ΤΟΜΥ στις νέες Εργατικές Κατοικίες και να λειτουργήσει με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Επίσης του παιδικού σταθμού, του κλειστού γυμναστηρίου, της εκκλησίας και των ξενοίκιαστων καταστημάτων.

9. Να γίνουν άμεσα έλεγχοι για την στατικότητα των Εργατικών Πολυκατοικιών Γιάννουλης.

10. Να προχωρήσει άμεσα η ενίσχυση των αναχωμάτων στην κοίτη του Πηνειού στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών. Να καθαριστούν όλα τα φρεάτια ομβρίων και να αποκατασταθεί η λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ