ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΩΝ

Επερώτηση με θέμα την Ασφαλιστική κάλυψη των Σχολικών Τροχονόμων κατέθεσε η Συμπαράταξη Λαρισαίων ζητώντας απαντήσεις για το αν θα υλοποιηθεί απόφαση της προηγούμενης σχολικής επιτροπής και αν συμφωνεί με την ασφάλισή τους η νεα δημοτική αρχή.

Στο κείμενο της επερώτησης αναφέρονται τα εξής:

«Η αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων και τα συχνά τροχαία ατυχήματα μαθητών, μερικές φορές μπροστά σε σχολεία, ανάγκασε τον νομοθέτη να προβλέψει τον θεσμό του Σχολικού Τροχονόμου. Όπως είναι γνωστό, στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων παρέχουν τις υπηρεσίες τους περίπου 100 σχολικοί τροχονόμοι. Η προσφορά τους στην σχολική κοινότητα και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία της πόλης μας δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Είναι αυτοί που φροντίζουν ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, με βροχή, παγωνιά ή καύσωνα, για την ασφαλή μετάβαση των μικρών μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία μας, για την αποχώρησή τους από αυτά.

Από νομικής άποψης οι συμπολίτες μας αυτοί δεν συνδέονται με τον Δήμο Λαρισαίων με κάποιας μορφής υπαλληλική σχέση. Θεωρούνται εθελοντές και τους καταβάλλονται έξοδα κίνησης ύψους 176 ευρώ μηνιαίως για το χρονικό διάστημα λειτουργίας των σχολείων. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο δεν τους καταβάλλεται μισθός ούτε ασφαλίζονται σε κάποιον φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Μολονότι η εργασία τους, πέρα από τις καιρικές συνθήκες, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την σωματική τους ακεραιότητα, καθώς τοποθετούνται σε διασταυρώσεις οδών σε ώρες αιχμής με πυκνή κίνηση τροχοφόρων.

Η επικινδυνότητα της εργασίας αυτών των εθελοντών τροχονόμων προβλημάτισε τα μέλη της προηγούμενης σχολικής επιτροπής. Ως ελάχιστη ανταπόδοση αυτής της κοινωνικής τους προσφοράς που θα μπορούσε να προσφέρει ο Δήμος Λαρισαίων, με την υπ’ αριθμ. 42/2023 απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη μας η ασφάλιση των σχολικών τροχονόμων του Δήμου μας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη της Σχολικής Επιτροπής μετά από την αναζήτηση αντίστοιχων οικονομικών προσφορών. Για την απόφαση αυτή της Σχολικής Επιτροπής, για την οποία προηγήθηκε διερεύνηση αρκετών μηνών σε συνεργασία με το αντίστοιχο Τμήμα της Διεύθυνσης Παιδείας, υπάρχει η σύμφωνη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας ως προς τη νομιμότητά της. Με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι ο μόνος τρόπος για την κάλυψή τους σε περίπτωση ατυχήματος κατά την παροχή της εργασίας τους. Το κόστος του ασφάλιστρου, που δεν υπερβαίνει σύμφωνα με τις προσφορές τις 4000 ευρώ ανά εξάμηνο, μπορεί να καλυφθεί από τους πόρους της Σχολικής Επιτροπής, καθώς ο ίδιος ο θεσμός των σχολικών τροχονόμων συνδέεται ουσιωδώς με την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, με την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών σε αυτές. Με την ασφάλισή τους θα αισθάνονται και οι ίδιοι ότι ο Δήμος Λαρισαίων είναι δίπλα τους και αναγνωρίζει και εμπράκτως την ουσιώδη προσφορά τους στην σχολική μας κοινότητα.
Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί η μη υλοποίηση της απόφασης μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής και μέχρι σήμερα.

Ερωτάται η Δημοτική αρχή

1) Αναγνωρίζει την ανάγκη ασφάλισής τους τουλάχιστον για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ώστε να καλύπτονται σε κάθε περίπτωση ατυχήματος κατά την παροχή της εργασίας τους;

2) Θα υλοποιηθεί η υπ’ αριθ. 42/2023 απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

Την επερώτηση υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπαράταξης Λαρισαίων
Απόστολος Καλογιάννης
Αθανάσιος Αδαμόπουλος
Ιωάννης Αλεξούλης
Αγορίτσα Απρίλη
Κοσμάς Γιαννακόπουλος
Δημήτριος Δεληγιάννης
Κωνσταντίνος Διαμάντος
Γεώργιος Ζαούτσος
Δημήτριος Μαβίδης
Νικολέττα Μπασδέκη
Παναγιώτης Νταής
Γεώργιος Σούλτης
Μιχάλης Τολίκας
Άννα Ψάρρα – Περίφανου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ