Οι εγκέφαλοι των παιδιών πλήττονται από την οικογενειακή βία με τον ίδιο τρόπο που η μάχη επηρεάζει τους στρατιώτες, σύμφωνα με μια μελέτη. Τα παιδιά γίνονται πιο επιρρεπή σε προβλήματα ψυχικής υγείας, λένε οι ειδικοί από το University College London (UCL) και το Anna Freud Centre…
Τα παιδιά που υφίστανται κακοποίηση ή γίνονται μάρτυρες οικογενειακής βίας είναι γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης αργότερα στη ζωή τους.
Οι επιστήμονες έκαναν μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου 20 παιδιών με μέσο όρο ηλικίας τα 12 έτη, που είχαν εκτεθεί σε ενδοοικογενειακή βία.
Ενώ βρίσκονταν στον τομογράφο, τα παιδιά είδαν εικόνες ανδρών και γυναικών που έδειχναν λυπημένοι, ήρεμοι ή θυμωμένοι. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα συγκρίθηκε με αυτή άλλων παιδιών που δεν είχαν ιστορικό οικογενειακής βίας.
Οι εγκέφαλοι των παιδιών που εκτίθενται στη βία, έδειξαν αυξημένη ενεργοποίηση σε δύο περιοχές που σχετίζονται με την ανίχνευση της απειλής, την πρόσθια insula και την αμυγδαλή.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ένα παρόμοιο μοτίβο στους εγκεφάλους των στρατιωτών που εκτίθενται σε καταστάσεις βίαιων μαχών.
Ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Eamon McCrory, από το τμήμα του UCL Ψυχολογίας και Επιστημών των Γλωσσών, δήλωσε: «Μόλις τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς η κακοποίηση των παιδιών επηρεάζει τη λειτουργία των συναισθηματικών συστημάτων του εγκεφάλου τους. Αυτή η έρευνα είναι σημαντική, διότι παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ως προς τον τρόπο που περιοχές του εγκεφάλου του παιδιού μπορεί να προσαρμοστούν στις πρώιμες εμπειρίες της κακοποίησης στο σπίτι.
«Η αυξημένη αντιδραστικότητα των παιδιών αυτών μπορεί βραχυπρόθεσμα να τα βοηθά να κρατιούνται μακρυά από τους κινδύνους. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ενδέχεται να τα κάνει πιο επιρρεπή σε μετέπειτα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Ο καθηγητής Peter Fonagy, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Anna Freud, και καθηγητής Ψυχολογίας στο University College of London, είπε: «η πρωτοποριακή έρευνα του Δρ McCrory έχει αναμφίβολα κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της καταστροφής που η βία μπορεί να αφήσει στο πέρασμά της στα παιδιά που εκτίθενται σε αυτή. Τα συναρπαστικά ευρήματά του επιβεβαιώνουν τις τραυματικές συνέπειες που οι εμπειρίες αυτές έχουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
«Η συγκεκριμένη έρευνα θα πρέπει να ενεργοποιήσει τους κλινικούς ιατρούς και τους κοινωνικούς λειτουργούς ώστε να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των παιδιών από τη βία. Βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τις συνέπειες της κακοποίησης, μας βοηθούν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για τη θεραπεία και την προστασία των παιδιών από τις συνέπειες της κακοποίησης».
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Current Biology.
Περισσότερα:dailymail