ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ

Το   Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού,  πραγματοποίησε τριήμερο αφιερωμένο στην παραδοσιακή   βασιλόπιτα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εθιμικού κύκλου «Μια Βασιλόπιτα…αλλιώς!» υλοποιήθηκε  εκτός των τειχών του Μουσείου,

και συγκεκριμένα στο ιστορικό κτίριο του Μύλου του Παππά.

pita2Τις δύο πρώτες μέρες στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές της Στ΄ Τάξης Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ράπτου και της Δ΄ Τάξης Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη. Τα παιδιά ήρθαν στο Μύλο και γνώρισαν τα έθιμα του Δωδεκαημέρου και την ιστορία της βασιλόπιτας με το φύλλο, που αποτελούσε στην παραδοσιακή κοινωνία το κύριο γεύμα του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού.

Στη   συνέχεια   έφτιαξαν   την   βασιλόπιτα   των   μετακινούμενων   κτηνοτρόφων   της Θεσσαλίας, που απαιτεί ένα ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής, και την πήραν μαζί τους με το πέρας του προγράμματος.

Την τρίτη μέρα στο πρόγραμμα συμμετείχαν ενήλικες, κυρίως γυναίκες, οι οποίες έμαθαν από  τις πιο έμπειρες της ομάδας τον τρόπο  ανοίγματος φύλλου για την παρασκευή της παραδοσιακής   βασιλόπιτας.   Όλοι   με   το   δικό   τους   πλάστη   έφτιαξαν  βασιλόπιτες, τις οποίες το Μουσείο πρόσφερε στην Ελληνική Μέριμνα – Παιδική Στέγη Λάρισας, για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Τον τρόπο ζυμώματος και ανοίγματος φύλλου παρουσίασε η κ. Αριστέα Μπέσιου και οι κυρίες   από   τους   Συνεταιρισμούς   Γυναικών   Λιβαδίου   και   Γόννων   «Αντιγονίδες». Τα υλικά για τις πίτες πρόσφεραν οι τοπικές επιχειρήσεις Λύτρα, Ρεβήσιου και Πλιάτσικα.

Στο πρόγραμμα παρέστησαν η πρόεδρος του Συλλόγου του Μουσείου κ. Εύη Παπαχατζοπούλου και η πρόεδρος της Παιδικής Στέγης κ. Αγγέλα Σιτρά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ