ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων, μέσα στα πλαίσια των δράσεών της, οργανώνει ΣΧΟΛΗ μαθημάτων Θεωρίας (Πολιτικής Οικονομίας, Φιλοσοφίας κ.ά.)  και Ιστορίας (Διαφωτισμός, Προοδευτικό, Αγροτικό, Εργατικό Κίνημα, Γυναικείο Ζήτημα, Κατοχή-Αντίσταση κ.ά.) με έμφαση στην αποτύπωση των γεγονότων

της τοπικής (Θεσσαλικής) ιστορίας.

Η προσέγγιση του μαθήματος-συζήτησης θα γίνεται διαδραστικά και με βάση την μέθοδο του Διαλεκτικού και του Ιστορικού Υλισμού. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε 15 μέρες εναλλάξ (δηλαδή στον μήνα, ένα Θεωρίας και ένα Ιστορίας).

Η ομάδα καλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν να έρθουν την Πέμπτη, 31 Γενάρη 2019, 6.30΄μ.μ., στη Λέσχη-Στέκι του Αυτοοργανωμένου Αθλητικού Συλλόγου «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ», που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Δροσίνη και Σολωμού (Πλατεία Λαού).

Στο ίδιο χώρο και την ίδια μέρα θα γίνει το ξεκίνημα της ΣΧΟΛΗΣ.

Α΄ Θέμα (Πολιτική Οικονομία)

1ο μάθημα: ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές της σχολής αναφέρουν:

«Γιατί θέλουμε να μελετήσουμε τον καπιταλισμό του 21ου αιώνα;

α) Για να μαθαίνουμε, β) να συνεννοούμαστε, γ) να οργανωνόμαστε και δ) για να τον γκρεμίσουμε …

Είναι σύνηθες στο πλαίσιο της πολεμικής της αστικής σκέψης και των διαφόρων παραλλαγών της ενάντια στη μαρξιστική θεωρία, να εκτοξεύονται διάφορες κατηγορίες. Ανάμεσα σ’ αυτές, η πιο διαχρονική και η πιο συχνά διατυπωμένη, είναι η κατηγορία περί πεπαλαιωμένων αντιλήψεων που έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα και τις τεχνολογικές/κοινωνικές εξελίξεις, γεγονός που καθιστά ανεπαρκές το μεθοδολογικό εργαλείο της υλιστικής αντίληψης και, συνακόλουθα, της πάλης των τάξεων.

Σ’ αυτές τις αντιλήψεις, που μας είναι γνώριμες από το πρώτο διάστημα της εμφάνισης της μαρξιστικής σκέψης, έρχεται ν’ απαντήσει το εγχείρημά μας.

Η θεωρία, μόνο από την υλιστική μέθοδο ανάλυσής της, παραμένει σύγχρονη και αναμφίβολα, δεν μπορεί να αγνοήσει τις ραγδαίες αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, τόσο σε επίπεδο βάσης, όσο και εποικοδομήματος.

Η γενικευμένη χρήση της επιστήμης ως άμεσης παραγωγικής δύναμης (αποτέλεσμα και της τελειοποίησης/αυτοματοποίησης των εργαλειομηχανών), η επανοργάνωση της παραγωγής στη βάση των νέων εφαρμοσμένων τεχνολογιών, οι σημαντικές εξελίξεις στο επίπεδο της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της πληροφορικής και τα νέα πεδία που αυτές δημιουργούν, όπως η ρομποτική, η νανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία, η βιοπληροφορική κ.τ.λ. πιστοποιούν ότι ο καπιταλισμός της εποχής μας, ως κυρίαρχη κοινωνική σχέση, αλλάζει ραγδαία την πραγματικότητά μας.

Ξεκινάμε από την Πολιτική Οικονομία που ανήκει στις κοινωνικές επιστήμες. Μελετάει τους νόμους της κοινωνικής παραγωγής και διανομής των υλικών αγαθών στις διάφορες βαθμίδες εκξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας (πρωτόγονο κοινοτικό καθεστώς, δουλοκτητικό καθεστώς, φεουδαρχία, καπιταλισμός, σοσιαλισμός)…»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ