ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΟΔΥ Β. Ελλάδος

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Περιφερειακό ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος θα προβεί σε υλοποίηση παρεμβάσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων την εβδομάδα 01 έως 05 Απριλίου 2024. Στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας, για μία (1) ημέρα θα αναπτυχτούν από κλιμάκιο του Περιφερειακού ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος, πάντα με τη στήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων, παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον HIV/AIDS, τις Ηπατίτιδες Β και C και τη Σύφιλη.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

  • Δράση/Παρέμβαση με Κινητή Μονάδα του Ε.Ο.Δ.Υ., όπου θα πραγματοποιείται δωρεάν και ανώνυμος έλεγχος με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test) για τον ιό HIV, για τις Ηπατίτιδες B και C και για τη Σύφιλη, σε όσους φοιτητές και πολίτες το επιθυμούν, με συμβουλευτική πριν και μετά την εξέταση (pre & post counselling).
  • Ενημέρωση του γενικού πληθυσμού (stand, street action) με διανομή ενημερωτικού υλικού του Ε.Ο.Δ.Υ. και προφυλακτικά στα ειδικά διαμορφωμένα stand στο κέντρο της εκάστοτε πόλης.
  • Ενημερωτική παρέμβαση του φοιτητικού πληθυσμού των Σχολών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας σε συνεργασία με το υγειονομικό προσωπικό της.

Σκοπός της δράσης είναι η επιστημονική πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της σεξουαλικής υγείας, η έγκαιρη διάγνωση των HIV/AIDS, Σύφιλης και Ηπατιτίδων B και C, καθώς και η προώθηση της συστηματικής και ασφαλούς χρήσης προφυλακτικού. Επίσης θα πραγματοποιείται ενημέρωση και διασύνδεση για τη θεραπεία και παρακολούθηση, σε περίπτωση θετικών περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό κινητή μονάδα του Περιφερειακού ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος, με κατάλληλο κλιμάκιο, θα βρίσκεται καθημερινά, πρωινές ώρες 11:30 έως 14:30, έξω από κτήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το χρονοδιάγραμμα των δράσεων για κάθε πόλη αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα. Για τυχόν αλλαγές που προκύψουν θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

Προγραμματισμός δράσεων:

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και συγκεκριμένα κατά τις ώρες 16:30 έως 20:30 η Κινητή Μονάδα του Περιφερειακού ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος θα βρίσκεται σε κεντρικά σημεία των τεσσάρων πόλεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να ενημερωθεί ο γενικός πληθυσμός σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ