ΣΤΑ Α’ ΚΑΙ Β’ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 10ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δείτε την ανακοίνωση του σχολείου για την επίσκεψη

Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη μου: Α΄ Αρχαίο Θέατρο και Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας», οι μαθητές του τμήματος Γ5 του 10ου Γυμνασίου Λάρισας ξεναγηθήκαμε από την ξεναγό κ. Κόντσα Κωνσταντίνα, στα δύο ιστορικά μνημεία της πόλης μας.

Ανακαλύψαμε την ιστορία του μεγαλειώδους Α΄ Αρχαίου θεάτρου Λάρισας, του μοναδικού, αν εξαιρέσουμε της Αθήνας, που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και είναι μάρτυρας της ιστορικής διαχρονίας της πόλης μας.

Παραστάσεις, ηθοποιοί, συνεδριάσεις του Κοινού των Θεσσαλών και της Αγοράς, μονομάχοι, θηριομάχοι ζωντάνεψαν στον κύκλο του χρόνου και ψιθύρισαν την ιστορία των ανθρώπων της πόλης που κρυβόταν κάτω από την πόλη μας.

Η ξενάγηση μας συνεχίστηκε στο Β΄ αρχαίο θέατρο που φιλοξένησε θεατρικούς, ποιητικούς ,χορευτικούς και μουσικούς αγώνες μετά τη μετατροπή του λαμπρού πρώτου θεάτρου σε ρωμαϊκή αρένα. Μας αποκάλυψε κι αυτό με τη σειρά του τα μυστικά του, τις μαρμάρινες στήλες που αφιέρωσαν δούλοι που απελευθερώθηκαν σε κάποιο ιερό και που τις χρησιμοποίησαν δύο αιώνες αργότερα για την κατασκευή του θεάτρου με τις απελευθερωτικές επιγραφές κρυμμένες στο κάτω μέρος ώστε να μην τις δει κανείς.

Τινάξαμε τη σκόνη του χρόνου και ανακαλύψαμε τα κρυμμένα πρόσωπα της πόλης μας που φωνάζουν ότι η ιστορία της Λάρισας έχει βαθιές ρίζες. Μέσα από την απόλαυση της βιωματικής εμπειρίας γνωρίσαμε τα δυο σημαντικά μνημεία της πόλης μας και ευαισθητοποιηθήκαμε στην προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η μαθήτρια Τηγανή Μαριάννα σε ρόλο ξεναγού ξενάγησε τους συμμαθητές της στα Αγγλικά και οι μαθητές Χατζή Άντα, Χονδρός Γιώργος και Τσιτσέ Ζαχαρένια διάβασαν στίχους από τη σκηνή της αναγνώρισης της «Ελένης» του Ευριπίδη προκειμένου να ακουστούν στίχοι της αρχαίας τραγωδίας στο φυσικό χώρο θέασης και ακρόασης, το αρχαίο ελληνικό θέατρο.

Συντονίστρια του Προγράμματος είναι η κ. Χολέβα Ευαγγελία και Μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας κ. Αντωνίου Φανή και κ. Αργυρούλη Αικατερίνη

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ