ΥΦΑΡΠΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ

Το μήνυμα της αγροτικής εκδήλωσης – παρουσίασης του νέου βιβλίου του συγγραφέα-αγροτολόγου Δημήτρη Μιχαηλίδη «Τα μονοπάτια της τροφής μας»

Σε πάνω από 60 συμμετέχοντες δώρισε το 5ο βιβλίο του με τίτλο “Τα μονοπάτια της τροφής μας”, ο συγγραφέας-αγροτολόγος κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, στην ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με το ίδιο θέμα, που πραγματοποιήθηκε χθες
Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Λάρισας.

Την εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου, προλόγισαν οι:

• Ματούλα Αϋφαντή, πρόεδρος συνεταιρισμού «Φαρσάλων Γη» και μέλος Δ.Σ. «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» και ΣΑΣΟΕΕ
• Χρήστος Παπαδημητρίου, αντιδήμαρχος δήμου Ελασσόνας και αντιπρόεδρος Αμβυκούχων-αμπελουργών επαρχίας Ελασσόνας
• Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ΠΕ Τρικάλων
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Χρήστος Αθανασιάδης, δημοσιογράφος «ΑγροΕκφρασης», παρουσιαστής εκπομπής «Θεσσαλική Γη»

Στην εκδήλωση, μεταξύ των άλλων, παρέστησαν οι:
• Παναγιώτης Γούλας, Καθηγητής, τέως Πρόεδρος του πρώην Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
• Λεωνίδας Τούλιος, πρώην Διευθυντής ΙΒΚΦ/ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
• Δημήτρης Σοφολόγης, γεωπόνος, πρόεδρος της ΠΟΣΓ και νέος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τον Κώστα Αγοραστό
• Ντίνος Μπλιάτσος, γεωπόνος, Δ/ντής «Γεωργικής Ανάπτυξης»
• Δημήτρης Λεωνιδάκης, αγρότης, νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Λαρισαίων, με τον εκλεγμένο δήμαρχο Θανάση Μαμάκο
• Δημήτρης Τσέτσιλας, νέος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα με τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα
• Βαγγέλης Αποστόλου, νέος Αντιπεριφερειάρχης Υγείας με τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα
• Σωτήρης Σουλούκος, νέος Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού με τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα
• Κώστας Τέλιος, αγρότης, νέος Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας με τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα
• Γρηγόρης Γκουντόπουλος, γεωπόνος, νέος περιφερειακός σύμβουλος με τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα
• Ελένη Σταγιάννη, αγρότισσα, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
• Γιώργος Νικολόπουλος, πρόεδρος Ο.Π. Βάμβακος συν/σμού Βασιλή Φαρσάλων
• Δημήτρης Λώλης και Δημήτρης Κουλουκτής, γεωπόνοι ζωικής παραγωγής

Ο κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης κ. Μιχαηλίδης, ανάμεσα στα όσα ανέπτυξε, επισήμανε και τα εξής:

«Στην πραγματική ζωή η συνεχής εναλλαγή είναι μια σταθερά σε ισορροπία, όπως το εκκρεμές. Η αυτάρκεια ήταν σε οικογενειακό επίπεδο, έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα είναι μόνο σε διεθνείς συμβάσεις και η τάση δείχνει ότι οδηγούμαστε σε τοπικό επίπεδο.

Η πανδημία του covid-19 επέβαλε, αιφνιδίως, για λόγους υγείας & επιβίωσης, την Τοπική Ανάπτυξη και την δημιουργία Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων (Short Supply Chain). Τα τοπικώς παραγόμενα, με προσαρμοσμένες αυτόχθονες φυλές και τοπικές ποικιλίες, θα επεξεργάζονται τοπικά, με τοπικές συνταγές (γαστρονομία, πολιτισμός, άϋλη πολιτιστική κληρονομιά), για να καταναλωθούν τοπικά (προσελκύοντας επισκέπτες στον τόπο).

Ο Ν4235/2014 δίνει την δυνατότητα για τοπική μεταποίηση σε οικοτεχνίες, δίνει την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης επισκεπτών σε αγροκτήματα και δίνει την δυνατότητα δημιουργίας τοπικών Αγορών Αγροτών. Σε άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες και στο ΠΑΑ προβλέπονται Τοπικά Σύμφωνα για την σύνδεση της τοπικής παραγωγής με την τοπική κατανάλωση (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ). Το περίσσευμα μπορεί με συλλογικές δομές (συνεταιρισμοί, cluster κλπ) να προωθείται στο διατοπικό εμπόριο.

Σε μια αλυσίδα (μονοπάτι?) από την παραγωγή στην κατανάλωση, το σημαντικότερο σημείο είναι η παραγωγή, και βέβαια ο παραγωγός-αγρότης.
Αγρότης είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ της ισορροπίας του περιβάλλοντος, ή ακόμα προσεκτικά, πρόκειται για τον τεχνολόγο της διαχείρισης της ροής της ενέργειας.

Ο αγρότης εγκλωβίζει την ενέργεια από τον ήλιο, μαζί με στοιχεία από τον αέρα, από το νερό και από το έδαφος σε κάτι, που όταν ο άνθρωπος θέλει ενέργεια για να κινηθεί, το τρώει (τροφή μας).

Ο αγρότης είναι ο μόνος άνθρωπος που παράγει αξίες-πλούτο, αλλά χάρις σε πολύπλοκες διαδικασίες και προδιαγραφές, του υφαρπάζουν τον πλούτο που παράγει και σήμερα οι πλούσιοι βρίσκονται στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες.

Ο Αγρότης είναι ΚΥΡΙΩΣ ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς και ο δασοκόμος, που μπορεί συμπληρωματικά (ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ) να παράγει την ενέργειά του, να μεταποιεί ή/& να εμπορεύεται την δικιά του παραγωγή και να προσφέρει υπηρεσίες τουρισμού (αγροτουρισμός)».

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ