ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΩΣ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: ΠΑΝΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ερευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Σήμερα, 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένα χρόνος από τη στιγμή που στα Τέμπη διαδραματίστηκε ένα από τα ποιο σκοτεινά γεγονότα της τελευταίας περιόδου με την φονική μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών και τον θάνατο 57 συνανθρώπων μας.

Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων προς τα θεσμικά όργανα πως ο κίνδυνος ενός επερχόμενου δυστυχήματος δεν αποτελεί προϊόν φαντασίας αλλά είναι πιο ορατός από ποτέ και οι παραιτήσεις εργαζομένων από θέσεις υψηλής ευθύνης προκειμένου να μην βαρύνουν τις συνειδήσεις τους μπροστά στη θηριωδία που έβλεπαν να έρχεται, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες κράτους και κυβερνήσεων οι οποίες στον βωμό της «ιδιωτικοποίησης των πάντων» θυσιάζουν τον ίδιο το λαό.

– Στη εποχή του remote sensing, που πολεμικοί πύραυλοι διασχίζουν ηπείρους για να φτάσουν με εκπληκτική ακρίβεια στον στόχο τους προκαλώντας «πόνο και θάνατο», δεν μπορούσαμε να παρακολουθούμε το στίγμα ενός τρένου για να σωθούνε ζωές;

– Στην εποχή του AI και του machine learning, δεν μπορέσαμε να σταματήσουμε έγκαιρα δυο τρένα που όδευαν προς τη σύγκρουση;
– Στην εποχή των πανάκριβων λογισμικών παρακολούθησης (βλ. Predator & Pegasus) για λόγους «εθνικής ασφάλειας», δεν υπήρχε το αντίστοιχο budget για την εγκατάσταση των σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, για τους πραγματικούς λόγους της ασφάλειάς μας;

Τα Τέμπη δεν ήταν ατύχημα και «ανθρώπινο λάθος» αλλά ένα κρατικό έγκλημα με την υπογραφή όλων αυτών που έχουν στρατηγικά καταστρέψει όλα τα δημόσια-κοινωνικά αγαθά (απαξίωση, υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση και εν τέλη ιδιωτικοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση δημόσιων αγαθών).

Ταυτόχρονα, η μείωση του εργατικού εισοδήματος συνεχίζεται αμείωτα! Τα τρόφιμα είναι πανάκριβα παρότι οι αγρότες καταστρέφονται ενώ οι μεσάζοντες και οι μεγαλέμποροι των σούπερ μάρκετ να εκτινάσσουν τα κέρδη τους. Το ρεύμα και καύσιμα είναι στα ύψη και η στέγαση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με την γκιλοτίνα των κατασχέσεων πάνω από το κεφάλι των λαϊκών νοικοκυριών να καραδοκεί. Η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων και η ιδιωτικοποίηση τους (απογευματινά χειρουργεία και «νόμιμα φακελάκια») και η εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω του νομοσχέδιου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιχειρούν διαλύσουν δικαιώματα και κατακτήσεις ετών, καταργώντας κάθε έννοια κοινωνικού συμφέροντας με την ενίσχυση της ατομικής-ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αντιθέτως, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη, με τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενισχύοντας έμμεσα τόσο την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτους δολοφόνο του Ισραήλ όσο και το κίνδυνο άμεσης πολεμικής απειλής.

Οι εργαζόμενοι-ες στην έρευνα και στην διδασκαλία βιώνουμε στο πετσί μας τις συνέπειες αυτής της κατάστασης!

Οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ εκατοντάδες συνάδελφοι συνεχίζουν να δουλεύουν ανασφάλιστοι υπό το άθλιο καθεστώς των υποτροφιών. Με τον νέο φορολογικό νόμο αυξάνονται σημαντικά η φορολογία συναδέλφων που εργάζονται με μπλοκάκι. Με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προωθείται η περαιτέρω γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενώ χτυπιέται η δυνατότητα ελεύθερης διεξαγωγής έρευνας με την θεσμοθέτηση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της έρευνας είναι εδώ και καιρό ορατά, με το κυνήγι χρηματοδοτήσεων, την εισχώρηση των επιχειρήσεων μέσα στα πανεπιστήμια (βιομηχανικά διδακτορικά), αλλά και την συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα για το ΝΑΤΟ και το στρατό όπως αυτά που διεξάγονται στο τμήμα Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όχι άλλη στάση αναμονής-Να περάσουμε στην αντεπίθεση!

Μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και στην εργασία. Να περάσουμε σε μια νέα φάση αγώνων διεκδίκησης των αναγκών μας σε εργασία, εκπαίδευση, ελευθερίες, ενάντια στα πόλεμο, για την ειρήνη και φιλία των λαών.

Για να διεκδικήσουμε:

• Αυξήσεις μισθών τώρα για κάλυψη όλων των απωλειών, της ακρίβειας και του πληθωρισμού για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.

• Συλλογική σύμβαση εργασίας στην έρευνα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων με αυξημένο μισθό, ωράριο και ασφάλιση.

• Δημόσια και δωρεάν, ποιοτικά κοινωνικά αγαθά (παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες κ.ο.κ).

• Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην κατάργηση του άρθρου 16, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους/ες. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και την Έρευνα στο ύψος των αναγκών φοιτητριών/φοιτητών και εργαζόμενων.

• Παλεύουμε η επιστημονική γνώση να είναι κοινωνικό αγαθό. Να παράγεται κάτω από δημόσιο έλεγχο και να είναι ελεύθερη στην κοινωνία.

Την Τετάρτη 28 Φλεβάρη απεργούμε!

Καλούμε σε συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση στις 10:30 με όλα τα υπόλοιπα σωματεία στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ