Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, απασχόλησε την επικαιρότητα το θέμα της κοπής δένδρων στο δάσος των Αγ. Θεοδώρων Ραψάνης, μέσω του οποίου αναδείχθηκε μια έντονη αντιδικία μεταξύ του τοπικού πληθυσμού, τοπικών αρχών και δασικών υπηρεσιών.
Η αυτοδιοικητική μας κίνηση «Οικολογική Θεσσαλία» ασχολήθηκε με το θέμα, χωρίς να προβεί σε δημοσιοποίηση των παρεμβάσεών της, αλλά επιλέγοντας ουσιαστικές επαφές και συζητήσεις με το μεγαλύτερο μέρος των εμπλεκομένων στο ζήτημα και αφού διαπίστωσε ότι το θέμα «διευθετήθηκε» μετά και από τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στο υψηλότερο διοικητικό επίπεδο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος, σταμάτησε να ασχολείται με το θέμα, τουλάχιστον ως προς την επείγουσα ανάγκη διακοπής των εργασιών κοπής δένδρων, αφού τέτοιο θέμα δεν ετίθετο πλέον.
Είχε όμως προγραμματιστεί από την παράταξή μας να επανέλθουμε, σε επόμενη φάση, ως προς το ζήτημα της ανάδειξης του θέματος της ιερότητας του εν λόγω δάσους, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικότατο άυλο πόρο και να αναγνωριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς (UNESCO).
Οι εξελίξεις όμως μας κατέλαβαν εξ’απίνης καθώς κατόπιν πληροφοριών των κατοίκων, αντιληφθήκαμε ότι η κοπή δένδρων συνεχίζεται εκ νέου, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες και διαβεβαιώσεις εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών. Όντως οι πληροφορίες που μας δόθηκαν από τον τοπικό πληθυσμό, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν και σε επιτόπια επίσκεψή μας (στην οποία συμμετείχε και πρώην αντιδήμαρχος της περιοχής) διαπιστώσαμε ότι η κοπή δένδρων συνεχιζόταν ακόμη και χθες (11-Ιανουαρίου 2016 ) και μάλιστα, ίσως αυτό να γίνονταν και εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Ζητάμε από όσους έχουν την ευθύνη τόσο για την παρακολούθηση των εργασιών όσο και κάθε άλλον αρμόδιο να μεριμνήσουν ώστε να σταματήσει η καταστροφή ενός ιερού τόπου, ζητάμε να σταματήσει πάραυτα η κοπή δένδρων και να διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο αριθμός των δένδρων που κόπηκαν την (11η Ιανουαρίου 2016 ) καθώς και, ενδεχομένως, τις προηγούμενες ημέρες και αν αυτό προβλεπόταν από την αρχική έγκριση ή έγινε αυθαίρετα και καταχρηστικά.
Τέλος ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν την ανάδειξη των υπεραιωνόβιων δέντρων της περιοχής σε Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης.
Το θέμα της κοπής των δένδρων του δάσους των Αγ. Θεοδώρων Ραψάνης, το οποίο από τους κατοίκους της περιοχής θεωρείται ιερό, είναι πολύ σημαντικό και δεν σχετίζεται απλά και μόνο με μια περιβαλλοντική παράμετρο αλλά εμπεριέχει πολλαπλές πολιτισμικές και κοινωνικές παραμέτρους που ξεπερνούν κατά πολύ τα περιβαλλοντικά όρια και συνιστούν ένα ολικό κοινωνικό φαινόμενο που ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το εν λόγω δάσος είναι πλούτος ζωής και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί μέσα από μια διεπιστημονική θεώρηση και κοινωνική συνεννόηση.
Μια μονομερής δασοπονική θεώρηση δεν θα ήταν αρκετή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα. Με όλο τον σεβασμό προς την επιστήμη της δασοπονίας και τους λειτουργούς της, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις, όλων των επιστημών αλλά και της τοπικής κοινωνίας, που είναι ο σταθερός θεματοφύλακας της φύσης μέσα από μια διαρκή ανθρωπογενή σχέση με το φυσικό περιβάλλον το οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε διότι προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή.
Η «Οικολογική Θεσσαλία» τάσσεται στο πλευρό όσων παλεύουν για την αποφυγή της καταστροφής του δάσους και καλεί κάθε αρμόδιο και κάθε πολίτη να συνταχθεί σε αυτή την προσπάθεια.
Ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων και φορέων της Ραψάνης, και όχι μόνο, πρέπει να στηριχθεί και σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε αρωγοί με όλες μας τις δυνάμεις.