Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Η Φανή Λαγκιόλη – Μπίλιου αντιδήμαρχος Τυρνάβου

Με αφορμή την αυριανή, “κατασκευασμένη”, κατά τη γνώμη μου, για λόγους σκοπιμοτήτων, Ημέρα της Γυναίκας, θα ήθελα να εκφράσω δύο λόγια, που αφορούν στον  διπλό ρόλο της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο. Δύο παράγοντες που επαναπροσδιορίζουν τη θέση της και ξεκαθαρίζουν το τοπίο από την παραπλάνηση της σημερινής εικόνας της.

Αφορούν την ταυτότητα και την δραστηριότητα της, (επαγγελματική, συνδικαλιστική, καριέρας κ.α.) και δεν πρέπει να λησμονούνται.

Το θέμα της ταυτότητας της σύγχρονης γυναίκας έχει θεσμική προέκταση. Είναι μια συζήτηση κατ’ άλλους, ξεπερασμένη, παλιομοδίτικη και οπισθοδρομική. Όταν όμως μιλούμε για θεσμούς, όπως οικογένεια, ηθική και πολιτισμική κληρονομιά στα παιδιά, σίγουρα το γεγονός παύει να είναι οπισθοδρομικό και γίνεται επίκαιρο και διαχρονικό. Μέσα από τον θεσμό της οικογένειας η σύγχρονη γυναίκα θα μπορέσει να μεταδώσει, αρχές, αξίες και κουλτούρα ώστε να διορθώνονται λάθη και αστοχίες του παρελθόντος, να μεταλαμπαδεύσει αγάπη, συγχώρεση και σύνεση.

Επομένως γίνεται σαφές πως στον σύγχρονο κόσμο, η γυναίκα παίζει πρωταρχικό ρόλο. Τα χαρακτηριστικά που ανέφερα είναι ο πλούτος, τα στολίδια, η ταυτότητα της γυναικείας υπόστασης. Μ’ αυτό τον τρόπο, οι επιφανειακές και ανούσιες ιδέες της νέας εποχής για τον ρόλο της σύγχρονης γυναίκας –ως γυναίκας υπερανθρώπου , που συχνά δανείζεται αντρικά πρότυπα συμπεριφοράς- θα βρουν ένα ισχυρό αντίλογο και μια ουσιαστική αμφισβήτηση.

Από την άλλη, ζούμε σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή. Ο κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει, να ανταπεξέλθει στις βασικές του ανάγκες –ακόμα και της σίτισης-, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας προσπαθεί να “αναπνεύσει” αέρα αισιοδοξίας και να ξεφύγει από τις συνθήκες του απόλυτου μαρασμού και της κατάθλιψης.

Η ανεργία, η ανασφάλεια, οι ψυχικές νόσοι, οι αποτυχίες, οι πτωχεύσεις, η καθοδήγηση του πνεύματος και της σκέψης μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, δεν μας αφήνουν να βρούμε εκείνο που λέγεται ποιότητα ζωής. Διότι μέσα στην καθημερινότητα μας υπάρχουν τα πιο όμορφα πράγματα, όπως ένα πρωινό, να δούμε την θάλασσα, να μυρίσουμε ένα λουλούδι, να ακούσουμε ένα γέροντα, να πετάξουμε ένα χαρτάκι στα σκουπίδια, να αγκαλιάσουμε ένα παιδί.

Πόσο πεζά φαίνονται για μερικούς όλα αυτά; Όμως για αυτά και για άλλα τόσα παρόμοια, η σύγχρονη γυναίκα θα πρέπει να παίξει τον ρόλο της. Η γυναίκα, η μάνα πρέπει να είναι συνώνυμο της ευαισθησίας, της αισθητικής, της ομορφιάς, της καλλιέπειας. Άλλωστε όλοι μας ξέρουμε πως στις δύσκολες στιγμές των πολέμων που στιγμάτισαν την ελληνική ιστορία, οι γυναίκες στήριζαν και ενεθάρρυναν τους  Έλληνες αγωνιστές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ