Β. Κόκκαλης: Αδιαφορία και μακροχρόνιος εμπαιγμός για τα οδοιπορικά των νεφροπαθών

«Κυβερνητική αδιαφορία και μακροχρόνιο εμπαιγμό αποτελούν οι υποσχέσεις για την αύξηση των οδοιπορικών των νεφροπαθών» τονίζει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά το Δελτίο τύπου (23/05/2024) του Συλλόγου Νεφροπαθών Λάρισας «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ» σύμφωνα με το οποίο οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς εδώ και δύο (2) χρόνια από την κατάθεση του δίκαιου αιτήματος τους για την αύξηση των οδοιπορικών, εισπράττουν από την Κυβέρνηση «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αδιαφορία».

Στο Δελτίο τύπου αναφέρεται ότι «Τον Ιούνιο του 2022 αναπροσαρμόστηκαν τα κόμιστρα των ταξί κατά 30% χωρίς να υπάρξει και αντίστοιχη εναρμόνιση στα οδοιπορικά των αιμοκαθαιρομένων και θαλασσαιμικών που παραμένουν καθηλωμένα στις τιμές των κομίστρων ΤΑΧΙ του 2013.Οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση) έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, το κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., που καθιστούν αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Να ληφθεί υπόψη και το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους».

Επισημαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια της υπομονής και της αντοχής των νεφροπαθών καθότι «Παρά τις θετικές εισηγήσεις των τριών ( 3 ) Υπουργών Υγείας, τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στο κοινοβούλιο σε απαντήσεις ερωτήσεων  βουλευτών» πέρασαν   περίπου δύο (2) χρόνια από την κατάθεση του δίκαιου  αιτήματος τους και οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς εισέπραξαν «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αδιαφορία».

Ζητείται άμεσα η «υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ για την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των νεφροπαθών ασθενών.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ