ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Υπουργείο Παιδείας, με την ΔΔΕ Λάρισας και τη νέα Δημοτική αρχή αποφάσισαν να ιδρύσουν Πρότυπο σχολείο στο χώρο του 2ου Λυκείου και του 2ου Γυμνασίου, χωρίς διαβούλευση με τους/τις εκπαιδευτικούς, τους/τις μαθητές/τριες και τους γονείς τους. Θεωρούμε πως ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως η συστέγαση σχολείων, πρέπει να τυγχάνουν της αναγκαίας συζήτησης με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Επισημαίνουμε τα εξής:

 Οι αίθουσες που θα δεσμευτούν την πρώτη χρονιά, θα διπλασιαστούν τη δεύτερη και σταδιακά θα αυξηθούν. Επιπλέον, δεν επαρκούν οι αίθουσες πληροφορικής και φυσικών επιστημών για τη διεξαγωγή όλων των μαθημάτων του Λυκείου.

 Η απουσία ανελκυστήρα και γυμναστηρίου και στα δύο σχολεία, 2ο Λύκειο και 2ο Γυμνάσιο, προκαλεί σοβαρούς λειτουργικούς περιορισμούς, οι οποίοι θα ενταθούν σε περίπτωση συστέγασης και άλλων σχολείων.

 Αναγκαστικά, εφόσον μειώνονται οι διαθέσιμες αίθουσες των σχολείων, οδηγούμαστε σε αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα και στην αναγκαστική μετακίνηση μαθητών και μαθητριών της περιοχής σε πιο μακρινά σχολεία με άμεσες συνέπειες στην ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση και πρόοδο.

 Η συνύπαρξη μεγάλου αριθμού μαθητών εγκυμονεί κινδύνους και για την ασφάλειά τους σε περίπτωση εκκένωσης λόγω σεισμού, φωτιάς και άλλων σοβαρών συνθηκών.

 Τα διδακτήριά μας δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ταυτόχρονη ύπαρξη και λειτουργία γραφείων διεύθυνσης, υποδιεύθυνσης, γραμματείας, συλλόγων διδασκόντων δύο διαφορετικών σχολείων.

 Δεν μπορεί να μη μας απασχολεί η πιθανότητα παραβατικών συμπεριφορών από μαθητές/τριες που φοιτούν σε δύο διαφορετικά σχολεία και συγχρωτίζονται σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

 Τέλος, θεωρούμε ότι η συστέγαση σχολείων θα οδηγήσει σε σταδιακή μετατροπή του 2ου Λυκείου και του 2ου Γυμνασίου σε Πρότυπο, πλήττοντας τα ώριμα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών των σχολείων μας.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να αρθεί η απόφαση λειτουργίας Προτύπου στο 2ο Λύκειο και στο 2ο Γυμνάσιο από το επόμενο σχολικό έτος και καλούμε τους αρμόδιους να μεριμνήσουν ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση προς όφελος των μαθητών και μαθητριών μας.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ