ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΜΕ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρια, όπως ρέγγα, σαρδέλες και γαύρους, θα μπορούσε να σώσει έως και 750.000 ζωές ετησίως το 2050.

Θα μπορούσε επίσης να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα της αναπηρίας ως αποτέλεσμα ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.

Τα παραπάνω αποτελέσματα εμφανίζονται σε μια ανάλυση δεδομένων που δημοσιεύθηκε στις 19 Απριλίου (2024) στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMJ Global Health.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρια, όπως σαρδέλες, θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθούν ζωές και να μειωθεί η αναπηρία από μια σειρά κοινών μη μεταδοτικών ασθενειών.

Η υιοθέτηση αυτού του τύπου δίαιτας θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου αυτά τα ψάρια είναι φθηνά και άφθονα, και όπου ο αριθμός των καρδιακών παθήσεων ιδιαίτερα είναι υψηλός, λένε οι ερευνητές.

“Τα αυξανόμενα στοιχεία συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένους κινδύνους μη μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 70% όλων των θανάτων παγκοσμίως το 2019”, εξηγούν. Από αυτά, η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και ο καρκίνος του εντέρου αποτελούν σχεδόν το ήμισυ (44%) αυτού του αριθμού, με τη στεφανιαία νόσο να παίρνει τη μερίδα του λέοντος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ