8 ΛΑΘΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

Όλοι προσπαθούμε να διατηρούμε τα σπίτια μας όσο πιο υγιεινά γίνεται, αλλά υπάρχουν ορισμένα λάθη που μπορεί να κάνουμε άθελά μας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας. Ο καθαρισμός του σπιτιού είναι κάτι που οι περισσότεροι κάνουμε τακτικά για να διατηρήσουμε τους χώρους μας, υγιεινούς και καθαρούς.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλοι οι τρόποι καθαρισμού δεν είναι απαραίτητα σωστοί. Μάλιστα, δεδομένης της ποσότητας χημικών ουσιών και πιθανώς επιβλαβών συστατικών που χρησιμοποιούνται στον καθαρισμό, το να κάνουμε λάθος μπορεί μερικές φορές να είναι εξίσου κακό με το να μην καθαρίζουμε καθόλου.

Ξέρουμε τι σκέφτεστε: σίγουρα δεν υπάρχει “λανθασμένος” τρόπος καθαρισμού, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ υπάρχουν πολλές συμβουλές καθαρισμού που πρέπει να ακολουθείτε, υπάρχουν επίσης λάθη που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της ρουτίνας καθαρισμού του σπιτιού σας, καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Ποιες κακές συνήθειες καθαρισμού μπορούν άθελά σας να σας αρρωστήσουν; Από συνηθισμένα λάθη κατά τον γενικό καθαρισμό έως περιοχές που δεν καθαρίζονται αρκετά συχνά, θα πρέπει να αποφύγετε αυτά τα λάθη για να διασφαλίσετε την υγεία σας.

Λάθη καθαρισμού που μπορεί να σας αρρωστήσουν
Όλοι κάνουμε κάποια λάθη στον καθαρισμό, όμως ορισμένα από αυτά μπορεί να βλάψουν την υγεία σας και των αγαπημένων σας χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αυτά τα λάθη συνήθως αφορούν τη λανθασμένη χρήση προϊόντων ή την παράλειψη της απολύμανσης συγκεκριμένων σημείων, με τα οποία έρχεστε συχνά σε επαφή.

Για να προστατεύσετε την υγεία σας, δείτε 8 από τα πιο συνηθισμένα λάθη καθαρισμού που πρέπει να αποφεύγετε:

Δεν αερίζετε σωστά τον χώρο που καθαρίζετε
Ανάμειξη ορισμένων χημικών καθαριστικών
Δεν καθαρίζετε επαρκώς τις περιοχές που χρησιμοποιούνται τακτικά
Δεν αραιώνετε σωστά τα προϊόντα καθαρισμού
Διασταυρούμενη μόλυνση σφουγγαριών
Ξεχνάτε να καθαρίσετε εστίες μικροβίων
Χρησιμοποιείτε υπερβολικές ποσότητες καθαριστικών προϊόντων
Παραμελείτε τα φίλτρα αέρα
Ο αερισμός κατά τον καθαρισμό: Γιατί είναι απαραίτητος;
«Ο σωστός αερισμός είναι το κλειδί για τον ασφαλή καθαρισμό του σπιτιού σας», εξηγεί η Kelly Salas, ιδιοκτήτρια της Sierra Vista Maintenance. «Ωστόσο, είναι κάτι που μπορεί εύκολα να ξεχαστεί, ειδικά όταν καθαρίζετε γρήγορα και δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας».

Η ειδικός προειδοποιεί ότι η παράλειψη αυτού του βήματος είναι επικίνδυνη: «Ένα συνηθισμένο λάθος που βλέπω είναι η παραμέληση του σωστού αερισμού κατά τον καθαρισμό, ειδικά σε μικρούς χώρους όπως τα μπάνια».

«Χωρίς επαρκή ροή αέρα, οι αναθυμιάσεις από τα καθαριστικά μπορούν να συσσωρευτούν, επιδεινώνοντας τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Όμως, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να το αντιμετωπίσετε: απλά φροντίστε να είναι ανοιχτά τα παράθυρα ή να λειτουργούν οι απορροφητήρες για την κυκλοφορία καθαρού αέρα».

Ποτέ μην αναμείξετε αυτά τα καθαριστικά
Ίσως γνωρίζετε ήδη αυτό το λάθος, αλλά η ειδικός καθαρισμού Katie Lambert, ιδιοκτήτρια της Clean Queen Denver, τονίζει ότι η ανάμειξη ορισμένων καθαριστικών χημικών ουσιών είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Μάλιστα, μπορεί ακόμη και να αποβεί θανατηφόρο.

«Ο καθαρισμός μπορεί να είναι μια επικίνδυνη δουλειά, ειδικά όταν χρειάζονται σκληρά χημικά προϊόντα όπως η χλωρίνη και η αμμωνία για να γίνει σωστά η δουλειά», εξηγεί η ειδικός. «Επομένως, αξίζει να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύετε χλωρίνη με αμμωνία, καθώς αυτό θα δημιουργήσει μια επικίνδυνη χημική αντίδραση. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αερίστε γρήγορα τον χώρο, απομακρυνθείτε με ασφάλεια από την τοξική περιοχή και καλέστε για βοήθεια».

Ο Dan Dillon, ειδικός καθαρισμού και ιδρυτής και πρόεδρος της CleanItSupply.com, συμβουλεύει ότι τα καθαριστικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ένα κάθε φορά. Προειδοποιεί: «Μην αναμειγνύετε ποτέ καθαριστικά προϊόντα εκτός εάν η ετικέτα αναφέρει συγκεκριμένα ότι είναι ασφαλές να το κάνετε».

Εάν βρεθείτε απροσδόκητα σε αυτή την κατάσταση, ένα από τα πρώτα σημάδια κινδύνου που πρέπει να προσέξετε είναι η ναυτία ή η γενική αδιαθεσία. «Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε δυσφορία ή ναυτία ενώ καθαρίζετε με χλωρίνη, αμμωνία ή οποιοδήποτε καθαριστικό προϊόν, σταματήστε αμέσως αυτό που κάνετε, αερίστε τον χώρο και απομακρυνθείτε με ασφάλεια από το δωμάτιο», λέει η Katie.

Οι κίνδυνοι από τον ανεπαρκή καθαρισμό χώρων που χρησιμοποιούνται συχνά
Όλοι προσπαθούμε να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα καθαρισμού, αλλά είναι κατανοητό ότι αυτό μπορεί να παραμεληθεί όταν είμαστε απασχολημένοι με την εργασία, την οικογένεια ή άλλες υποχρεώσεις. Ωστόσο, η παραμέληση ορισμένων χώρων του σπιτιού για πολύ καιρό, όπως η κουζίνα ή το μπάνιο σας, μπορεί τελικά να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.

Η Katie Lambert εξηγεί: «Ένα συνηθισμένο λάθος που βλέπω και μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας είναι η μη επαρκής καθαριότητα συγκεκριμένων περιοχών του σπιτιού. Χώροι όπως οι πάγκοι κουζίνας, οι επιφάνειες μπάνιου και τα δάπεδα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά για να αποφευχθεί η εξάπλωση βακτηρίων και μικροβίων. Αυτές οι περιοχές χρησιμοποιούνται συχνά και είναι ευαίσθητες σε επικίνδυνους οργανισμούς».

«Για παράδειγμα, οι επιφάνειες του μπάνιου που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως τουαλέτες, νιπτήρες και ντους, πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά. Οι πάγκοι κουζίνας πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά ή ακόμα και πολλές φορές την ημέρα, ειδικά μετά την προετοιμασία φαγητού και ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιήθηκαν ωμά προϊόντα όπως κρέατα και θαλασσινά».

Ένας άλλος χώρος που, σύμφωνα με την Katie, συχνά παραμελείται είναι ο κάδος απορριμμάτων. «Ίσως υπάρχει μια δυσάρεστη μυρωδιά μούχλας που δεν μπορείτε να βρείτε την πηγή της και μπορεί να βήχετε και να φτερνίζεστε όταν πλένετε τα πιάτα. Ο ένοχος είναι συνήθως ο κάδος απορριμμάτων σας».

Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για τον καθαρισμό του. «Ρίξτε κρύο νερό και αλέστε παγάκια ή φλούδες εσπεριδοειδών μία φορά την εβδομάδα για να βοηθήσετε στον σωστό καθαρισμό του διαθέτη απορριμμάτων και να εξαφανίσετε τη μυρωδιά μούχλας», προτείνει η Katie.

Μην αραιώνετε λάθος τα καθαριστικά σας
Ορισμένα καθαριστικά προϊόντα χρειάζονται αραίωση με νερό για να είναι ασφαλή για χρήση. Ο Dan Dillon εξηγεί ότι η παράλειψη αυτού του βήματος αποτελεί ένα συχνό λάθος καθαρισμού που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας:

«Ένα συχνό λάθος που βλέπω είναι ότι οι άνθρωποι δεν ακολουθούν τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τη αραίωση των καθαριστικών διαλυμάτων», λέει. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά ισχυρά ή ακόμα και πολύ αραιά διαλύματα».

«Ένα υπερβολικά συμπυκνωμένο διάλυμα μπορεί να αφήσει υπολείμματα που ερεθίζουν το δέρμα, τα μάτια ή το αναπνευστικό σύστημα, ειδικά σε άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες».

Για να αποφύγετε αυτό το λάθος, αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε τις οδηγίες του προϊόντος πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό. «Να διασφαλίζετε πάντα ότι ακολουθείτε τις συνιστώμενες αναλογίες αραίωσης που αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος», λέει ο Dan. «Σε περίπτωση σύγχυσης, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του για σαφείς οδηγίες».

Διασταυρούμενη μόλυνση σφουγγαριών: Ένας κίνδυνος που πρέπει να αποφύγετε
Τα πανιά από μικροΐνες και τα σφουγγάρια είναι απαραίτητα εργαλεία καθαρισμού, είτε όταν τακτοποιείτε το σπίτι σας για να ξεσκονίσετε τις επιφάνειες είτε σχεδιάζετε ένα βαθύ καθαρισμό. Ωστόσο, ένα από τα πιο απλά λάθη καθαρισμού που πρέπει να αποφεύγετε είναι η χρήση των ίδιων σφουγγαριών σε διαφορετικές περιοχές του σπιτιού σας, μια συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ο Dan Dillon εξηγεί: «Η χρήση των ίδιων πανιών ή σφουγγαριών για πολλαπλές περιοχές, όπως η κουζίνα και το μπάνιο, μπορεί να διασπείρει βακτήρια και μικρόβια».

Η χρήση του ίδιου σφουγγαριού για να σκουπίσετε τους πάγκους της κουζίνας, όπου ετοιμάζετε φαγητό, και το ντους του μπάνιου, όπου πλένεστε, είναι σίγουρο ότι δεν είναι υγιεινό. «Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ξεχωριστά πανιά με κωδικοποίηση χρώματος για διαφορετικές περιοχές για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση», συμβουλεύει ο Dan.

Ξεχνάτε να καθαρίσετε εστίες μικροβίων
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη καθαρισμού που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, είναι ο ελλιπής καθαρισμός των σημείων που αποτελούν εστίες μικροβίων στο σπίτι.

«Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να απολυμάνουν πράγματα όπως πόμολα πόρτας, διακόπτες φωτός ή λαβές συσκευών, και αυτά τα σημεία μπορούν συχνά να φιλοξενούν μικρόβια και βακτήρια που σας αρρωστήσουν», εξηγεί ο Dan Dillon.

«Τα μικρόβια τείνουν να συσσωρεύονται σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως διακόπτες και πόμολα, λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που τα αγγίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί.

«Μελέτες δείχνουν ότι ένα πόμολο πόρτας μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει από 1.000 έως και 10.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό, επομένως η παράλειψή τους κατά τον καθαρισμό είναι πρόβλημα, καθώς μπορούν να γίνουν σημεία μετάδοσης παθογόνων μικροοργνισμών που προκαλούν ασθένειες».

Επομένως, φροντίστε να τα συμπεριλάβετε στη ρουτίνα καθαρισμού σας. Όλες αυτές οι περιοχές χρειάζονται απλώς ένα εβδομαδιαίο σκούπισμα με πανί μικροϊνών και λίγο απολυμαντικό σπρέι για να διατηρηθούν υγιεινές. Ο Dan συμβουλεύει επίσης τη «δημιουργία λίστας καθαρισμού για να διασφαλίσετε ότι όλες οι επιφάνειες συχνής επαφής απολυμαίνονται τακτικά» και ότι δεν παραλείπετε κανένα σημαντικό σημείο.

Αποφύγετε την υπερβολική χρήση καθαριστικών
Ίσως να πιστεύετε ότι η χρήση μεγάλης ποσότητας του αγαπημένου σας καθαριστικού προϊόντος σε μια επιφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να την καθαρίσετε σε βάθος και να την απολυμάνετε πλήρως. Ωστόσο, ο Dan Dillon προειδοποιεί ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία σας.

«Η υπερβολική χρήση προϊόντων μπορεί να δημιουργήσει μια συσσώρευση που όχι μόνο προσελκύει σκόνη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά προβλήματα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περιττή έκθεση σε χημικές ουσίες», εξηγεί ο ειδικός.

Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι η υπερβολική χρήση γυαλιστικών επίπλων. Ο Dan εξηγεί: «Όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά, μπορούν να δημιουργήσουν ένα κολλώδες υπόλειμμα που προσελκύει περισσότερη σκόνη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα καθαριστικά δαπέδου. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δημιουργηθούν στρώματα που προσελκύουν περισσότερη βρωμιά».

Μην παραμελείτε τα φίλτρα αέρα σας
Η Katie προειδοποιεί να μην αγνοείτε τα φίλτρα αέρα σας, είτε πρόκειται για τα φίλτρα του απορροφητήρα είτε για το σύστημα HVAC, καθώς η βρωμιά, η σκόνη ή ακόμα και η μούχλα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία σας και της οικογένειάς σας.

«Συχνά ξεχνάμε τα φίλτρα αέρα στο σπίτι επειδή συνήθως δεν μας ειδοποιούν με κάποιον τρόπο. Δεν μυρίζουν και μερικές φορές δεν τα βλέπουμε καν. Συνηθίζουμε στον αέρα που αναπνέουμε και αν τα φίλτρα μας είναι βρώμικα, ίσως να μην καταλαβαίνουμε καν γιατί αρρωσταίνουμε», λέει η Katie.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα φίλτρα σας τακτικά και να τα αντικαθιστάτε συχνά για να αποτρέψετε την κυκλοφορία του βρώμικου αέρα στο σπίτι σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.

Η Katie εξηγεί: «Είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή του φίλτρου σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο αλλαγής του. Επίσης, είναι χρήσιμο να σημειώσετε αυτή την ημερομηνία σε ένα ημερολόγιο για να το θυμάστε».

Μπορεί ο καθαρισμός να προκαλέσει ναυτία;
Η ναυτία ή η αδιαθεσία δεν θα πρέπει να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Δεν είναι φυσιολογικό και πιθανότατα οφείλεται σε εσφαλμένη διαδικασία ή στη χρήση πολύ σκληρών χημικών καθαριστικών.

«Τα προϊόντα καθαρισμού που προκαλούν ναυτία συνήθως περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) ή άλλα σκληρά χημικά», λέει ο ειδικός καθαρισμού Dan Dillon. «Εάν κάποιος εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να εισπνεύσει αμέσως καθαρό αέρα και να μειώσει την έκθεση χρησιμοποιώντας προστατευτικό εξοπλισμό ή επιλέγοντας λιγότερο τοξικά προϊόντα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται να ζητήσετε ιατρική συμβουλή, καθώς μπορεί να υποδηλώνει ανησυχητική αντίδραση στα χρησιμοποιούμενα χημικά».

Ορισμένες ασφαλείς λύσεις καθαρισμού μπορεί να αποτελέσουν εξαιρετική εναλλακτική στα προϊόντα με βάση χημικά. Δημοφιλή φυσικά προϊόντα καθαρισμού όπως το λευκό ξύδι, το λεμόνι και η μαγειρική σόδα μπορούν να έχουν εξαιρετικά αποτελεσματικά χωρίς τις επιβλαβείς συνέπειες των χημικών καθαριστικών προϊόντων.

enikos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ