Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ

Μια μόνιμη θέση εργασίας προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στον εργαζόμενο όσο και στην κοινωνία, συντελώντας στη δημιουργία ενός ευνοϊκού εργασιακού περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα προσφέρει:

• οικονομική σταθερότητα στον εργαζόμενο, προσφέροντάς του σταθερό εισόδημα και βεβαιότητα για το μέλλον του

• κοινωνική ασφάλιση, περιλαμβανομένης της υγειονομικής και συνταξιοδοτικής κάλυψης, προσφέροντας σημαντική προστασία σε περίπτωση ασθένειας ή συνταξιοδότησης

• δυνατότητα για επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη στον εργασιακό τομέα, ενθαρρύνοντας την καριέρα και την εξειδίκευση

• αίσθημα ασφάλειας στον εργαζόμενο, καθώς διασφαλίζει ότι δεν θα αντιμετωπίσει ξαφνικές απολύσεις ή ανασφάλεια σχετικά με τη διάρκεια της εργασιακής του σχέσης

• συνεισφέρει στην ενίσχυση της οικογενειακής ζωής, παρέχοντας στα μέλη της οικογένειάς του την αίσθηση της σταθερότητας και ασφάλειας.

Εν συνόλω, η μόνιμη θέση εργασίας συντελεί στη δημιουργία ενός ευνοϊκού εργασιακού περιβάλλοντος. Ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης που καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιβάλλεται οι θέσεις εργασίας να έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Με λύπη διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση, κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων ετών, υιοθετούν μια αντίθετη επιλογή, κατηγορηματικά απαράδεκτη και ανεπαρκής. Δεν προωθούν την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα ούτε στους σχολικούς τροχονόμους. Αντιθέτως, τους υποχρεώνουν σε συνθήκες εργασίας με ιδιωτική ασφάλιση, παρότι διακινδυνεύουν με εργατικά ατυχήματα και ως αντάλλαγμα τους χρηματοδοτούν με το ποσό των 196ευρώ, που αναφέρεται άδικα ως “οδοιπορικά”.

Οι συνεχείς ανάγκες για σχολικούς τροχονόμους, που επιδιώκουν να προστατεύσουν τα παιδιά μας στον δρόμο, τους εκθέτουν σε επανειλημμένους κινδύνους. Η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση παραμελούν το καθήκον τους να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Αντί να διαθέσουν πόρους για μόνιμες θέσεις εργασίας και πλήρη ασφάλιση, υποβαθμίζουν την εργασία τους, βαφτίζοντάς την εθελοντική.

Η διοίκηση του Δήμου Λάρισας, αποφάσισε να εκχωρήσει την ασφάλεια των σχολικών τροχονόμων σε ιδιωτική εταιρεία για 6 μήνες, επιδιώκοντας να αποφύγει τις υποχρεώσεις της ως υπαλλήλους του Δήμου. Αυτό βέβαια αυτομάτως τους αφαιρεί πολλά από τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι σχολικοί τροχονόμοι πρέπει επειγόντως να αντισταθούν σε αυτές τις αδικαιολόγητες πρακτικές, αξιώνοντας μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με πλήρες ωράριο στη κάλυψη αναγκών και εντός των σχολικών μονάδων ως επιστάτες, φύλακες, γενικών καθηκόντων κλπ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ