Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΒΑΡΟΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης με αφορμή την απόφασή της να μειώσει τον αριθμό αυτών που παίρνουν τρόφιμα απο το κοινωνικό παντοπωλείο

Η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, καταγγέλει την δημοτική αρχή Λαρισαίων του κ. Μαμάκου, για την απόφαση που έλαβε η παραταξή του στο δημοτικό συμβούλιο, να κόψει αρκετούς πλημμυροπαθείς απο την παροχή δωρεάν τροφίμων απο το κοινωνικό παντοπωλείο, επιβάλοντας εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, θεωρώντας τους προφανώς ότι είναι βάρος για το κοινωνικό παντοπωλείο.

Για να δικαιολογήσει την άθλια απόφασή της, γράφει ξεδιάντροπα στην εισήγησή της, ότι οι περισσότεροι πλημμυροπαθείς έχουν αποκατασταθεί στα σπίτια τους και ότι αρκετοί έχουν μεγάλα εισοδήματα, κάτι που φυσικά είναι χοντροκομένο ψέμα.

Να σκεφθεί κανείς ότι απο τα 300 ισόγεια διαμερίσματα στις παλιές και νέες Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης, το 80% περίπου δεν κατοικούνται 8 μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα, γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα επισκευάσουν και να αγοράσουν κανούργια οικοσκευή, μιας και η κυβέρνηση δεν τους αποζημίωσε στο 100%, αλλά με 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ η ζημιά είναι πενταπλάσια και μάλιστα αυτά τα ποσά δόθηκαν σε ένα μέρος απ’ αυτούς και όχι στο σύνολο τους.

Οι 930 ιδιοκτήτες των πλημμυρισμένων υπογείων-αποθηκών μέχρι το ταβάνι, που έχασαν την χρήσιμη οικοσκευή πολλών χιλιάδων ευρώ και αρκετοί και τα εργαλεία δουλειάς τους, αποκλείστηκαν ετσιθελικά απο την κυβέρνηση και δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, ούτε φυσικά έχουν καμία απαλλαγή απο ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, λογαρισμούς νερού, ρεύματος, αποπληρωμής των σπιτιών τους στον ΟΑΕΔ, ούτε πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης, προφανώς δεν κατοικούν ούτε βιομήχανοι, ούτε εφοπλιστές, αλλά κατά κανόνα χαμηλόμισθοι εργατουπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και κανένας αυτοαπασχολούμενος. Οικογένειες που υποφέρουν απο την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, την βαριά φορολογία, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας. Οικογένειες που έχασαν τα σπίτια και όλα τα υπάρχοντά τους, πολλοί και τα αυτοκινητά τους, γιατί κυβερνήσεις, περιφέρεια και δήμος, δεν έφτιαξαν ποτέ τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σημειωτέον αρκετοί έχασαν και την δουλειά τους και δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας.

Είναι μεγάλη υποκρισία και εμπαιγμός προς τους πλημμυροπαθείς, η δημοτική αρχή του κ. Μαμάκου, να δηλώνει ότι στηρίζει τους πλημμυροπαθείς, να ζητά απο την κυβέρνηση να τους απαλλάξει απο τον ΕΝΦΙΑ, ενώ η ίδια με την απαράδεκτη απόφασή της περιορίζει τον αριθμό των πλημμυροπαθών που θα μπορούν να παίρνουν δωρεάν τρόφιμα μερικών δεκάδων ευρώ το μήνα απο το κοινωνικό παντοπωλείο, που αρνείται να απαλλάξει όλους τους πλημμυροπαθείς, είτε είναι ιδιοκτήτες – ενοικιαστές ισογείων διαμερισμάτων, είτε υπογείων που πλημμύρισαν, απο τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαρισμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς για 2 χρόνια και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Που 8 μήνες μετά την πλημμύρα δεν έχει επισκευάσει ακόμα τους καταστραμένους δρόμους, τους καταστραμένους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου έξω απο τις πολυκατοικίες, ούτε τη λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων των Εργατικών Κατοικιών, απο τα οποία ξεκίνησε η πλημμύρα.

Πάλι καλά που δεν μας είπαν να αλλάξουμε και πόλη, για να μην τους γινόμαστε και βάρος και τους χαλάμε την ησυχία τους.
Να χωνέψουν ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, μέχρι να λυθούν όλα τα προβλήματα που μας δημιούργησαν κυβέρνηση, δήμος, περιφέρεια. Μας το οφείλουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ