Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΩΙΜΟ ΣΗΜΑΔΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ, ΔΙΑΒΗΤΗ Η ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα πρόβλημα στα μάτια μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό. Η κατάσταση που είναι κοινώς γνωστή ως «τεμπέλικο μάτι» ή αμβλυωπία, συχνά γίνεται αντιληπτή ως πρόβλημα όρασης που επηρεάζει μόνο τα μάτια. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι η αμβλυωπία μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από απλή διαταραχή της όρασης – θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη πιο σοβαρών υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με ειδικούς, το «τεμπέλικο μάτι» θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος, το οποίο δεν μπορεί να διορθωθεί απλώς με ένα νέο ζευγάρι γυαλιά.

Η αμβλυωπία έχει βρεθεί να συνδέεται με διάφορες χρόνιες ασθένειες και καταστάσεις. Νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson και η σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν συνδεθεί με το «τεμπέλικο μάτι», υποδηλώνοντας έναν πιθανό κοινό μηχανισμό στον εγκέφαλο, που περιλαμβάνει νευροεκφυλισμό ή εξασθενημένη νευρική σηματοδότηση.

Καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η υπέρταση και το εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν επίσης δείξει συσχετισμό με την αμβλυωπία, πιθανώς λόγω αλλαγών στη λειτουργία της καρδιάς που επηρεάζουν τη ροή του αίματος προς το μάτι και επιδρούν στην λειτουργία του.

Μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη «τεμπέλικου ματιού» μέσω συστηματικής φλεγμονής και καρδιακών επιπλοκών.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ