ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤ. ΤΣΙΚΡΤΙΣΗ ΣΕ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ ΓΙΑ ΑΚΑΡΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΙΑ

Έγγραφο προς τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον Διοικητή ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, με θέμα την ακαρπία και καρπόπτωση σε αμπελοκαλλιέργεια και σε δενδρώδεις καλλιέργειες του Δήμου Τυρνάβου, απέστειλε ο Δήμαρχος Τυρνάβου Αστέριος Τσικριτσής.

Ειδικότερα στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«Μετά από έντονες οχλήσεις που έχουμε δεχθεί από τον αγροτικό κόσμο του Δήμου Τυρνάβου, σας ενημερώνουμε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας (ήπιος χειμώνας, έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας κατά την περίοδο της ανθοφορίας κ.λπ.) εντοπίστηκαν έντονα προβλήματα ακαρπίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής μας (αμύγδαλα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια κ.α.), ενώ στην καλλιέργεια της αχλαδιάς παρουσιάζεται έντονη καρπόπτωση.
Επιπροσθέτως, στην αμπελοκαλλιέργεια, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών που προαναφέρθηκαν όσο και λόγω των έντονων μυκητολογικών προσβολών κατά το 2023 κυρίως από περονόσπορο, παρουσιάζεται ακαρπία σε όλες τις ποικιλίες αμπέλου.
Θεωρώντας δεδομένη τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας στους αγρότες του Δήμου Τυρνάβου, που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση λόγω και των προηγούμενων καταστροφών που έχουν πλήξει την περιοχή μας (πλημμύρα Daniel), παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών για διενέργεια επιτόπιων αυτοψιών προκειμένου να διαπιστωθεί εγκαίρως το μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργειες του Δήμου μας και την οικονομική στήριξη των αγροτών μας.
Ο Δήμαρχος Τυρνάβου
Τσικριτσής Αστέριος»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ