Ε. Λιακούλη: Τα ΕΛΤΑ σε διαρκή κρίση, με την Κυβέρνηση μόνιμα αμέτοχη

Σε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τη συρρίκνωση του δικτύου των Ελληνικών Ταχυδρομείων και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ η Κυβέρνηση βρίσκεται σε ρόλο «θεατή» των εξελίξεων.

Όπως υπογραμμίζει η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή της, τα τελευταία έτη, το δίκτυο των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ διαρκώς συρρικνώνεται με το πρόβλημα να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις ιδίως σε δυσπρόσιτες και ορεινές περιοχές της χώρας, όπου μάλιστα κατοικούν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, χωρίς εξοικείωση με την τεχνολογία.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Βουλευτής Λάρισας «Η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται πιο δύσκολη, αφού στερούνται την άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες, καλούνται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές χωρίς να έχουν καν τη δυνατότητα ενώ και οι εργαζόμενοι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, αναγκάζονται αργά ή γρήγορα να μετακινηθούν κοντά στην εργασία τους, σε μεγαλύτερες πόλεις.

Το πρόβλημα αυτό έχουμε ήδη θέσει μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με συναδέλφους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με το Υπουργείο να παραπέμπει στην απάντησή του σε αρμοδιότητες και αποφάσεις του Υπερταμείου, στο οποίο έχουν μεταβιβασθεί από 1/1/2018 οι μετοχές της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο».

Στη συνέχεια, η Ευαγγελία Λιακούλη τονίζει ότι «τα ΕΛΤΑ παραμένουν ο Φορέας Παροχής Καθολικών Υπηρεσιών (ΦΠΚΥ) της χώρας μας. Ο Φορέας ορίζεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, οι οποίες προβλέπονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Ταχυδρομείων (UPU)έχοντας μάλιστα ως σκοπό να συμβάλει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας και όχι να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παρά την μεταβίβασή τους στο Υπερταμείο, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της Κυβέρνησης καθορίζει την διοικητική και επιχειρησιακή τους λειτουργία, τα ελληνικά ταχυδρομεία εξακολουθούν να λειτουργούν μετ’εμποδίων.

Η κακοδιαχείριση ετών, η έλλειψη τεχνολογικής αναβάθμισης, η απώλεια πελατολογίου και άλλα συσσωρευμένα προβλήματα έφεραν τα ταχυδρομεία σε σοβαρή κρίση. Δεν θα πρέπει δε να λησμονούνται τα όσα ήρθαν στη δημοσιότητα για την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων περισσότερων από 4,5 εκατομμυρίων πολιτών έπειτα από χτύπημα χάκερ στα απαρχαιωμένα συστήματα των ΕΛ.ΤΑ. και το πρόστιμο ύψους 2,9 εκατ. ευρώ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, ο ορκωτός λογιστής στις οικονομικές καταστάσεις του 2022 διαπίστωσε ουσιώδη αβεβαιότητα για την πορεία του ομίλου ΕΛ.ΤΑ. και της μητρικής εταιρείας. Συνεπώς, η ίδια η επιβίωση των ΕΛΤΑ τα επόμενα χρόνια δεν είναι καθόλου δεδομένη».

«Παρά ταύτα, σήμερα», σημειώνει η Βουλευτής Λάρισας «η Κυβέρνηση φαίνεται να «πανηγυρίζει» για την υπογραφή σύμβασης – πλαισίου μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και των Ελληνικών Ταχυδρομείων ύψους 82 εκατ. ευρώ – συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων προαίρεσης, για την κάλυψη αναγκών των υπηρεσιών του Δημοσίου σε ταχυδρομικές υπηρεσίες. Εν μέσω ωστόσο της ζοφερής κατάστασης που περιγράφηκε, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το αν πράγματι τα ΕΛΤΑ μπορούν να ανταποκριθούν σε μία τέτοια σύμβαση και αν τελικά το Δημόσιο θα έχει πράγματι όφελος ή απλά δίνει μία επιπλέον «χείρα βοηθείας» με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων στην ανήκουσα πλέον στο Υπερταμείο εταιρία.

Μια εταιρία που με τις αποφάσεις της λειτουργεί εντέλει εις βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών, οι οποίοι σε κάποιες περιοχές χάνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούντο ταχυδρομείο, σε άλλες το ταχυδρομείο έχει γίνει είδος πολυτελείας και σε άλλες οι πολίτες αναγκάζονται να χάνουν ώρες σε ουρές αναμονής. Κι όλα αυτά ενώ η Κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» επικαλούμενη αποφάσεις του Υπερταμείου».

Κατόπιν αυτών, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς : Ποιες είναι οι εγγυήσεις που έχει λάβει το Ελληνικό Δημόσιο για την τήρηση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με τη σύμβαση – πλαίσιο των 82 εκ. ευρώ λαμβανομένων υπ’όψιν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ; Είναι σε γνώση του Υπουργείου τα προβλήματα των ΕΛΤΑ όπως αυτά μάλιστα διατυπώνονται στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή; Πώς θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και των Ελλήνων πολιτών σε περίπτωση που τα ΕΛΤΑ ΑΕ δεν ανταποκριθούν στα οριζόμενα στη σύμβαση ; Πώς σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να διασφαλίσει την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι ενώ το δίκτυο των ΕΛΤΑ που είναι ο Φορέας Παροχής Καθολικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα διαρκώς συρρικνώνεται, τα προβλήματα της εταιρίας φαίνεται ότι διογκώνονται, με αβέβαιο το μέλλον τους;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ