ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΠΑΠΑΛΙΑΓΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Την Παρασκευή στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο σε μία κατάμεστη αίθουσα και γεμάτους τους περιξ χώρους πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Θωμάς Παπαλιάγκας και σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία. Οι προσκεκλημένοι του, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο πρώην βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, ο πρώην ευρωβουλευτής, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος, ο πολιτικός αναλυτής Δημήτρης Κατσαντώνης, οι υποψήφιες ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Αλίρη, χημικός, Αντιδήμαρχος του Δήμου Ωραιοκάστρου, και Όλγα Μαρκογιαννάκη, διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός, ο Γιάννης Μητλιάγκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, αλλά και ο λαρισαίος καρδιοχειρουργός υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσιλιμίγκας.

Στην εισαγωγή του ο Θωμάς Παπαλιάγκας ανέφερε μεταξύ άλλων: “Σήμερα, ημέρα της ταφής ενός παλιού αγωνιστή, συντρόφου, συναδέλφου, του Γιάννη Καραμπάτσα, στη μνήμη του οποίου προτείνω να αφιερώσουμε τη σημερινή συζήτησή μας, είναι καιρός να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Γιατί η Ευρώπη δεν είναι τόσο μακριά. Για την ακρίβεια, είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα Πακέτα Ντελόρ, οι διάδοχοί τους που μετονομάστηκαν σε ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και ένα σωρό άλλα ταμεία μάς είναι πιο οικεία, όχι όμως τόσο ώστε να αντιλαμβανόμαστε πόσο ενισχύουν τη χώρα και εμάς τους ίδιους.

Στο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι, στο οποίο η Ευρώπη παίζει ολοένα και μικρότερο ρόλο, διότι δεν φρόντισε να είναι οικονομικά ισχυρή και σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης σε πόρους και παραγωγή, διότι εξήγαγε την παραγωγική διαδικασία, διότι καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει (αυτό αντανακλά περισσότερο στη χώρα μας και σε άλλες λιγότερο ανεπτυγμένες), διότι εξαρτάται σε ενέργεια και πρώτες ύλες.

Μία χώρα, η οποία έφτασε στον κολοφώνα της δόξας της εντός της Ε.Ε., ούσα πρωταγωνίστρια στη διεύρυνσή της, με τον πολύ έντονο συμβολισμό της υπογραφής της Συμφωνίας Διεύρυνσης στη Στοά Αττάλου. Στην οποία συμφωνήθηκε η τεράστιας εθνικής σημασίας είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της μίας ενιαίας Κύπρου στην Ε.Ε. Και μάλιστα με την συμφωνία του Ελσίνκι (στην οποία καθοριζόταν ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας η προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού). Μία Συμφωνία του Ελσίνκι, την οποία πέταξε στα σκουπίδια η ολέθρια κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και αντ’ αυτής μάς παρουσίαζε φύκια για μεταξωτές κορδέλες (ένα υποτιθέμενο αλλά ανύπαρκτο βέτο στο Βουκουρέστι και άλλα τέτοια θιατρικά φληναφήματα).

Στον τομέα της οικονομίας τα BRICS, τα οποία εσχάτως γίνονται δέκα από πέντε, αρχίζουν να διεκδικούν θέσεις και ρόλους οικονομικής ατμομηχανής και παγκόσμιων παικτών. Αυτό ενισχύθηκε από τον απομονωτισμό των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ. Μίας προεδρίας που δεν αποκλείεται να ξαναέρθει από το νέο έτος, καθώς βλέπουμε ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Το παιχνίδι της οικονομικής ισχύος είναι και πολιτικό, αν όχι κυρίως πολιτικό. Είναι και στρατιωτικό. Σε μία Ευρώπη που αποτελεί στην ανατολή της θέατρο πολέμου. Σε μία Ευρώπη στην οποία ο πόλεμος είναι πάντοτε απάνθρωπος και ανά πάσα στιγμή επικίνδυνος. Στα πλαίσια αυτά, είναι αντιληπτό ότι για να τιμήσει κανείς και να είναι κοντά στο ευρωπαϊκό και εκτημένο χρειάζεται ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο και μία άλλη θέσμιση της χώρας”.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ανέπτυξε το σχέδιο της παραγωγής στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες, της αποκατάστασης των πλημμυροπαθών περιοχών και έκανε κριτική στο σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας και υπαινικτικά και την πρακτική της κυβέρνησης, εστιάζοντας μάλιστα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει δεν υπήρξε πραγματικός διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατάργηση της καλλιέργειας του βαμβακιού, η οποία είναι παραδοσιακή για την περιοχή μας και αναφέρθηκε στην εξαφάνιση της νηματουργίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να εξάγουμε βαμβάκι στην Τουρκία και εκείνη να μας το επιστρέφει σε ρούχα ή νήματα σε τετραπλάσια τιμή, κερδίζοντας έτσι την υπεραξία αντί για την Ελλάδα που το παράγει.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος ανέπτυξε θέματα ορθής απονομής της δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αναφέρθηκε ειδικότερα σε μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που εκδόθηκε προ τριών ημερών σε βάρος της Ελβετίας για παραβάσεις σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος, συγκρίνοντας τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά είπε ότι δεν αποκλείεται οι έλληνες να μην προλάβουμε να δούμε να τελεσιδικεί υπόθεση για προστασία του περιβάλλοντος στο ΕΔΔΑ, καθώς μια προσφυγή ή αγωγή ενός πολίτη διότι μπορεί να χρειαστεί 10-15 χρόνια.

Ο Κώστας Μπαργιώτας αναφέρθηκε στην γενική αμεριμνησία και απάθεια που επικρατεί μεταξύ των πολιτών αυτής της χώρας, οι οποίοι το μόνο που φαίνεται να επιθυμούν είναι να μη διαταραχθεί η ισορροπία, θεωρώντας προς αυτό μπορεί να γίνει μόνο προς το χειρότερο. Έτσι, καμία αλλαγή δεν είναι επιθυμητή ή αρεστή στην πραγματικότητα στους πολίτες, με αποτέλεσμα η χώρα ενδέχεται να μην χρειάζεται καν να κατακτηθεί από Τούρκους ή άλλους, διότι, όπως πηγαίνει το δημογραφικό, σε λίγες δεκαετίες δεν θα κατοικείται έλληνες, διότι δεν θα υπάρχουν.

Ο πολιτικός αναλυτής Δημήτρης Κατσαντώνης αναφέρθηκε στα ζητήματα που έχει η δημοκρατία μας και το πολιτικό σύστημα. Χαρακτηριστικά είπε ότι μετά τη μεταπολίτευση το μόνο που δεν άλλαξε στη χώρα είναι το πολιτικό σύστημα, το οποίο το μόνο που επιδιώκει είναι να αναπαράγει τον εαυτό του. Σε μία εμβριθή πολιτική ανάλυση αναφέρθηκε σε προβλήματα του δημοκρατικού πολιτεύματος όπως ο υπερσυγκεντρωτισμός της εξουσίας στο γραφείο του πρωθυπουργού, που θυμίζει την δομή προεδρικών δημοκρατιων όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Επίσης, στον τρόπο εκλογής των βουλευτών σε άλλες παθογένειες του συστήματος

Η υποψήφια ευρωβουλευτής Χριστίνα Αλίρη ανέπτυξε τα πολιτικά ζητήματα που τίθενται ενόψει των ευρωεκλογών και τα στοιχήματα για τη χώρα απέναντι στα προβλήματά της. Σε μία ομιλία με παλμό, αναφέρθηκε στο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση ως ανάγκη για τη θεσμική εξισορρόπηση έναντι μίας κυβέρνησης, η οποία αυθαιρετεί λόγω της μονοκρατορίας της.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής Όλγα Μαρκογιαννάκη, διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός, αναφέρθηκε στην ανάγκη θωράκισης της χώρας και των κτιριακών υποδομών της απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ανθρώπους με βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων αλλά και των διόδων χρηματοδοτήσεων της ανάπτυξης και της πολιτικής προστασίας.
Αμφότερες οι υποψήφιες ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού, στο ΠΑΣΟΚ όπως έχει ανανεωθεί με τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη και στην ανάγκη περαιτέρω ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα.

Ο Γιάννης Μητλιάγκας αναφέρθηκε αυξημένο ρόλο που πρέπει να έχουν οι παραγωγικοί φορείς, τα επιμελητήρια και ιδιαίτερη μνεία έκανε στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας και της Κοζάνης, όπου έγινε μία απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο που άφησε πίσω της οικονομικά καμμένη γη και ένα μεγάλο παραγωγικό κενό, το οποίο δεν καλύφθηκε με κυβερνητική ευθύνη, καθώς δεν υπάρχει σχεδιασμός. Επίσης, ούτε χρησιμοποιήθηκαν τα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο κατασπαταλήηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και μία οικονομική ελίτ φιλική προς αυτήν.

Την πλούσια και ποικίλη εκδήλωση έκλεισε ο Λαρισαίος καρδιοχειρουργός καθηγητής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσιλιμίγκας, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους θεσμούς της, καθώς και στην ανάγκη ανθρώπων επιτυχημένων στα επαγγέλματά τους αλλά και με γνώσεις ώστε να βοηθηθεί ουσιαστικά η ανάπτυξη της χώρας και της Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ