Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Άμεσα αντέδρασε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μετά από νέα δημοσιεύματα που αφορούν τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς του ν. Λάρισας, αυτή τη φορά εξαιτίας της έλλειψης αναλωσίμων, κρίσιμων για τη διενέργεια των εργαστηριακών τους εξετάσεων, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη.
Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής της η βουλευτής Λάρισας:

«Επανέρχομαι με την παρούσα μου, σε συνέχεια της από 21/3/2024 και αρ. πρωτ. 3881 ερώτησής μου, με τίτλο ‘’Εξαιρετικά προβληματική για τη ζωή των ογκολογικών ασθενών η δίμηνη αναμονή για ακτινοθεραπείες στο ΠΓΝΛ’’, υπό το πρίσμα των νέων αποκαλύψεων από έγκριτα τοπικά μέσα, αυτή τη φορά για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο ίδιο νοσοκομείο σε καρκινοπαθείς ασθενείς, εξαιτίας της έλλειψης αναλωσίμων, μη επιτρέποντας την αβίαστη εκτέλεση κρίσιμων εργαστηριακών εξετάσεων για τη θεραπεία τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ και επιβεβαιώνει και η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ – Ειδικευόμενων ΠΓΝΛ και διευθύντρια ΤΕΠ του νοσοκομείου, κα Γεωργία Παπαδάμου, εδώ και τουλάχιστον 10 ημέρες, η διενέργεια των ως άνω εξετάσεων δεν είναι εφικτή, λόγω ελλείψεων σε κρεατινίνη και τρανσαμινάσες.

Όπως είναι γνωστό, ωστόσο, τα εν λόγω σκευάσματα είναι απαραίτητα για εργαστηριακές εξετάσεις, που αποτελούν προαπαιτούμενο για ‘’τη χορήγηση αγωγής σε ογκολογικούς κυρίως ασθενείς, αλλά και νεφροπαθείς, καθώς και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το ήπαρ’’, με αποτέλεσμα αυτές να μη μπορούν να διενεργηθούν κανονικά, παρά μόνο στο μηχάνημα των Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο αυτονόητα, ωστόσο, ‘’δε μπορεί να σηκώσει το βάρος ολόκληρου του νοσοκομείου’’, όπως αναγνωρίζει η κα Παπαδάμου.

Παρότι σε σχέση με όλα αυτά η διοίκηση του νοσοκομείου είναι ήδη ενήμερη, ενώ ‘’σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα’’, ωστόσο, διαπιστώνεται πως όχι μόνο τα νοσοκομεία της πόλης της Λάρισας, αλλά και ολόκληρο το ΕΣΥ, έχουν τεθεί σε ‘’λειτουργία αυτόματου πιλότου’’, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Κατόπιν των παραπάνω και δεδομένου ότι ο καρκίνος αποτελεί μια εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί, μόνο με σοβαρότητα και συνέπεια ως προς τις απαιτούμενες κάθε είδους αγωγές και εξετάσεις, με την κυβέρνηση να μη φαίνεται διατεθειμένη να αναγνωρίσει το γεγονός αυτό, παρά να επαναπαύεται στις αμφιλεγόμενες ‘’δάφνες’’ της για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων…

Αλλά και δεδομένου ότι το ‘’έμφραγμα’’, όχι μόνο στον χρόνο πραγματοποίησης ακτινοθεραπειών, αλλά πλέον και στις εργαστηριακές εξετάσεις, μεγάλου αριθμού ασθενών με κακοήθειες στο ΠΓΝΛ πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν Άνθρωποι των οποίων η ζωή κινδυνεύει, με τα δυσβάσταχτα κόστη που συνεπάγεται η εξώθησή τους σε ιδιωτικά θεραπευτήρια» η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό για το: «Αν είναι ενήμερος για τις νέες ελλείψεις αναλωσίμων που είναι κρίσιμα για τις εργαστηριακές εξετάσεις, τη ζωή και την υγεία ογκολογικών ασθενών, και αν ναι, σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει, προκειμένου να εξομαλυνθεί η ως άνω κατάσταση στο ΠΓΝΛ;».

Επίσης, τον ρωτάει με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το υπουργείο του, ότι σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του κόστους της παραπάνω εργαστηριακών εξετάσεων από τους ασθενείς, οι τελευταίοι θα έχουν έγκαιρα πρόσβαση και απολύτως δωρεάν πρόσβαση στην απαιτούμενη θεραπεία, αφού ομολογουμένως το μηχάνημα των Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΛ δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αναγκών;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ