ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ ΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ψήφισμα του 2ου Γυμνάσιου Λάρισας 

Την Τρίτη 30/1/2024 στις 18:30 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων με θέμα «Ιδρυση Πρότυπου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ν. Λάρισας με έναρξη τη σχολική χρονιά 2024 – 2025».

Ως ενεργοί πολίτες, γονείς, αλλά και εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Λάρισας είμαστε ενάντια στην ίδρυση και συστέγαση Πρότυπου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ν. Λάρισας στο συγκρότημα του 2ου Γ υμνασίου – 2ου ΓΕΛ Λάρισας και ζητούμε την απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία και ουσιαστική διαβούλευση.

Δεν κατανοούμε πρακτικές συστέγασης του 2ου Γ υμνασίου Λάρισας με το προτεινόμενο προς ίδρυση Πρότυπο Σχολείο, πρακτικές που παραπέμπουν στο παρελθόν.

Μία πιθανή συστέγαση δεν θα αδικήσει κατάφορα μόνο τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Λάρισας, αλλά και τους μαθητές του Πρότυπου, στερώντας τους πολύτιμους πόρους (υποδομές, αίθουσες, κλπ).

Η προτεινόμενη λύση της συστέγασης θέτει σοβαρούς λειτουργικούς περιορισμούς αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία και το δυναμικό των σχολικών μονάδων (πλήθος μαθητών και τμημάτων) τόσο στο 2ο Γ υμνάσιο Λάρισας, ένα από τα ιστορικότερα της πόλης, όσο και στο προτεινόμενο προς ίδρυση Πρότυπο.

Ανησυχούμε για τον παιδαγωγικό αντίκτυπο της κατηγοριοποίησης μαθητών και σχολικών μονάδων που εξ αντικειμένου θα προκύψει στο σχολικό συγκρότημα με την προτεινόμενη συστέγαση.

Πολύ φοβόμαστε, ότι το υπό ίδρυση Πρότυπο Σχολείο θα αναπτυχθεί σε βάρος του μεγέθους και της εύρυθμης λειτουργίας του 2ου Γυμνασίου & 2ου ΓΕΛ Λάρισας.

Προβληματιζόμαστε για το αν διδακτικές αίθουσες που δημιουργήθηκαν, σε καιρούς όξυνσης του σχολικού στεγαστικού προβλήματος στην πόλη, με γυψοσανίδες, με την τεχνική της χρησιμοποίησης κοινόχρηστων χώρων, πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Η λύση της συστέγασης του πρότυπου σχολείου προκρίνεται χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους άμεσα θιγόμενους (Γονείς, Κηδεμόνες, Συλλόγους Διδασκόντων),

Διαφωνούμε με τη λογική της δημιουργίας μιας νέας δομής στο 2ο Γυμνάσιο Λάρισας, χωρίς να εξετάζετε σε βάθος και ουσιαστικά αν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και παραπέμποντας στο μέλλον την κατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει τη νέα δομή, εν προκειμένω το Πρότυπο Σχολείο. Είναι σε όλους γνωστό ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ