ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στην 1η δημόσια διαβούλευση (public debate) για το περιβάλλον στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + KA220 “Young Eco Inspectors” συμμετείχε το 1ο Πειραματικό Λύκειο Λάρισας. Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Αθανάσιος Μαμάκος, οι Δήμαρχοι του Pazarzdhik της Βουλγαρίας και της Κότσανης της Β. Μακεδονίας, η αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας , κ. Βασιλική Ζιάκα και ο αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Νικόλαος Ζέρβας.

Βασικός ομιλητής υπήρξε ο Δρ Κωνσταντίνος Σκόρδας, καθηγητής Περιβαλλοντικής Γεωχημείας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Ρύπανση της ατμόσφαιρας & υδρόσφαιρας και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον». Στην εισήγησή του έδωσε έμφαση στη διαφορά ρύπανσης και μόλυνσης ενώ παρουσίασε τους βασικούς τρόπους ρύπανσης του αέρα και του νερού και τις παραμέτρους της σύγχρονης περιβαλλοντικής κρίσης. Αρχικά, η εκπαιδευτικός – συντονίστρια του προγράμματος, κ. Αντιγόνη Καρύτσα, εξέθεσε τους στόχους και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ενώ οι μαθητές/τριες Ζηκούδη Χριστίνα – Μαρία, Κοτρώτσιος Παναγιώτης και Λαρισινού Χριστίνα, κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες, αναφερόμενοι/ες στον τρόπο εργασίας και στις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ρύπανσης του νερού του Πηνειού που υλοποίησαν με ειδικό εξοπλισμό στο πλαίσιο του προγράμματος STEM.

Ακολούθησε συζήτηση και ο Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες δράσεις της νέας δημοτικής αρχής για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος. Τη δημόσια διαβούλευση συντόνισε η εκπαιδευτικός κ. Αθηνά Καραλοπούλου και την παρακολούθησαν διευθυντές άλλων σχολείων, γονείς και κηδεμόνες, καθώς και οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί.

Βασικός στόχος της δημόσιας διαβούλευσης υπήρξε εκτός της προβολής των δραστηριοτήτων του προγράμματος, η ενεργός παρουσία, η ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των μελών της πόλης για το περιβάλλον στο οποίο διαβιούν και συγχρωτίζονται, προκρίνοντας την ενεργητική στάση των νέων απέναντι στα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ