ΦΑΙΝΕΣΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟΣ Ή ΦΤΩΧΟΣ – ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΕΛΕΤΗ

Μπορεί να σας έχουν πει ότι έχετε poker face και ότι είστε ανέκφραστος, αλλά είναι πιθανό το πρόσωπό σας να δείχνει και αν είστε πλούσιος ή φτωχός;

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μελέτησε τι κάνει κάποιον να φαίνεται πλούσιος, σύμφωνα με στιγμιαίες επιφανειακές κρίσεις.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο APA Journal of Experimental Psychology, προσδιόρισαν ότι τα άτομα με πιο στενά πρόσωπα, χείλη στραμμένα προς τα πάνω, ανασηκωμένα φρύδια, μάτια σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και ανοιχτόχρωμη, πιο ζεστή επιδερμίδα φαίνονται πιο πλούσιοι.

Οι άνθρωποι συνέδεσαν επίσης αυτά τα χαρακτηριστικά του προσώπου με την αξιοπιστία, την ικανότητα και τη ζεστασιά.

Τα άτομα με πιο φαρδιά, πιο κοντά και επίπεδα πρόσωπα, χείλη στραμμένα προς τα κάτω και πιο ψυχρή επιδερμίδα θεωρήθηκαν κατώτερης τάξης, λιγότερο αξιόπιστα και ανίκανα.

Το παράδειγμα του Mr Facebook και του Μπέζος

Αν και δεν αναφέρεται στη μελέτη, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, που είναι και οι δύο δισεκατομμυριούχοι, έχουν μερικά από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη μελέτη. Ο Ζούκερμπεργκ έχει στενό πρόσωπο και ο Μπέζος έχει μια ζεστή, ροδαλή επιδερμίδα.

Οι συγγραφείς της μελέτης σχολίασαν πώς οι κρίσεις για την εμφάνιση μπορούν να οδηγήσουν σε επιζήμιες συνέπειες.

«Οι άνθρωποι που θεωρούνται ότι ανήκουν σε υψηλότερη ή χαμηλότερη κοινωνική τάξη συχνά κρίνονται ως άτομα με αντίστοιχα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Αυτές οι κρίσεις σχηματίζονται ακόμη και από την εξωτερική εμφάνιση, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αδικίας εις βάρος εκείνων που θεωρούνται ότι ανήκουν σε χαμηλότερη κοινωνική τάξη», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. R. Thora Bjornsdottir σε συνέντευξη Τύπου.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα στερεότυπα κοινωνικής τάξης εξηγούν τη σύνδεση μεταξύ της εξωτερικής εμφάνισης και των κρίσεων για την κοινωνική θέση των ατόμων. Αυτό επισημαίνει ότι τα στερεότυπα που έχουμε διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τους άλλους, διαστρεβλώνοντας τις αντιλήψεις μας. Οι εντυπώσεις μας για τους άλλους ανθρώπους μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για αυτούς», πρόσθεσε.

Ο Rachael E. Jack, καθηγητής Υπολογιστικής Κοινωνικής Γνώσης, είπε ότι ελπίζει ότι η μελέτη μπορεί να αναδείξει τις προκαταλήψεις των ανθρώπων για να αποτρέψει την εμφάνισή τους στο μέλλον.

«Η έρευνά μας καταδεικνύει πώς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου παίζουν βασικό ρόλο στη σύνδεση των αντιλήψεων κοινωνικής τάξης με τα σχετικά στερεότυπα. Αυτά τα ευρήματα είναι όχι μόνο πολύτιμα για την προώθηση της κατανόησής μας για βασικές θεωρίες κοινωνικής αντίληψης, αλλά θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν σε μελλοντικές παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν οι διαστρεβλωμένες αντιλήψεις», είπε.

Αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη που επιχειρείται να κρίνει τον πλούτο κάποιου με βάση το πρόσωπό του.

Οι προηγούμενες μελέτες

Μια μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Personality and Social Psychology”, διαπίστωσε ότι τα πρόσωπα των ανθρώπων μπορεί να αποκαλύψουν αν είναι πλούσιοι ή φτωχοί. Η μελέτη σχετικά με την οικονομική κατάσταση πραγματικών ανθρώπων με βάση φωτογραφίες, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατάφεραν να μαντέψουν τον πλούτο με ακρίβεια 53%.

«Με την πάροδο του χρόνου, το πρόσωπό σας αντικατοπτρίζει και αποκαλύπτει μόνιμα τις εμπειρίες σας», δήλωσε ο Nicholas Rule, από τους συγγραφείς της μελέτης. «Ακόμη και όταν πιστεύουμε ότι δεν εκφράζουμε κάτι, τα υπολείμματα αυτών των συναισθημάτων εξακολουθούν να υπάρχουν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ