Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΦΗΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Πέτρος Κρίκης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας

Η επιβολή του ‘’τέλους ταφής’’ που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιφέρει τεράστιες επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς των δήμων, καθώς και περαιτέρω αφαίμαξη του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών με την αύξηση των δημοτικών τελών. Όπως είναι γνωστό το “τέλος ταφής” είχε προβλεφθεί με τον ν.4042/2012.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με την «περιβαλλοντική εισφορά» με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019. Έπειτα η ΝΔ επανήλθε με το άρθ. 38 του ν.4819/2021 και επέβαλλε το ‘’τέλος ταφής’’, ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021.

Πρόκειται για μια ακόμη φοροληστεία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που μεθόδευσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας. Έτσι η τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ για το 2024 (με πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ) και με την συγκατάθεση των εκλεγμένων της ΝΔ, κοστολογεί το δήμο της Λάρισας στα 22€/τόνο, δηλαδή ετήσια εισφορά 1.391.119€ και σ’ αυτά έρχονται να προστεθούν το «τέλος ταφής», ύψους 1,78εκ. €.

Πιο συγκεκριμένα για το 2024 το χαράτσι του ‘’τέλους ταφής’’ ανεβαίνει από τα 20€ στα 30 € τον τόνο και θα εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια στα 55 € μέχρι το 2027, καθώς επίσης και η «περιβαλλοντική εισφορά», που επιβάλλεται για το 2022 με 10 € επιπλέον ανά τόνο, με αύξηση 5 € για τα επόμενα χρόνια και έως 35 €. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος της Λάρισας θα κληθεί να καταβάλει το 2024 επιπλέον 1.777.618€ και συνολικά 3,17εκ. €, και για τα επόμενα χρόνια πολλαπλάσια χρήματα.

Αυτή η πολιτική όμως που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ βαρύνει και τις δημοτικές αρχές, τόσο την απερχόμενη Καλογιάννη (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κ.α.), όσο και την επόμενη Μαμάκου (ΝΔ), καθώς και οι δυο τους είναι θιασώτες της αρχής ‘’ ο ρυπαίνων πληρώνει’’, της ανταποδοτικότητας και των ευρωπαϊκών οδηγιών. Γιατί σήμερα μπορεί να εμφανίζονται αντίθετοι με την επιβολή του ‘’τέλους ταφής’’, όμως με το παραπλανητικό και εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα “πληρώνω όσο πετάω”, που επικαλούνται τόσο η διοίκηση Καλογιάννη όσο και η νέα διοίκηση Μαμάκου, οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν στο όνομα της «κυκλικής οικονομίας», μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, τις χρυσοφόρες «μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων και τις επενδύσεις τους στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Γιατί η υλοποίηση της αρχής “πληρώνω όσο πετάω” (η πιο αντιλαϊκή εκδοχή του “ο ρυπαίνων πληρώνει”), που με θέρμη υπερασπίζονται τόσο οι ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, θα απαλλάξει το κεφάλαιο από τα τέλη καθαριότητας που σήμερα πληρώνει. Αυτό σημαίνει πρακτικά α)απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας που καταβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία και τα “logistics”, στα υπερτοπικά κέντρα, στις υπηρεσίες, στην υγεία καθώς και β) ραγδαία μείωση για τις πολυτελείς κατοικίες. Και τούτο, δεδομένου ότι μηδενική έως ελάχιστη είναι η ποσότητα σύμμεικτων αποβλήτων (ΑΣΑ) που θα απορρίπτουν, ενώ με το ισχύον σύστημα επιμερισμού των ανταποδοτικών τελών με βάση την επιφάνεια (τμ), αμβλύνεται σ’ ένα βαθμό η αδικία που γίνεται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Η θέση των ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Θεσσαλίας, για αναστολή της επιβολής των παραπάνω τελών γιατί οι δήμοι δεν έχουν ακόμη της κατάλληλες «υποδομές» και γιατί η κυβέρνηση «Δεν πρόβλεψε χρηματοδοτικά εργαλεία για την προετοιμασία και ωρίμανση των έργων, ούτε βέβαια για την υλοποίηση των ΜΕΑ, ΜΕΒΑ και των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων», μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Γιατί η κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που προωθείται σε ευρεία κλίμακα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, βάζει ταφόπλακα στην ανακύκλωση και αποτελούν προθάλαμο για την τροφοδοσία με καύσιμο σκουπίδι των τσιμεντοβιομηχανιών, και των επιπλέον αυτόνομων μονάδων μαζικής καύσης.

Απέναντι στην τακτική των εκλεκτών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στο δήμο της Λάρισας, που δαιμονοποιούν την υγειονομική ταφή «ως τεχνολογία», καθώς σκόπιμα την ταυτίζουν από πλευράς επιπτώσεων με την ανεξέλεγκτη ή ημιελεγχόμενη ταφή, και με δεδομένο ότι σε ανακύκλωση υπόκειται μόνο ένα 15% των αποβλήτων, από το δίκτυο των 2.459 μπλε κάδων και 44 κώδωνες, ενώ το υπόλοιπο 85%, περίπου 59.253 τόνοι σκουπιδιών, θάβονται στον ΧΥΤΑ, η δική μας θέση είναι ότι η υγειονομική ταφή πρέπει να περιοριστεί δραστικά.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας απορρίπτουμε την καύση των αποβλήτων ως εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον, την οποία υιοθέτησε θεσμικά και ενεργοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ της τσιμεντοβιομηχανίες και την ολοκλήρωσε θεσμικά η ΝΔ με τη μαζική καύση των υπολειμματικών αποβλήτων, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2020.

Η Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, τους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλόλητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, με αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας την ανακύκλωση την εντάσσουμε στο συνολικότερο πλαίσιο αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, μακριά από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, από τα χαράτσια, από της πανάκριβες ΜΕΑ.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εκχώρησή της ανακύκλωσης στο κεφάλαιο με τα ιδιωτικά συστήματα διαχείρισης συσκευασιών και μ’ όποιον άλλο τρόπο γίνεται αυτό.

Γι’ αυτό διεκδικούμε:

  • • Την κατάργηση άμεσα των χαρατσιών του τέλους ταφής και της περιβαλλοντικής εισφοράς.
  • • Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις.
  • • Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
  • • την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον τομέα αυτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • • Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων ΑΣΑ.
  • • Την ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, περιλαμβανομένης και της θαλάσσιας μεταφοράς.
  • • Την πλήρη αποκατάσταση των εκατοντάδων μεγάλων ανεξέλεγκτων χωματερών και όχι την απλή επιχωμάτωσή τους, όπως έχει γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.
  • • Τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των υποδομών με γνωστά από πριν κριτήρια, που θα λαμβάνουν υπόψιν την ισόρροπη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ