«Ποια μέτρα προτίθεται να λάβουν προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα της ευνοϊκής και βιώσιμης ρύθμισης χρεών των 120 δόσεων στους οφειλέτες συμπολίτες μας ώστε να καταστεί δυνατή η επιτυχής αποπληρωμή τους και να αποφευχθεί η διαδικασία των κατασχέσεων , πλειστηριασμών αλλά και πιθανής ποινής φυλάκισης τους» ρωτά ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.
Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού που συνυπογράφουν 20 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 εκδόθηκε εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ με θέμα: Κοινοποίηση των άρθρων 61, 66, 74, 78, 82, 133, 138 του ν.5090/2024 («Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης- Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», Α΄30), σύμφωνα με την οποία κοινοποιούνταν, για ενημέρωση και εφαρμογή, οι διατάξεις των άρθρων 61, 66,74, 78, 82, 133, 138 του ν. 5090/2024 (Α΄30.)
Συγκεκριμένα, για το Άρθρο 61 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο – Τροποποίηση περ. γ’ παρ. 1 άρθρου 25 ν.1882/1990», αναφέρεται ότι «στο τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α’ 43) διαγράφονται οι λέξεις «, τα χρέη που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν από ποινικό δικαστήριο και οι σχετικές με αυτά προσαυξήσεις, τόκοι και λοιπές επιβαρύνσεις καθώς και», και η παρ. 1 του άρθρου 25 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 25 Ποινικό αδίκημα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους
1. Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:
α) Ενός (1) τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία,
συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.
β) Τριών (3) τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α’, υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.»
Ως άμεση συνέπεια των ανωτέρω, διευρύνεται πλέον ο αριθμός των οφειλετών με χρέη προς το Δημόσιο που κινδυνεύουν άμεσα με φυλάκιση, αφού το υπάρχον πλαίσιο ρυθμίσεων των χρεών τους αδυνατεί να τους βοηθήσει και αποδεδειγμένα τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Επιπλέον για τους οφειλέτες με χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία, προβλέπεται προθεσμία 20 ημερών για να εξοφλήσουν άπαξ το χρέος τους ή να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση, πριν αρχίσει η διαδικασία των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Ήδη 600.000 επαγγελματίες έχουν ακόμα αρρύθμιστες οφειλές, με περισσότερους από 100.000 να παραμένουν ανασφάλιστοι για λιγότερο από 100 ευρώ από την 1η Μαρτίου και μετά, την 1η μέρα εφαρμογής του μέτρου της ρύθμισης χρεών για την ασφαλιστική ικανότητα ενώ αντίστοιχα δεκάδες χιλιάδες με ρυθμισμένα χρέη εμφανίζονται ανασφάλιστοι στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.
- Επειδή στα χρέη πλέον εντάσσονται και οι οφειλές που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών οι οποίες επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια, μαζί με τις προσαυξήσεις από τους τόκους.
- Επειδή στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που “οδηγούν”, ανάλογα, στη φυλακή, προσμετρούνται χρέη που δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 4 μήνες και παραμένουν αρρύθμιστα.
- Επειδή χιλιάδες συμπολίτες μας, εδώ και χρόνια βιώνουν παρατεταμένες κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή , αυξημένο κόστος παραγωγής) , έχουν πληγεί από πρωτόγνωρα καταστροφικά φαινόμενα και βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια.
- Επειδή εμφανίζονται δυσχέρειες και στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών αφού η υπάρχουσα διαδικασία πληρωμής καθίσταται αναποτελεσματική.
- Επειδή το συνολικό χρέος μπορεί εύκολα να υπερβεί το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, άνω του οποίου προβλέπονται ποινές προσωποκράτησης ενός έτους τουλάχιστον.
- Επειδή το υπάρχον πλαίσιο ρυθμίσεων χρεών είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό για τους οφειλέτες.
- Επειδή η ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων αποδεδειγμένα έχει αποφέρει πολύ σημαντικά οφέλη, καθώς οι ενεργοί οφειλέτες είναι αισθητά περισσότεροι από εκείνους που εντάχθηκαν στις υπόλοιπες ρυθμίσεις.
- Επειδή με τη ρύθμιση των 120 δόσεων οι οφειλέτες καταφέρνουν να μειώνουν το χρέος τους, καταβάλλοντας κάθε μήνα ένα αντίτιμο, αισθητά μικρότερο, καθιστώντας έτσι ευκολότερη τη διαδικασία εξόφλησης.
- Επειδή απαιτείται η εξεύρεση βιώσιμων, ρεαλιστικών λύσεων και ρυθμίσεων για την επιτυχή αποπληρωμή των χρεών από τους οφειλέτες προκειμένου να συνεχίσουν να εξασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: Ποια μέτρα προτίθεται να λάβουν προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα της ευνοϊκής και βιώσιμης ρύθμισης χρεών των 120 δόσεων στους οφειλέτες συμπολίτες μας ώστε να καταστεί δυνατή η επιτυχής αποπληρωμή τους και να αποφευχθεί η διαδικασία των κατασχέσεων , πλειστηριασμών αλλά και πιθανής ποινής φυλάκισης τους;»