Ηνωμένες Πολιτείες ή Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία;

Απόσπασμα από άρθρο του Παύλου Τσίμα

“Τώρα πια, το ελληνικό χρέος αλλάζει χαρακτήρα και μαζί του αλλάζει φάση και το «ελληνικό πρόβλημα». Από σήμερα η Ελλάδα δεν χρωστά, παρά ελάχιστα, στις αγορές. Το ιδιωτικό χρέος που κουρεύτηκε, αντικαθίσταται από νέο δημόσιου χαρακτήρα χρέος. Ολο σχεδόν το ελληνικό χρέος – και μαζί και η μοίρα της χώρας η ίδια – είναι στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ…

Αν δει κανείς αυτή την εξέλιξη από απαισιόδοξη σκοπιά, αυτό καθιστά την Ελλάδα «την πρώτη αποικία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως έγραφαν οι «Financial Times», μια χώρα αυστηρά και στο διηνεκές επιτηρούμενη και ποδηγετούμενη από τους εταίρους της…

Αν το δει κανείς αισιόδοξα, αυτό σημαίνει ότι μπαίνει επιτέλους «πάτος στο βαρέλι», τελειώνει η αβεβαιότητα και κλείνει η συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ, και έτσι δημιουργείται μια προϋπόθεση για ανάκτηση εμπιστοσύνης, επενδύσεις, ανάπτυξη.

Η έκβαση εξαρτάται, σε έναν βαθμό, από εμάς τους ίδιους – από την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, να αποκαταστήσουμε εσωτερικά το πληγωμένο αίσθημα δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης, να πάρουμε μπρος. Αλλά, σε μεγαλύτερο βαθμό νομίζω, εξαρτάται από τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη.

Στο ίδιο εκείνο προφητικό κείμενο της 6ης Μαΐου 2010, ο Ferguson κατέληγε πως το πραγματικό δίλημμα το έχει, όχι η Ελλάδα, μα η Ευρώπη. Η οποία πρέπει να αποφασίσει «αν θα γίνει πλήρως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή θα μείνει ένα είδος μοντέρνας Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ένα συνονθύλευμα μεταβλητής γεωγραφίας, που αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί».”

Πηγή:tanea.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ