ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ Η  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ- ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ

Σε μια εποχή που η ελληνική οικογένεια σηκώνει το ακριβό κόστος της επιβίωσης ,από τις τιμές της ακρίβειας στα τρόφιμα ,στην ενέργεια , στα καύσιμα ,και αντί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να παίρνει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης ,το ΥΠΠΟ αναγγέλει αυξήσεις εισιτηρίων σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Χωρίς ενσυναίσθηση και κοινωνική ευαισθησία ασκεί μια πολιτιστική πολιτική ,που απευθύνεται σε λίγους –προνομιούχους- με την  εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ:

– Καταργείται από το 2025 η μειωμένη κατά 50% τιμή που ίσχυε από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται όλα τα εισιτήρια.

Το εισιτήριο της Ακρόπολης το οποίο κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος-Μάρτιος) κόστιζε 10 ευρώ ενώ τη θερινή περίοδο 20 ευρώ (Απρίλιος-Οκτώβριος), από 1/4/2025 διαμορφώνεται στα 30 ευρώ για όλο το χρόνο. Το φτηνότερο εισιτήριο, που είναι ως τώρα 2 ευρώ, ανεβαίνει στα 5 ευρώ. Στα 20 ευρώ θα ανέρχεται το εισιτήριο στους μείζονες αρχαιολογικούς χώρους.

Ενώ παράλληλα από την 1/4/2024  θεσμοθετεί ταξική πολιτιστική πολιτική, που διαχωρίζει τους πολίτες σε προνομιούχους και μη ,με τις ιδιωτικές ξεναγήσεις υψηλού κόστους (5000 ευρώ) σε άτομα με υψηλά εισοδήματα VIP  σε ώρες “εκτός λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης”.

Οι μη προνομιούχοι θα αναγκαστούν να στριμώχνονται στις ατελείωτες ουρές κατά τις ημέρες με ελεύθερη είσοδο, την ίδια ώρα που οι κατέχοντες υψηλό βαλάντιο θα μπορούν να βλέπουν το χώρο σε ειδικές ζώνες επίσκεψης χωρίς την παρουσία των “ενοχλητικών άλλων”.

Ο πολιτισμός σε μια κοινωνία που βιώνει το άγχος της καθημερινής επιβίωσης ,οφείλει να είναι  διαφυγή και κοινωνικό αγαθό,πολύ περισσότερο όταν αφορά την πολιτιστική κληρονομιά των μνημείων της χώρας μας.

Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει και οφείλει να είναι προσιτή σε όλους,στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία .Η χώρα μας  υπήρξε πρωτοπόρα στον τρόπο διαχείρισης των μνημείων της, εφαρμόζοντας κοινωνική πολιτική πρόσβασης .με  ευαισθησία και σεβασμό στους επισκέπτες. Η επισκεψιμότητα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ,δεν αποτιμάται μόνο με οικονομικά κριτήρια. Στην σύγχρονη πολιτιστική πολιτική πρωταρχικό στόχο εχει  η διεύρυνση της γνώσης ,της μουσειακής εμπειρίας και η καθολική προσβασιμότητα σύμφωνα με τον ορισμό της  ICOM –Διεθνής Οργανισμός Μουσείων.Επιπρόσθετα το ΥΠΠΟ έρχεται να καταργήσει τα εννιαία εισιτήρια που ίσχυαν μέχρι τώρα,για όλα τα Μουσεία του Δήμου Αθήνας, μια πολιτική που δεν συμβαδίζει με τα Ευρωπαικά πρότυπα .

Με αυτή την εισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ,γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, η προσβασιμότητα για την ελληνική οικογένεια της περιφέρειας ,που θα πρέπει να συνυπολογήσει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ