ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Περίσσεψε η συγκίνηση, αλλά και η περισυλλογή, στην εκδήλωση για τα ογδόντα χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σαρανταπόρου, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας και η τοπική Κοινότητα στις 19-1-2024, στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού. Στην εκδήλωση είχε ενεργή συμμετοχή-μετά από πρόσκληση, ομάδα εκπαιδευτικών-μαθητών κοινού προγράμματος του 5ου Γυμνασίου και του 5ου Λυκείου Λάρισας με τίτλο «Δημοκρατία και Εκπαίδευση: Εχθρός της Δημοκρατίας ο Ναζισμός». Το πρόγραμμα υλοποιείται στο 5ο Λύκειο, στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σύμβουλος της Κοινότητας Γιάννης Ντάλλας, ο οποίος παρουσίασε το χρονικό της ημέρας διανθισμένο με ποιήματα-θρήνους, αλλά και μαρτυρίες Σαρανταποριτών για την αποφράδα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 1944, ημερομηνία κατά την οποία, οι Γερμανοί με τη συνεργασία δωσίλογων, εκτέλεσαν άμαχους στη θέση «Μελίσσι», αφού πριν συγκέντρωσαν στην περιοχή «Μέγα» άντρες, γυναίκες και παιδιά και τους διαχώρισαν…

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η συντονίστρια του προγράμματος Αρχοντία Γιαννακάκη, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιείται στο σχολείο, τονίζοντας πως οι μαθητές διδάσκονται τη βαρβαρότητα του ναζιστικού καθεστώτος και ότι για τη ναζιστική ιδεολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι έννοια ανύπαρκτη. Από την πλευρά των μαθητών, χαιρετίζοντας ο μαθητής της Γ’ Λυκείου Αθανάσιος Τσιαγκάλης τόνισε πως, «σήμερα, που ζούμε την επανεμφάνιση του ναζισμού, σήμερα που ζούμε τις καμπάνες πολέμων, έχουμε υποχρέωση να σταθούμε απέναντι στις παράλογες θηριωδίες και τις θυσίες των προγόνων μας και να υπερασπίσουμε τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τη σημασία της εκδήλωσης τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νικόλαος Γάτσας, ενώ η Διευθύντρια του Γυμνασίου Ζωή Δεληζώνα επεσήμανε ότι η συμμετοχή των σχολείων σε τέτοιες εκδηλώσεις δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να περιδιαβούν τα μονοπάτια της ιστορίας, ώστε τα πατήματά τους στο παρόν να είναι πιο σταθερά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το μέλλον.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν από τη χορωδία των δύο σχολείων, αντιφασιστικά και αντιστασιακά τραγούδια, ενώ στο σκηνικό της, κυριάρχησε η εικαστική δημιουργία μαθητών με τίτλο «Σαραντάπορο Μαρτυρικό χωριό: 19-1-1944», για να μεταδοθεί το πώς προσλαμβάνουν οι μαθητές τη διδασκαλία για τις θηριωδίες των ολοκαυτωμάτων και το φως που ακτινοβολεί στους συλλογικούς αγώνες…

Μαθητές κι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην επιμνημόσυνη δέηση, στο τέλος της οποίας οι μαθήτριες Κατερίνα Καρατζά και Ρεγγίνα Τσέκα κατέθεσαν-μεταξύ των άλλων, στεφάνι εκ μέρους των δύο σχολείων στο Μνημείο των πεσόντων, ενώ η χορωδία έψαλλε τον Εθνικό ύμνο…

Στη χορωδία συμμετείχαν οι μαθήτριες: Ευδοκία Γκάτα, Σοφία Δαρδαγάνη, Κατερίνα Καρατζά, Αθανασία Σακελάρη, Ρεγγίνα Τσέκα, Ζωή Χατζηκωστή (από το Λύκειο), Σταματία Αγγελή, Ελένη Γκαντζώρα, Αικατερίνη Καραβέντζα, Μαγδαληνή Καραούλη, Παναγιώτα Κουτζαηλία, Αγορίτσα Κυρίτση, Χριστίνα Μάνδαλου, Αικατερίνη Μπέλλου, Μαριάνθη Μπρέλλα, Παρασκευή Ντενέκο, Άρτεμις Παπαδοπούλου, Ισαβέλλα Τέγου (από το Γυμνάσιο). Βιολιά: Ασημίνα Μωραΐτη, Κωνσταντίνα Τσιγάρη. Κιθάρες: Αθανάσιος Κόκκας, Νικόλαος Πάνος. Αρμόνιο και διδασκαλία χορωδίας: Εύα Μωυσιάδου.

Την εικαστική δημιουργία για το σκηνικό της εκδήλωσης, συντόνισε και υποστήριξε η εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικών του Γυμνασίου Ευαγγελή Καραγγέλη, ενώ την εικαστική επιμέλεια είχαν οι μαθήτριες: Βασιλική Πετσέτα, Άρτεμις Παπαδοπούλου και Ισαβέλλα Τέγου (από το Γυμνάσιο).

Στη δράση πήραν μέρος επίσης οι μαθητές: Κονδυλία Γκαζγκάνη, Μαύρα Γκαρά, Ορφέας Γδούπας, Κωνσταντίνα Καραΐσκου, Αρετή Μπολέτη, Δέσποινα Νταβούρα, Ουρανία Ξηρομερίτη, Θωμαΐς Συργκάνη (από το Γυμνάσιο) Ζήσης Γερασάκης, Οδυσσέας Γκόγκος, Βάγιος Λιάππης, Αγγελική Κυριακάκη, Βασιλική Μανδυλά, Μαρία Στάτου, Ξένια Σπυροπούλου, Αθανάσιος Τσιαγκάλης (από το Λύκειο).
Εκπαιδευτικοί: Αρχοντία Γιαννακάκη, Καλλινίκη Θεοδωροπούλου (από το Λύκειο), Ζωή Δεληζώνα, Καλυψώ Μπούμπα, Εύα Μωυσιάδου (από το Γυμνάσιο).

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν σε μια βιωματική πεζοπορία, στα βήματα των αμάχων του Σαρανταπόρου. Μια διαδρομή που ήταν γεμάτη με στάσεις και διηγήσεις, σε ένα μάθημα τοπικής ιστορίας από τους Γιάννη Ντάλλα και Αθανασία Ντάλλα, ερευνητές της τοπικής ιστορίας και συγγραφείς του συλλογικού έργου «Το Σαραντάπορο Ελασσόνας, Ο τόπος και οι άνθρωποι».

Στη θέση «Αλωνάκι», η διήγηση πραγματοποιήθηκε ατενίζοντας την κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα και γύρω από τον γιγαντιαίο κορμό απολιθωμένου δέντρου, ένα σημαντικό παλαιοντολογικό εύρημα, 20 εκατομμυρίων ετών!!!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ