Την αγωνία τους για το μέλλον των καταστημάτων τους αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας που κινδυνεύει με διάλυση εξέφρασαν οι έμποροι της Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης που συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας με στόχο να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες που θα εμποδίσουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής που οδηγεί σε κλείσιμο εκατοντάδες επιχειρήσεις στην περιοχή.
Η διευρυμένη σύσκεψη αποφάσισε:
– Το κλείσιμο των καταστημάτων την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με όλες τις κοινωνικές ομάδες
– Σχεδιασμός εκδήλωσης εμπόρων σε κεντρικό κλειστό χώρο της Αθήνας. Προτείνεται η συνδιοργάνωση με άλλους επαγγελματικούς φορείς για τη μαζικότητα της εκδήλωσης.
– Διοργάνωση εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής.
– Πραγματοποίηση κοινής συνέντευξης τύπου των Εμπορικών Συλλόγων σε τοπικό επίπεδο και σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, σε κοινή ημερομηνία. Προτείνεται η Πέμπτη, 13/10, μ’ ένα και μοναδικό θέμα, αυτό των κινητοποιήσεων.
– Συνάντηση εκπροσώπων όλων των συλλογικών φορέων για τη διαμόρφωση συντεταγμένου πλαισίου ενεργειών και συντονισμό δράσεων συσπείρωσης.
– Αποκλεισμός των κτηρίων των ΔΟΥ σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες. Προτάθηκε επίσης ο αποκλεισμός τους επί τριήμερο.
Συνεχείς ραδιοφωνικές παρεμβάσεις των εμπόρων σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Οι Θεσσαλοί έμποροι ζητούν την ενίσχυση της μαζικότητας κατάθεσης προσφυγών σε κάθε αρμόδιο δικαστήριο για όποια μέτρα κρίνονται αντισυνταγματικά, τη σύνταξη κειμένου στο οποίο θα αποτυπώνεται το γενικό πλαίσιο των θέσεων του ελληνικού εμπορίου απέναντι στα μέτρα, αλλά και μαζική συλλογή υπογραφών του κειμένου από τους εμπόρους.
Παράλληλα θεωρούν αναγκαία την ενδυνάμωση της επικοινωνίας και συνεργασίας με κοινωνικούς – επιστημονικούς – επαγγελματικούς και εργατικούς φορείς, τη δημιουργία τηλεοπτικού μηνύματος, είτε διαφημιστικού, είτε κοινωνικού χαρακτήρα, στο οποίο θα αναδεικνύεται η σημασία και η προσφορά του εμπορίου στην κοινωνική και οικονομική δομή της χώρας και τη δημιουργία κεντρικής αφίσας, η οποία θα τοποθετηθεί στις προθήκες των καταστημάτων. Οποιαδήποτε εναλλακτική πρωτοβουλία των Συλλόγων και Ομοσπονδιών πρέπει να συνοδεύεται από ανάρτηση της κεντρικής αφίσας.
Σε ανακοίνωση των συμμετεχόντων στη διευρυμένη σύσκεψη αναφέρονται τα εξής:
«Στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που περνάει η ελληνική κοινωνία λόγω των σκληρών, και σε πολλές περιπτώσεις αντισυνταγματικών μέτρων όπως μειώσεις των μισθών και συντάξεων, απολύσεις, νέοι φόροι που επιβάλλονται σε όλους τους πολίτες, δημιουργείται ένα γκρίζο περιβάλλον για την ελληνική επιχειρηματικότητα και κυρίως για τις μικρές και μεσαίες ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι έμποροι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις ούτε καν στα λειτουργικά τους έξοδα. Ένας στους δύο συναδέλφους δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές του εισφορές στον ΟΑΕΕ. Πολλές υποχρεώσεις εκκρεμούν προς το δημόσιο αλλά και προς τους προμηθευτές γι’ αυτό χρειάζεται στήριξη απ’ την ελληνική κυβέρνηση με διάφορα προγράμματα και μια στοχευμένη στρατηγική για την πορεία του ελληνικού εμπορίου μιας και οι τράπεζες δεν θέλουν να στηρίξουν σήμερα τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου για το 2012, το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας προδιαγράφεται ακόμη πιο δύσκολο».
Τέλος οι έμποροι παραθέτουν τα παρακάτω στοιχεία από το μεσοπρόθεσμο:
* Περικοπή εισοδημάτων ύψους τουλάχιστον 8,5 δις ευρώ, με αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, επιφυλάσσει ο προϋπολογισμός του 2012.
* Ο συνολικός «λογαριασμός» δεν αποκλείεται να υπερβεί ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός του επομένου έτους θα επιβαρυνθεί και με τις υστερήσεις των εσόδων αλλά και τις υπερβάσεις των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού.
* Η πιστή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου έχει τεθεί ως προϋπόθεση για να εγκριθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δις ευρώ, από πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, το οποίο συμφώνησε να λάβει η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τον Μάιο του 2010.