Στην Ελλάδα ο νέος μεταλλαγμένος ιός της γρίπης «Γιαμαγκάτα»

Κείμενο ερωταπαντήσεων σχετικά με την εποχική γρίπη, τα συμπτώματά της, την πρόληψη, την αντιμετώπιση αλλά και τα νέα στελέχη της εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, επισημαίνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης εξακολουθεί να είναι ο εμβολιασμός ακόμη και για το νέο μεταλλαγμένο ιό της γρίπης που ονομάζεται «Γιαμαγκάτα» από τον οποίο έχουν προσβληθεί αρκετοί Ελληνες.

Στο κείμενο των ερωταπαντήσεων αναφέρονται τα εξής:

– Τι είναι η εποχική γρίπη;

– Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται απ’ τους ιούς της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια ως και πολύ σοβαρή νόσηση και μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε άτομο.

– Πώς μεταδίδεται;

– Μεταδίδεται εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, κυρίως με τα σταγονίδια που μεταφέρονται με τον βήχα και το φτάρνισμα.

– Τι συμπτώματα έχει;

– Υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στο λαιμό, βήχας, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, δυσκολία στην αναπνοή, σπανιότερα εμετός ή / και διάρροια.

– Πόσο σοβαρή είναι;

– Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, όπως:

* Ατομα με χρόνια προβλήματα υγείας (χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, νευρολογικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, αιμοσφαιρινοπάθειες κ.ά.), άτομα προχωρημένης ηλικίας, έγκυοι γυναίκες.

– Πώς αντιμετωπίζεται;

– Συνήθως χρειάζεται μόνον αντιπυρετικά, άφθονα υγρά και ξεκούραση.

Υπάρχουν και ειδικά αντι-ιικα φάρμακα, που δεν είναι αντιβιοτικά, χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή, συμβάλλουν ώστε να γίνει ηπιότερη η ασθένεια και μικρότερη η διάρκειά της και βοηθούν ώστε να μην εμφανιστούν επιπλοκές.

Για να είναι αποτελεσματική η αντ-ιική θεραπεία, πρέπει να ξεκινήσει έγκαιρα (μέσα στις 2 πρώτες μέρες των συμπτωμάτων).

– Ποια είναι τα μέτρα προστασίας;

– Το αντιγριπικό εμβόλιο

Η τήρηση απλών κανόνων υγιεινής όπως: Πλένουμε προσεκτικά και συχνά τα χέρια μας, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο μιας χρήσης και όχι με την παλάμη μας, όταν βήχουμε ή/και φταρνιζόμαστε, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια, αποφεύγουμε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, παραμένουμε στο σπίτι, μακριά από το σχολείο ή την εργασία, αν είμαστε άρρωστοι.

– Γιατί να κάνω το εμβόλιο;

– Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο ετήσιος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, που είναι ασφαλές και κλινικά δοκιμασμένο εδώ και πολλά χρόνια. Το εμβόλιο προστατεύει εμάς και τους γύρω μας από τους τύπους του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν αυτόν τον χρόνο.

Η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού είναι οι φθινοπωρινοί μήνες. Μπορούμε όμως να εμβολιαστούμε και καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου για να προστατευθούμε από τη γρίπη.

– Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

– Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι, εκ των οποίων οι 13 σε ΜΕΘ, ενώ 4 εκτός και το 90% των θανάτων οφείλονταν στον τύπο Α της γρίπης (πέρυσι συνολικά έχασαν τη ζωή τους 149 άνθρωποι), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επίσης στη χώρα μας τα περιστατικά είναι μοιρασμένα κατά 50% στα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β. Ένας νέος όμως μεταλλαγμένος ιός της γρίπης που ονομάζεται «Γιαμαγκάτα» έχει εισέρθει στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να έχουν προσβληθεί αρκετοί Έλληνες. Το υπάρχον εμβόλιο δεν καλύπτει πλήρως τον  «Γιαμαγκάτα», θεωρείται ωστόσο ένας αξιόπιστος τρόπος για προστασία.

Σε κάθε περίπτωση όμως συνιστάται άμεση επίσκεψη σε γιατρό, αν τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ