Αύριο η εξόφληση του ΕΛΓΑ για Daniel

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα και αφού ξεπεράστηκαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α.

Αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής και απώλειας μελισσοσμηνών και κυψελών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες επλήγησαν.
Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 70 εκ. € θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την Πέμπτη 25η Ιουλίου και ώρα 12:00 μ.μ.

Με βάση την από 6η Νοεμβρίου 2023 ΦΕΚ Β΄/6367, ΚΥΑ 1494/341065, η οποία κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε καθεστώς χορήγησης αποζημιώσεων για τη θεομηνία από τον τακτικό προϋπολογισμό με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/2472 (ΕΕ L 327/21.12.2022), για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της ΣΛΕΕ.

Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., σε εφαρμογή του adhoc Προγράμματος και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εξήντλησαν κάθε δυνατότητα ώστε οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’, να δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση εκκαθάρισης των ενισχύσεων, με τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., η ασφαλιζόμενη αξία και για τις περιπτώσεις 100% ζημίας, θα απομειωνόταν κατά 15%, ακολούθως θα πολλαπλασιαζόταν με συντελεστή εκκαθάρισης 0,88, το ανώτατο όριο αποζημίωσης δεν θα υπερέβαινε το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας και θα υπήρχε ετήσιο ανώτατο όριο καταβαλλόμενης ενίσχυσης, ύψους 70.000€.

Σε εφαρμογή των διατάξεων του ad hoc Προγράμματος δεν προβλέπεται ποσοστό απαλλαγής, ο συντελεστής εκκαθάρισης είναι η μονάδα άρα στο ακέραιο, το ανώτατο ποσοστό εκκαθάρισης επί της ασφαλιζόμενης αξίας είναι το 100% και δεν υπάρχει το ανώτατο όριο των 70.000€, ούτως ώστε οι ενισχύσεις να καταβάλλονται στην συνολική τους αξία.

Είναι προφανές ότι, με τις διατάξεις αυτές οι εκκαθαρίσεις των ενισχύσεων θα είναι κατά 30% επαυξημένες και χωρίς ανώτατο όριο πληρωμών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες από τον καταστρεπτικό μεσογειακό κυκλώνα ‘’ΙΑΝΟΣ’’ τον Σεπτέμβριο 2020, διαμορφώθηκαν βάσει των διατάξεων του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. και καταβλήθηκαν μειωμένες, λόγω των προβλεπόμενων κρατήσεων, έναντι του εκκαθαριζόμενου adhoc Προγράμματος ‘’Daniel’’ – ‘’Elias’’.
Είναι χαρακτηριστικά τα ακόλουθα δύο παραδείγματα, ως προς την τιμή αποζημίωσης του αραβόσιτου και του βάμβακος:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ