ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ Η Μ. ΑΣΙΑ

Σπάνια ντοκουμέντα από την εγκατάσταση προσφύγων στη Γιάννουλη

Στο επίκεντρο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πινακοθήκη Λάρισας βρέθηκε η Μ. Ασία, καθώς στο πλαίσιο της ενημέρωσης του προσωπικού της η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ/EU-OHQ διοργάνωσε στο χώρο του αμφιθεάτρου σχετική ημερίδα με θέμα ”Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού”.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μέρος της έκθεσης φωτογραφίας «Καππαδοκία – Μια χαμένη πατρίδα» των Ανδριανού Λέκκα και Ρούλας Σιλιντζή-Λέκκα σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ παράλληλα εκτέθηκε πλούσιο αρχειακό υλικό σχετικά με τη ζωή των προσφύγων της Μικράς Ασίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Λάρισας.

Αναμνηστικές οικογενειακές φωτογραφίες, γαμήλιες φωτογραφίες ζευγαριών, φωτογραφίες για συνοικέσια, πορτρέτα ανθρώπων όλων των ηλικιών, στιγμές και δραστηριότητες της ζωής, φωτογραφίες με στρατιώτες κ.ά., ανασυνθέτουν την εικόνα της καθημερινότητας στις αλησμόνητες πατρίδες και στη μετέπειτα ζωή των προσφύγων, ενώ ιδιαίτερες μνήμες ξυπνούν φωτογραφίες ντοκουμέντα από την εγκατάσταση και τη ζωή της πρώτης γενιάς προσφύγων στη Γιάννουλη Λάρισας.

Η έκθεση φωτογραφίας αποθησαυρίζει τη ζωή των Ελλήνων της Μ. Ασίας από τη Σμύρνη, το Μιστί, τη Σεβάστεια, το Σεβδίκιοϊ, την Κερασούντα κ.α. πριν το 1922 αλλά και αργότερα, όταν εγκαταστάθηκαν στη Μυτιλήνη, στη Καισαριανή, στην Αμερική και αλλού, ενώ η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο της ημερίδας της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, θα διαρκέσει έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-14:00, 18:00-21:00
Σάββατο-Κυριακή 10:00-14:00

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ