Η παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο συνέδριο της Π.Ο.ΑμεΑ Θεσσαλίας
Εκφράζοντας την πεποίθηση πως “ο δρόμος για την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων δεν είναι εύκολος στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, χρειάζεται συνεργασία και συντονισμένη δράση για την επίλυση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων των ανθρώπων με αναπηρία”,
ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε για την προώθηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ατόμων με Αναπηρία, κατά το χαιρετισμό του στο 4ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο κ. Κόκκαλης είχε επαφές μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, με τον οποίο και συζήτησε για σειρά ζητημάτων που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία.
Αργότερα, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε τα εξής: “Ως δικηγόρος πολλές φορές κλήθηκα να υπερασπιστώ στα δικαστήρια αυτονόητα δικαιώματα συμπολιτών μου με αναπηρία. Με πολλούς από αυτούς ανέπτυξα διαπροσωπικές σχέσεις κι έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω στη θέση τους και να βιώσω μαζί τους τη διαρκή μάχη που δίνουν στην καθημερινή τους ρουτίνα, με προβλήματα που πολλές φορές οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να διανοηθούμε.
Ως πολιτικός σήμερα δηλώνω κατηγορηματικά ότι κι εγώ με τη σειρά μου βρίσκομαι στο πλευρό των πασχόντων συμπολιτών μου και θα συνδράμω όσο μπορώ σε κάθε συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Άλλωστε το πολιτισμικό επίπεδο μιας χώρας προσδιορίζεται από τον τρόπο που μεριμνά για τους πάσχοντες πολίτες. Μια κοινωνία πολιτισμένη αφουγκράζεται τα προβλήματά τους και εξασφαλίζει ισότητα και πρόσβαση σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς της χώρας.
Από τη δική μου πλευρά και έπειτα από πολλές επισκέψεις που δέχθηκα από συμπολίτες μου με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και τηλεφωνικές κλήσεις από όλα τα μέρη της Ελλάδας, έγιναν επίμονες προσπάθειες για την ένταξη της ασθένειας στις μη αναστρέψιμες παθήσεις.
Τελικά, στις 6 Φεβρουαρίου συνεδρίασε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας και των μη αναστρέψιμων παθήσεων και εισηγήθηκε την ένταξη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις της εν λόγω ασθένειας.
Η νέα Υπουργική Απόφαση έχει –όπως ενημερώθηκα- υπογραφεί από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο και ήδη εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, με αποτέλεσμα την ανακούφιση των πασχόντων.
Πολύ σημαντική είναι επίσης και η κατάργηση της αναδρομικής διαγραφής από την ασφάλιση ΟΓΑ, με αφορμή την αίτηση για σύνταξη αναπηρίας, που στερούσε τη σύνταξη από ασφαλισμένους του ΟΓΑ, μετά την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου.
Πολλά πρέπει όμως να γίνουν ακόμη, όπως είναι η θέση σε παραγωγική λειτουργία του προγράμματος της κάρτας αναπηρίας, η οποία θα καταργήσει τις πολλαπλές και χρονοβόρες διαδικασίες που οδηγούν σε απώλεια χρόνου και εισοδημάτων και θα διασφαλίσει το σεβασμό των ατόμων με αναπηρία κατά τη διεκδίκηση, αλλά και επαναχορήγηση παροχών και επιδομάτων.
Η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας, η οποία ξεκίνησε δοκιμαστικά σε μια πρώτη ομάδα οκτώ χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Κύπρος. Θα εξασφαλίσει ένα σύστημα αμοιβαίας αναγνώρισης της αναπηρίας και θα διευκολύνει τα ταξίδια των ατόμων με αναπηρία από τη μία χώρα στην άλλη.
Ο δρόμος για την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων δεν είναι εύκολος στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, χρειάζεται συνεργασία και συντονισμένη δράση για την επίλυση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων των ανθρώπων με αναπηρία”.