Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,25%

Οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές σε ολόκληρη την ευρωζώνη αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος δανεισμού μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά το 2008…

Παρά την απόφαση της Λισσαβόνας την Τετάρτη, να ζητήσει από τους γείτονές της στην ευρωζώνη, ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης, η  κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη, προχώρησε προσεκτικά το σχέδιό της να ανεβάσει τα επιτόκια κατά το ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, από 1% σε 1,25%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση, ότι ήταν «δικαιολογημένη υπό το πρίσμα του κινδύνου διατάραξης της σταθερότητας των τιμών», προσθέτοντας: «είναι σημαντικό ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στα επιτόκια δεν οδηγούν σε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων μεσοπρόθεσμα. “

Ο Trichet προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για πληθωρισμό στην ευρωζώνη παρέμεινε και τόνισε ότι η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι «χαλαρή», υπαινισσόμενος ότι – όπως αναμένουν οι αγορές – η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω.

Ο Trichet τόνισε ότι καμία απόφαση δεν έχει παρθεί για μελλοντικές κινήσεις, αλλά οι επενδυτές πιστεύουν ότι η αύξηση θα είναι η πρώτο από τις πολλές που θα ακολουθήσουν, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού στα 17-μέλη της ζώνης, στο 2% μέχρι το τέλος του 2011.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ΕΚΤ  να προχωρήσει με περαιτέρω αύξηση κατά 0,25 της εκατοστιαίας μονάδας, πριν από τον Ιούλιο, και ίσως ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι  το τέλος του έτους”, δήλωσε ο Jürgen Michels της Citi.

Η μεγάλη ζήτηση στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, και η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, συνέβαλαν στην άνοδο του πληθωρισμού στο 2,6% τον περασμένο μήνα, πάνω από το 2%, που ήταν ο στόχος της ΕΚΤ. Αλλά με πολλά μικρότερα μέλη της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που παλεύουν ακόμη να βγουν από την ύφεση, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις οικονομικές εντάσεις στο εσωτερικό της ενιαίας νομισματικής ζώνης.

«Ακόμη και μια μικρή αύξηση των επιτοκίων – και η επίδρασή της στη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ – θα δημιουργήσει περισσότερες πιέσεις στις μη ανταγωνιστικές, υπερχρεωμένες περιφερειακές οικονομίες,” δήλωσε ο Ben May, οικονομολόγος της Capital Economics.

Περισσότερα: guardian.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ