Κ. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Η ΕΛΠΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΑΛΕΥΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Λάρισας του κόμματος που ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι

Η ελπίδα υπάρχει στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής για τον οποίο παλεύει το ΚΚΕ», επεσήμανε κατά την πολιτική εκδήλωση ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Κύριλλος Παπασταύρου ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, “διαμορφώνεται ένα ευρύτερο ρεύμα με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που ακουμπάει και αναπτύσσεται πάνω στην αγωνιστική δράση που αναπτύχθηκε σε πολλά μέτωπα το προηγούμενο διάστημα, σε αντιπαράθεση με τη πολιτική της ΝΔ και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τα ίδια συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την πολιτική της ΕΕ, τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όσοι συμπορευτήκαμε μαζί του είχαν και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Έχουμε συνείδηση ότι η μάχη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην κοινωνία είναι μια μάχη σκληρή, μακρόχρονη και βέβαια μια μάχη που έκφραση της είναι και το ποσοστό στις εκλογικές μάχες. Το κύριο πεδίο όμως της αρχής για να αλλάζει ο συσχετισμός είναι η ανοδος της οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων, των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών και της νεολαίας μέσα από σωματεία, οργανώσεις, φορείς. Είναι η ενίσχυση του αγώνα που βγάζει στο προσκήνιο τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες και βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, τις πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των άλλων αστικών κομμάτων, τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτής της μερίδας της κοινωνίας, της συντριπτικής μειοψηφίας, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, συνολικά του κεφαλαίου.

Η δύναμη που σήμερα έχει το ΚΚΕ σε Βουλή, δήμους, περιφέρειες, το γεγονός ότι απέκτησε σε μια σειρά δήμους τη δημοτική αρχή όπως και εδώ τον δήμο Τυρνάβου είναι δύναμη που Κατατίθεται ήδη σε αυτή τη κατεύθυνση, στον αγώνα για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να βγουν οι εργαζόμενοι, ο λαός και οι ανάγκες του στο προσκήνιο».

Μιλώντας για τις καταστροφικές πλημμύρες τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «όπως γνωρίζετε το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, οι Κνιτες μέσα από τα σωματεία, τους φορείς του κινήματος, από την πρώτη στιγμή των πλημμυρών μπήκε μπροστά για την οργάνωση της σωτηρίας – όσο ήταν αυτό δυνατό- γειτονιών και περιοχών που απειλούνταν από τη πλημμύρα, για να οργανωθεί η αλληλεγγύη, να στηριχθούν οι πληγέντες, να ξελασπωθούν εργατικά-λαϊκά σπίτια.

Άλλωστε εκατοντάδες μέλη και στελέχη μας στη περιοχή είναι και οι ίδιοι πληγέντες. Ταυτόχρονα από τη πρώτη στιγμή συμβάλαμε και συμβάλουμε να οργανωθεί η εργατική-λαϊκή διεκδίκηση για την αποκατάσταση των πληγέντων για να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής τους. Οι καταστροφές στη Θεσσαλία δεν είναι “φυσικό φαινόμενο” είναι ένα πολιτικό έγκλημα. Απέδειξε την μακροχρόνια ανυπαρξία υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, την έλλειψη σχεδίου διαχείρισης των υδάτων αλλά και την ανεπάρκεια του κρατικούς μηχανισμού να ανταποκριθεί σε έκτακτες ανάγκες που αφορούν την πολιτική προστασία.

Οι ευθύνες κυβερνήσεων, δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι τεράστιες. Αυτή η κατάσταση είναι επιλογή, είναι επιλογή ενός κράτους και ενός συστήματος που θεωρεί ότι είναι κόστος οι υποδομές για την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές. Άλλωστε το έχουν πει ανοιχτά και μάλιστα με σφραγίδα και απόφαση της ΕΕ ότι είναι πιο συμφέρον να δίνεις «πενιχρές» αποζημιώσεις από το να φτιάχνεις υποδομές που δεν έχουν μεγάλο κέρδος. Αλλά και όπου και όταν φτιάχνονται κάποιες υποδομές αυτές πάλι γίνονται με κριτήριο το κέρδος των μεγαλοεργολάβων, των επιχειρήσεων που τις αναλαμβάνουν με αποτέλεσμα να γίνεται σκόντο στη κατασκευή τους. Τα σχέδια που βλέπουμε να δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες από “ειδικούς” της κυβέρνησης της ΝΔ και την νέα Περιφερειακή αρχή – τα οποία και συγκλίνουν- προλειαίνουν το έδαφος για το περίφημο Master plan της Θεσσαλίας από Φλεβάρη μόνο ανησυχία θα πρέπει να προκαλούν».

Ο Κύριλλος Παπασταύρου υπογράμμισε πως οι όποιες παρεμβάσεις και όποια έργα προβλέπονται έχουν σαν κοινό παρονομαστή το χαμηλό κόστος και «ταυτόχρονα δυστυχώς για κάποιους η καταστροφή είναι και ευκαιρία. Στο πλαίσιο της “ανασυγκρότησης” της Θεσσαλίας ετοιμάζονται να μοιράσουν σε μεγάλες κατασκευαστικές νέα πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης, να προχωρήσουν πιο επιτακτικά σχέδια περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού (κάτι που βρίσκεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης) που θα χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες και οι αγρότες της περιοχής, σπρώχνουν σχέδια για αλλαγές στη χρήση γης και αλλαγές στην αγροτική καλλιέργεια με στόχο της συγκέντρωσης της γης σε λιγότερα χέρια, προωθούν επενδυτικά σχέδια της λεγόμενης “Πράσινης Ενέργειας” που χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι στα τιμολόγια του ρεύματος.

Εμείς ως Κόμμα έχουμε κάνει ήδη δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή για να πάρουν οι πληγέντες έστω και αυτές τις πενιχρές αποζημιώσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση και οι οποίες καθυστερούν τραγικά, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των πλημμυροπαθών μέσα από τους φορείς και τις επιτροπές αγώνα, τις κινητοποιήσεις των αγροτών που δίνουν αγώνα να μπορούν να μείνουν και να καλλιεργήσουν στον τόπο τους, το μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που οργανώνουν δεκάδες φορείς από όλη τη Θεσσαλία στη Λάρισα στις 16 Δεκέμβρη.

Οι δικές μας θέσεις για το μέλλον της Θεσσαλίας βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Θεωρούμε καταρχήν ότι είναι κρατική και όχι ατομική ευθύνη η αποκατάσταση των πληγέντων, που ειδικά για τους αγρότες δεν μπορεί να αφορά μόνο μια αποζημίωση για την χαμένη χρονιά αλλά και κατάλληλα έργα αποκατάστασης των εδαφών για να μπορούν να είναι καλλιεργήσιμα. Απαιτείται ένας συνολικότερος σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης των υδάτων με μεγάλα έργα, φράγματα, αντιπλημμυρικά έργα που δεν θα έχουν σαν κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ούτε θα προσαρμόζονται στη λογική κόστους – οφέλους. Η παραγωγή στη Θεσσαλία αφορά όλη τη χώρα, πρέπει να προστατευθεί και να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή για να εξασφαλιστούν φθηνά αγροτικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης αλλά και αντίστοιχα προϊόντα που προορίζονται για την βιομηχανία. Όλα αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στηριγμένο στην κοινωνική ιδιοκτησία στην βιομηχανία, την ενέργεια, τις κατασκευές κ.α.».

Ανέφερε ακόμα πως «το επιχείρημα “δεν υπάρχουν πόροι” είναι ψεύτικο, αφού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πλούτος που παράγεται στη χώρα μας και στη περιοχή που όμως βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, τους οποίους προστατεύουν το κράτος και όλοι οι κυβερνήσεις. Στην ουσία συγκρούονται δυο διαφορετικά “σχέδια” για τη Θεσσαλία το ένα που μιλάει για μια “ανασυγκρότηση” που θα διατηρεί και θα αναπαράγει τις αιτίες της καταστροφής αλλά και θα την αξιοποιεί για αντιλαϊκές εξελίξεις και στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και το δικό μας που έχει ως στόχο να αναιρέσει τις αιτίες της καταστροφής που θέλει μια ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας με κριτήριο τις σύγχρονες εργατικές-λαϊκές ανάγκες, την προστασία της ζωής του λαού της περιοχής της αγροτικής παραγωγής σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αυτό το “σχέδιο” συνδέεται αντικειμενικά με τους αγώνες και της διεκδικήσεις του λαού της περιοχής» και πρόσθεσε ότι «αυτές οι δύο κατευθύνσεις θα συγκρουστούν και θα αντιπαρατεθούν το επόμενο διάστημα γιατί η περιοχή θα ανασυγκροτηθεί υπέρ του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων ή υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών, των λαϊκών δυνάμεων».

Κλείνοντας τόνισε πως «η ελπίδα υπάρχει στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής για τον οποίο παλεύει το ΚΚΕ, η θέση αυτού του κόσμο είναι εδώ μαζί με τους κομμουνιστές να διαλέξουν έναν δρόμο που δεν έχουν δοκιμάσει. Το δρόμο σύγκρουσης με το σύστημα, ο δρόμος για την ανατροπή του, της πάλης για τη εργατική λαϊκή εξουσία. Αυτό είναι το πλαίσιο συμπόρευσης και κοινής δράσης αλλά και το σύστημα που τις χρειάζεται. Να γίνουμε μέρος της ριζοσπαστικής ανατρεπτικής κατεύθυνσης και όχι του συμβιβασμού και της υποταγής στο σύστημα.” Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με σπουδαία έντεχνα λαϊκά τραγούδια, με τους Μιχάλη Χώτο, Έλενα Γράβαλου, Μιχάλη Ζουριδάκη, Πάνο Κράϊα, Δημήτρη Φωτίου και μια πολύ αξιόλογη ορχήστρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ