Ι.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΣΧΡΟ CLAWBACK

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στηρίζει και καλύπτει απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην δίκαιη αντίδρασή τους, που ξεκινά την Τετάρτη 8 Μαΐου, οι οποίοι για 12 ολόκληρα χρόνια διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι, για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία τους οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης. Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας, που καλύπτει 11,5 εκατομμύρια Ελλήνων, δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, δημιουργώντας έτσι κενά στην προκλητή ζήτηση, τα οποία καλούνται να καλύψουν τα εργαστήρια με τα ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται. 1,6 δις χρέη τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν, να κοινοποιήσουν την απόγνωσή τους και το αδιέξοδο, ο Υπουργός Υγείας έφερε μια τροπολογία και με το άρθρο 69 του Νόμου 5102/2024 απαγορεύει οποιαδήποτε κινητοποίηση, αφού απειλείται να διακοπεί η σύμβασή τους για 18 μήνες.

Καταγγέλλουμε την αντισυνταγματική αυτή τροπολογία που καταστρατηγεί τη συνδικαλιστική ελευθερία, φιμώνει τους επιστήμονες γιατρούς, τρομοκρατεί κι ασκεί ψυχολογική πίεση στα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Αναρωτιόμαστε, αν αυτή η τροπολογία με τη στέρηση του δικαιώματος στην απεργία, ταιριάζει στην Ελλάδα, στη χώρα της Δημοκρατίας και της ισονομίας, αφού θυμίζει τακτικές παλαιότερων πολιτικών εποχών.

Ο ΙΣΛ προασπίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των γιατρών για συμμετοχή σε αντιδράσεις. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν επιτρέπουμε να τρομοκρατούνται τα μέλη μας και δεν θα επιτρέψουμε να διακοπεί ούτε
μια σύμβαση εργαστηριακού γιατρού επειδή απείργησε .

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ