Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ.ΕΣ.:ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Με δεδομένη την ανεπάρκεια αιθουσών και λοιπών αναγκαίων υποδομών για την άρτια λειτουργία -κατά την πλήρη ανάπτυξη όλων των τάξεων- των υπό ίδρυση Προτύπων Γυμνασίου και Λυκείου στη Λάρισα, στο κτίριο που θα συστεγασθούν με το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Λάρισας, προτίθεστε να δρομολογήσετε την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για να στεγάσει τα Πρότυπα Σχολεία, σε οικόπεδο που προσφέρει ο Δήμος Λαρισαίων;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως.

Ως γνωστόν ο Θεσσαλός πολιτικός εδώ και χρόνια, με κατ’ επανάληψη παρεμβάσεις του στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αγωνίστηκε για την δημιουργία Προτύπου Γυμνασίου και Λυκείου στη Λάρισα. Μετά την ενημέρωση από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Θανάση Μαμάκο για την δυνατότητα παραχώρησης οικοπέδου και τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους γονέων-κηδεμόνων και διδασκόντων στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Λάρισας προχώρησε στην κατάθεση σχετικής ερώτησης.

Στην ερώτησή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπεγράφη την 31.01.24, από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αποφασίζεται η ίδρυση Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Λυκείου Λάρισας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η ΚΥΑ αυτή ήρθε ως συνέχεια της κατά πλειοψηφία ψήφισης από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων της ίδρυσης και λειτουργίας Πρότυπων Σχολείων και στη Λάρισα. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια σημαντική δικαίωση όλων όσοι, ενάντια σε ιδεοληψίες, πιστέψαμε σε αυτόν τον θεσμό, στην σημασία του για την αναβάθμιση της εν γένει εκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και την εμπέδωση της αξίας της αριστείας ως οδοδείκτη για την βελτίωση της επίδοσης όλων των μαθητών.

Ωστόσο, η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία -στην πλήρη ανάπτυξη όλων των τάξεων των νέων πρότυπων σχολείων-, προϋποθέτει την ύπαρξη ή δημιουργία κατάλληλων σύγχρονων υποδομών. Σύμφωνα με την ληφθείσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπεται η προσωρινή συστέγαση των Προτύπων Γυμνασίου και Λυκείου με το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Λάρισας. Όπως, όμως, υποστηρίζουν εκπρόσωποι γονέων και διδασκόντων, οι αίθουσες του συγκεκριμένου κτιρίου δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και των Προτύπων, όταν αναπτυχθούν όλες οι τάξεις, ενώ ελλιπείς είναι και άλλες υποδομές που θα έπρεπε να είναι στη διάθεση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μαθητών για μια άρτια εκπαιδευτική λειτουργία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ