Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΓΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΟΛΑΚΗ

Χθες Σάββατο στη Λάρισα πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 3ης Ημερίδας Θεσσαλικής Ιστορίας, την οποία διοργάνωσε το Θεσσαλικό Ημερολόγιο με τους φίλους και συνεργάτες του, που περιλάμβανε 8 ανακοινώσεις. Παράλληλα τιμήθηκε και ο Τυρναβίτης αρχιτέκτονας μηχανικός Βασίλης Τσολάκης για την συμβολή του στην προβολή των μνημείων της Θεσσαλίας και ευρύτερα, με την έκδοση 30 βιβλίων του και 100 ντοκιμαντέρ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι πρώην δήμαρχοι Τυρνάβου Δ. Κουγιώνης, Χρ. Κιτσίδης και Π. Σαρχώσης με τον κ. Κουγώνη στην ομιλία του για τον σημαντικό Τυρναβίτη μηχανικό να αναφέρει τα εξής:

«Ευχαριστώ τον φίλο Κώστα Σπανό για την πρόσκληση να παραβρεθώ σήμερα μαζί σας, στην 3η Ημερίδα Θεσσαλικής Ιστορίας και στην τελετή βράβευσης του συμπατριώτη μου, Αρχιτέκτονα-Μηχανικού-Πολεοδόμου, Βασίλη Τσολάκη.

Αμφότερους τους έχω γνωρίσει, ιδιαίτερα, στα χρόνια της Δημοτικής μου θητείας στον Τύρναβο.

Τον Κώστα, ως εκδότη του περιοδικού «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» που, μαζί με τον όμιλο «Φίλοι της Θεσσαλικής ιστορίας», συνέβαλαν τα μέγιστα στη διοργάνωση του πραγματοποιηθέντος, τότε, 1ου Συνεδρίου Τυρναβίτικων Σπουδών, το έτος 1990, το οποίο άφησε το δικό του ιστορικό στίγμα στη πόλη μας και τον Βασίλη, ως Αρχιτέκτονα-Μηχανικό, που ανέλαβε και σχεδίασε σπουδαία έργα στην πόλη μας, τον Τύρναβο. Πλατείες, δρόμοι, εκκλησίες, σημαντικά κτήρια και άλλα διάφορα έργα τα οποία διακρίνονται για τη ομορφιά τους και την ιδιαίτερη λογική με την οποία υλοποιήθηκαν.

Ο συμπατριώτης μου Βασίλης Τσολάκης γεννήθηκε στον Τύρναβο, όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με απολυτήριο «Αριστεύσαντος» στο εξατάξιο, τότε, Γυμνάσιο της πόλης, ένα δείγμα και για την, στη συνέχεια, άριστη πορεία του στο Πολυτεχνείο, όπου φοίτησε στο τμήμα των Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών και μετέπειτα, στην επαγγελματική του καριέρα, των 40 περίπου χρόνων, κατά τη διάρκεια της οποίας επιτέλεσε σπουδαία έργα, ως Αρχιτέκτονας, Μηχανικός και Πολεοδόμος.

Μπορώ να πω ότι στο κτηριολογικό και, όχι μόνο, κομμάτι, σχεδίασε κτήρια που χαρακτηρίζουν την πόλη της Λάρισας και του Τυρνάβου, όπως θα αναφέρω στη συνέχεια, αλλά και πολλών άλλων γειτονικών πόλεων.
Ήδη, αναφέρθηκαν για τη Λάρισα σπουδαία και χαρακτηριστικά κτήρια.
Για το Τύρναβο έχω να πω πως θα μείνει στην ιστορία για τα, επίσης, πολύ σπουδαία έργα του, όπως χαρακτηριστικά είναι:
Το κέντρο διασκέδασης «ΤΟΥΜΠΑ» που για πολλά χρόνια λειτουργούσε στην ομώνυμη τοποθεσία «Τούμπα», το Κέντρο Υγείας Τυρνάβου, για το οποίο πήρε το πρώτο βραβείο στον αντίστοιχο δημόσιο διαγωνισμό, το 3ο Δημοτικό Σχολείο, ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Γεδεών, πολιούχου Αγίου του Τυρνάβου και αρκετά άλλα.
Αλλά και ως πολεοδόμος εκπόνησε πολλές αξιόλογες και σημαντικές μελέτες.

Ο αγαπητός φίλος Βασίλης, εκτός από τη σπουδαία επιστημονική γνώση που κατέχει, χρησιμοποιούσε, κατά τη διάρκεια των εργασιών του, και τη γνώση της τοπικής κοινωνίας της κάθε πόλης και χώρου, για τον οποίο εργάζονταν.

Έτσι, ανεξίτηλα είναι τα σημάδια των έργων του στον Τύρναβο, για το σχεδιασμό των οποίων χρησιμοποίησε και τα προσωπικά του βιώματα αλλά και τη γνώση και αντίληψή του για τις συνήθειες των Τυρναβιτών.

Ενδεικτικά αναφέρω:

-Την Πολεοδομική ανάπλαση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου του Τυρνάβου με πεζοδρομήσεις που συνέδεαν μεταξύ τους τις πλατείες του κέντρου της πόλης, με ιδιαίτερα καινοτόμο χαρακτήρα.

-Τη διαμόρφωση της Κεντρικής πλατείας, για την υλοποίηση της οποίας χρησιμοποίησε απλά, φυσικά υλικά, όπως: Το λευκό μάρμαρο, σε συνδυασμό με κόκκινα κεραμικά πλακίδια, σε βυζαντινά σχέδια, ένα συμβολισμό που συσχετίζονταν τόσο με την μεταβυζαντινή ιστορία του Τυρνάβου, όσο και με την ιστορία της κεραμοποιίας που για πολλά χρόνια ήκμαζε στην πόλη του Τυρνάβου.

-Την πλατεία αγοράς (παλιά «ψαράδικα»), όπου στα υπάρχοντα παλιά κτήρια με νεοκλασικά στοιχεία, έδωσε εκ νέου, με τη νέα διαμόρφωση, τον χαρακτήρα του νεοκλασικισμού, που είχε αποτελέσει σημαντικό αρχιτεκτονικό στυλ στην ανέγερση πολλών αρχοντικών του Τυρνάβου, αρκετά από τα οποία σώζονται ακόμη μέχρι σήμερα.

-Τη διαμόρφωση της Πλατείας «Μανδηλαρά», κατά την υλοποίηση της οποίας διέσωσε και ενέταξε στο γενικό σχέδιο ένα απομεινάρι από παλιό «καλντερίμι», θέλοντας να παραμείνει η ανάμνηση της μορφής όλων των δρόμων και των αυλών των σπιτιών του Τυρνάβου, που καλύπτονταν με «καλντερίμια» από τα πολύ παλιά χρόνια.

-Την αναστήλωση του ναού του Αγίου Δημητρίου, που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά, μια μελέτη για την οποία πήρε έπαινο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Αθήνας για τον πρωτοποριακό τρόπο αναστήλωσης του ναού.

Και το πρόσθετο στοιχείο, που τον διέκρινε, είναι η αναγνώριση και εκτίμηση της γνώσης των συναδέλφων του και άλλων ειδικών σε αντικείμενα με τα οποία ασχολείτο, χωρίς εγωιστικές διαθέσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι, όταν σχεδίαζε την κεντρική μας πλατεία στο Τύρναβο και έπρεπε να τοποθετήσει σε αυτή τα αγάλματα-δημιουργήματα του, επίσης, συμπατριώτη μας Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Γεωργίου Καλακαλά, το πρώτο που έκανε ήταν να ζητήσει τη γνώμη του ιδίου για την καλύτερη θέση που εκείνος εκτιμούσε ότι θα έπρεπε να τοποθετηθούν τα αγάλματα.

Και το ίδιο, είμαι σίγουρος, ότι εφάρμοσε και σε πολλά άλλα έργα του, σε τόπους, πέρα από τον Τύρναβο.

Το δεύτερο στοιχείο που τον έθεσε στο χώρο της ιστορίας είναι, σίγουρα, η αξιοποίηση της επιστήμης του, της τέχνης της φωτογράφισης, από κοινού με τη φιλομάθειά του και την ακάματη δράση του για έρευνα που πραγματοποίησε , και συνεχίζει να πραγματοποιεί, για την αποτύπωση ιστορικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων, είτε σε βιβλία τα οποία ήδη συνέγραψε είτε σε πολλά βίντεο τα οποία δημιούργησε και, ως γνωστό, προβάλλονται από την τοπική τηλεόραση και όχι μόνο.

Είναι αυτό ένα παράδειγμα προς μίμηση, ένας τρόπος ζωής, όπου ο άνθρωπος, καθώς τα χρόνια περνάνε και απομακρύνεται από τον αναγκαίο βιοπορισμό, δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια της εργασίας και της προσφοράς των γνώσεων και εμπειριών του.

Και βέβαια, δεν μπορώ να παραλείψω το δημιουργικό έργο των συναντήσεων που κάθε βδομάδα, ο Κώστας και ο Βασίλης, μαζί με πολλούς άλλους φίλους της ιστορίας πραγματοποιούν και όπου ο καθένας παρουσιάζει τις προσωπικές του εργασίες .

Είναι αυτό, επί της ουσίας, ένα πολύ καλό σχολείο που, εκτός από τις παρουσιάσεις, δημιουργεί και θετική διάθεση σε όλους τους φίλους του «εβδομαδιαίου καφέ της ιστορίας» για έρευνα και απασχόληση με την ιστορία και τα ιδιαίτερα γεγονότα που ο καθένας γνωρίζει, τα οποία και παρουσιάζονται στον «εβδομαδιαίο καφέ» και που, πιθανά, θα χάνονταν, αν δεν γίνονταν αυτές οι συναντήσεις.

Αγαπητοί φίλοι

Μη θέλοντας να σας κουράσω περισσότερο, καταλήγω λέγοντας ότι, αισθάνομαι υπερήφανος για τον συμπατριώτη μου Βασίλη Τσολάκη, του οποίου η τιμή που του απονέμεται σήμερα είναι μια τιμή και για την πόλη μας, τον Τύρναβο, που, χωρίς διάθεση ιδιαίτερης προβολής, μού επιτρέπεται να πω ότι έχει να επιδείξει ένα σπουδαίο παρελθόν στις τέχνες και τα γράμματα και έχει να προβάλει σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο αυτό.
Εγώ τοποθετώ και τον αγαπητό φίλο Βασίλη μέσα σε αυτό το σύνολο των σπουδαίων ανθρώπων της πόλης μας, της πόλης του Τυρνάβου.
Αγαπητέ Βασίλη, θερμά συγχαρητήρια για την όλη δημιουργική πορεία της ζωής σου!!!
Θερμά συγχαρητήρια για τα έργα σου!!!
Εύχομαι την συνέχεια αυτής της πορείας.

Κλείνοντας, εύχομαι την χωρίς τέλος συνέχεια και στο «ΘΕΣΣΑΛΙΚΌ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» και στο έργο όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον χώρο αυτό, τον χώρο της ιστορίας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ