Επαναλειτουργία των κλωστηρίων Μαρωνείας και Κομοτηνής του πρώην ομίλου Λαναρά, καθώς και αντίστοιχων μονάδων της Νάουσας που παραμένουν ανενεργές για πάνω από τρία χρόνια, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Τόλιος.
Επίσης, ο κ. Τόλιος δήλωσε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις με ομάδα επενδυτών που ενδιαφέρονται για την εξαγορά του εργοστασίου παραγωγής προϊόντων ξυλείας «Σέλμαν» που διαθέτει μονάδα και στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.
Ειδικότερα, για τα κλωστήρια έχει εκπονηθεί σχέδιο επαναλειτουργίας σε συνεταιριστική βάση με τη συμμετοχή στο νέο εταιρικό σχήμα που θα δημιουργηθεί των εργαζομένων και του τραπεζικού τομέα, με κεφάλαιο της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί από την Εθνική Τράπεζα.
Δεν έχει πάντως ακόμα διευκρινιστεί αν το νέο σχήμα θα έχει τη μορφή του κοινωνικού συνεταιρισμού ή της Κοιν.Σ.Επ. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου «σημασία έχει η ρύθμιση των χρεών που ήταν ιδιαίτερα υψηλά και η οποία έχει εξασφαλιστεί». Πρόκειται για χρέη προς εργαζόμενους, προς το ΙΚΑ και προς τρίτους που συνολικά φθάνουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
«Επείγει να δούμε την συμμετοχή στο κεφάλαιο με ένα συνεταιριστικό σχήμα των ίδιων των εργαζόμενων ώστε ένα μέρος από τα οφειλόμενα να τα πάρουν οι εργαζόμενοι πίσω ως αμοιβή. Ένα μέρος από αυτά θα συμμετάσχει στο κεφάλαιο και ένα μέρος, δυστυχώς, θα χαθεί», τόνισε ο κ. Τόλιος.
Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό το σχήμα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκριμα και για πολλές άλλες περιπτώσεις γιατί πολλές επιχειρήσεις είναι στα πρόθυρα κλεισίματος.
«Στις πρώτες μας προτεραιότητες είναι η αναζήτηση ανάλογων ρυθμίσεων ώστε να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας, να γίνει επανεκκίνηση και να διατηρηθούν ορισμένες μονάδες που τώρα λειτουργούν, πολύ περισσότερο να επανεκκινηθούν μονάδες που τώρα είναι βιώσιμες», ανέφερε επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της πρώην «ΕΝΚΛΩ» έχουν γίνει οι αναγκαίες ενέργειες μέχρι τώρα και ότι είναι πολύ κοντά στο να ωριμάσει το συγκεκριμένο σχήμα.