ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ»

Ανακοίνωση της Θεματικής Ισότητας και Δικαιωμάτων της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ.

Πόσες λιγότερες γυναίκες θα μετρήσουμε;

Η συζήτηση για την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία γίνεται πλέον απαίτηση των γυναικείων και κοινωνικών οργανώσεων, καθώς ήδη το 2024 μετράμε μια λιγότερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ήδη από το 2021 είχε καταθέσει τροπολογία για την νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως έγκλημα ,με σεξιστικά χαρακτηριστικά και κίνητρα.Η τροπολογία απορρίφθηκε και επανακατέθηκε ,με την κυβερνητική πλειοψηφία να την καταψηφίζει δύο φορές .

Για ποιους λόγους άραγε η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη δεν προχωρά στην αναγνώριση του όρου της γυναικοκτονίας? ‘Oταν οι ποινικοί κώδικες έχουν τροποποιηθεί αρκετές φορές από την κυβερνητική πλειοψηφία ,η τελευταία μάλιστα λίγο πριν την εκπνοή του 2023.

Είναι καιρός πλέον σε ένα κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον ανδροκρατούμενο ,με τις γυναίκες μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων ,ο όρος γυναικοκτονία ,να είναι ένα πρώτο βήμα μιας δημοκρατικά πολιτισμένης πολιτείας,που οφείλει να υπερασπιστεί την ζωή της κάθε γυναίκας. O νομικός ορισμός της γυναικοκτονίας χρησιμοποιείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης ,τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΗΕ..

Η ορατότητα του όρου της –γυναικοκτονίας- τοποθετεί τον δημόσιο λόγο και ολόκληρη την κοινωνία ,στην δολοφονία γυναικών λόγω του φύλου τους. Οι κακοποιητές και οι γυναικοκτόνοι δεν είναι μόνοι τους , είναι ένα ολόκληρο πατριαρχικό/ ανδροκεντρικό σύστημα που τους πλαισιώνει και τους υποβάλλει την ιδέα τής εξουσίας πάνω στις γυναίκες με κάθε τρόπο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μάλιστα προχώρησε στην ακύρωση ενός σημαντικού έργου για την έμφυλη ισότητα, πού συντελέστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ. με την κατάργηση της Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων .Υιοθέτησε πολιτικές που εμπεδώνουν περαιτέρω τις πατριαρχικές στερεοτυπικές αντιλήψεις ,για το ρόλο τών γυναικών και την αποκλειστική ταύτιση με την οικογένεια και τη μητρότητα.

Είναι αναγκαιότητα πλέον ,σε μια κοινωνία που ο αριθμός των δολοφονημένων και κακοποιημένων γυναικών μεγαλώνει, να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας ,υπηρεσίες που να παρέχουν σαφείς οδηγίες , βοήθεια υλική και νομική ,στην κάθε γυναίκα που βιώνει την απειλή και τον φόβο της κακοποίησης.

Η ενδυνάμωση των γυναικών και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους ,εξακολουθούν να αποτελούν κύριο στόχο των πολιτών και των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Ταυτόχρονα είναι και οραματικός πολιτικός μας στόχος ,η οικοδόμηση μιας κοινωνίας ,χωρίς έμφυλες ανισότητες, απαλλαγμένες από την βία και τα στερεότυπα, στην οποία ,γυναίκες και άνδρες, σε όλη την πολυμορφία τους,θα έχουν ίσες ευκαιρίες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους.

Να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα ,σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους.

Αίτημα μιας κοινωνίας που βιώνει αρκετά συχνά ,τον αριθμό των γυναικοκτονιών να μεγαλώνει , η κυβέρνηση να αναλάβει τίς ευθύνες της και να εντάξει στο Ελληνικό δίκαιο και στον δημόσιο λόγο , τον όρο γυναικοκτονία.

Να βάλει άμεσα σε εφαρμογή διατάξεις της σύμβασης ,για προστασία γυναικών και παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ