ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ…

Στις 12 το μεσημέρι σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πολυδιαφημισμένο ραντεβού του πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία των μπλόκων όλης της χώρας με στόχο να συζητηθούν τα προβλήματα και να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου που βρίσκεται στους δρόμους διεκδικώντας όχι να πλουτίσουν αλλά απλά να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους, να καλλιεργήσουν τη γη τους και να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο.

Αν και κοιτάζοντας ψύχραιμα τα όσα προηγήθηκαν κανείς εχέφρων δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα από τη σημερινή συνάντηση δεδομένης της μέχρι σήμερα διαχείρισης του προβλήματος αλλά και των δηλώσεων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από «πηγές» του Μαξίμου αλλά και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Και είναι δικαιολογημένη η απαισιοδοξία και η επιφυλακτικότητα για τα σημερινά αποτελέσματα αφού αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ουσιαστικές λύσεις θα μπορούσε να απαντήσει ξεκάθαρα στα κύρια αιτήματα των αγροτών που διεκδικούν μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Θα μπορούσε να βγει ο πρωθυπουργός και να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρχει ΕΦΚ στα καύσιμα για αγροτική χρήση και θα καθιερωθεί μία λογική τιμή στο ρεύμα ανάλογη με το κόστος παραγωγής του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αντ’ αυτού όλες τις προηγούμενες ημέρες μιλούσε για ξύσιμο του πάτου του βαρελιού, για προκαταβολή της ελάχιστης επιστροφής τμήματος του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και για μία επιπλέον του 10% έκπτωση στο ρεύμα.

Δυστυχώς όμως ακόμη και σήμερα που ο κόσμος είναι στο δρόμο πιστός στο δόγμα επικοινωνία πάνω από όλα ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί και η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος της ΝΔ βγαίνουν στα ΜΜΕ παραθέτοντας ένα τεράστιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ προς τους αγρότες, χρησιμοποιούν το τέχνασμα της μείωσης του ΦΠΑ στα λιπάσματα, υπόσχονται αποζημιώσεις, ενισχύσεις, αλλά είπαμε πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα.

Καμία παραδοχή λαθών στην καταστροφική διαπραγμάτευση της ΚΑΠ που ξεκληρίζει τον αγροτικό κόσμο, καμία διάθεση για αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, καμία διάθεση για πραγματικό έλεγχο στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, στις παράνομες ελληνοποιήσεις, στη νοθεία, κανένα έλεγχο στα υπερκέρδη των μεσαζόντων.

Οσον αφορά την κατεστραμμένη Θεσσαλία μόνο ευχολόγια και υποσχέσεις. Καμία προοπτική για τα παρακάρλια, καμία λύση για τα γκρεμισμένα ποιμνιοστάσια, για την αντικατάσταση των πάγιων μέσων παραγωγής, καμία άμεση αντιμετώπιση της απώλειας του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου.

Μόνο λόγια και υποσχέσεις.

Αλλά το μήνυμα που πρέπει να φτάσει και φτάνει σήμερα στου Μαξίμου είναι ότι οι αγρότες θέλουν μέτρα για την επιβίωσή τους και όχι καθρεφτάκια και εμπαιγμό.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ