ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Στο 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, υλοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις ανάπτυξης της ενσυναίσθησης και ευαισθητοποίησης, από την ψυχολόγο, κ. Ξηρομερίτη Βασιλική, την κοινωνική λειτουργό, κ. Ντάμπου Μαρία, την εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης του σχολείου, κ. Γκαλίτσιου Βασιλική μέλη της ΕΔΥ, και την υποδιευθύντρια κ. Μαγαλιού Ελένη με θέμα «Κατανοώντας τους φίλους μου».

Στόχος των δράσεων αυτών ήταν ο προβληματισμός, η αναγνώριση και η ικανότητα κατανόησης της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων, καθώς και η προαγωγή μιας κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας.Μέρος των δραστηριοτήτων αυτών αποτελούν διάχυση του προγράμματος Erasmus+KA229, που εκπόνησε το σχολείο τα σχολικά έτη 2020-2023 με τίτλο «Δημιουργία περιβάλλοντος μάθησης χωρίς αποκλεισμούς για μαθητές με ειδικές ανάγκες».

Οι μαθητές κλήθηκαν, μέσα από ενταξιακές δράσεις και ομαδοσυνεργατικές συζητήσεις, να βιώσουν και να αναγνωρίσουν τις καθημερινές δυσκολίες, να αναπτύξουν προβληματισμούς και να αναστοχαστούν στα πλαίσια της ομάδας του τμήματος. Στη συνέχεια, οι μαθητές ταξίδεψαν, μέσα από δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας, οπτική δραστηριότητα, αντιληπτική δραστηριότητα, οπτική και λεκτική δραστηριότητα, ακουστική δραστηριότητα και εφαρμογή μεθόδου Braille για τυφλούς, προκειμένου να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την ικανότητα κατανόησης της συμπεριφοράς, των συναισθημάτων και των κινήτρων ενός άλλου ατόμου με ειδικές ανάγκες.

Οι δραστηριότητες αυτές προέρχονται από το πρόγραμμα «Κατανοώντας τους φίλους» (Understanding friends) της Catherine Faherty. Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, σχετικά με το πως ένιωσαν, τι τους δυσκόλεψε, τι θα τους δυσκόλευε στην καθημερινότητα τους, τι θα ήταν δύσκολο να κάνουν, αν θα χρειάζονταν κάποιας μορφής βοήθεια κλπ. Η παρουσίαση των καλών αυτών πρακτικών συντέλεσε στην ανάπτυξη της συλλογικότητας και κατ’ επέκταση στην ενδυνάμωση των μαθητών, καθώς και στη συνείδηση του ρόλου τους στην ομάδα.

Στο τέλος, μέσα από συνεργατικές δράσεις, συμπεράναμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά όλοι ίσοι, την αναγκαιότητα του σεβασμού της διαφορετικότητας, την προάσπιση των δικαιωμάτων για ισότιμη πρόσβαση, καθώς και την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ