ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων, στο πλαίσιο των δράσεών της, οργάνωσε σχολή μαθημάτων Θεωρίας (Πολιτικής Οικονομίας, Φιλοσοφίας κ.ά.)  και Ιστορίας (Διαφωτισμός, Προοδευτικό, Αγροτικό, Εργατικό Κίνημα, Γυναικείο Ζήτημα, Κατοχή-Αντίσταση κ.ά.) με έμφαση στην αποτύπωση των γεγονότων της τοπικής (Θεσσαλικής) ιστορίας.

Η προσέγγιση του μαθήματος- συζήτησης θα γίνεται διαδραστικά και με βάση την μέθοδο του Διαλεκτικού και του Ιστορικού Υλισμού. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε 15 μέρες εναλλάξ (δηλαδή στον μήνα, ένα Θεωρίας και ένα Ιστορίας).

Η αρχή έγινε στις 31 Γενάρη 2019, με πρώτο μάθημα της Θεωρίας (Πολιτικής Οικονομίας) που σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία συμμετεχόντων, αλλά και πλούσιο διάλογο σύγχρονου εμπλουτισμού.

Οι διοργανωτές των μαθημάτων σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Καλούμε όλους, όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, να έρθουν: την Πέμπτη, 14 Φλεβάρη 2019, 6.30΄μ.μ., στη Λέσχη-Στέκι του Αυτοοργανωμένου Αθλητικού Συλλόγου «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ», που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Δροσίνη 6 και Σολωμού (Πλατεία Λαού).

Στο ίδιο χώρο και την ίδια μέρα θα γίνει το ξεκίνημα των μαθημάτων Ιστορίας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

1ο μάθημα

Θέμα: α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

και    β) Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ.

Γιατί θέλουμε να μελετήσουμε την Ιστορία;

Μα φυσικά α) Για να μαθαίνουμε, β) ν’ αναλύουμε, γ) να συνεννοούμαστε, δ) να οργανωνόμαστε και ε) για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο …

Είναι επακόλουθο στα πλαίσια της κυριαρχίας του καπιταλιστικού συστήματος η αστική τάξη να φροντίσει και στο επίπεδο του εποικοδομήματος (κράτος), δηλαδή, να συνθέσει την ανάλογη Ιστορία ή κατ’ άλλους τον δικό της «εθνικό μύθο»

Στο γράψιμο της Ιστορίας ή καλύτερα στην κοπτοραπτική «κατ’ εντολήν της», του αντιφατικού πλέγματος αρχαίας ιστορίας, πολεμικού χριστιανισμού, εικονικής  ρωμαιοβυζαντινής παραμυθίας και μεγαλοϊδεάτικων «εθνικιστικών» κατασκευών, στεκόμαστε απέναντι.

Με όπλο την αντίληψη της Ιστορίας ως επιστήμη και με μέθοδο προσέγγισης και ανάλυσής της, τον Διαλεκτικό και Ιστορικό Υλισμό, προσεγγίζουμε ανιχνεύοντας την Ιστορία που έγραψαν οι λαοί με την κίνησή τους για κοινωνική απελευθέρωση.

Προσπαθούμε να σπάσουμε τους ιμάντες διοχέτευσης της ιδεολογίας της αστικής τάξης, στο πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας που διδάσκεται στην εκπαίδευση από τα νήπια, το δημοτικό, ως και τα πανεπιστήμια.

Το εγχείρημά μας έρχεται να συμβάλλει στην αποτύπωση της κίνησης της Ελλαδικής Ιστορίας, αλλά και της ευρύτερης, μέσα από τα κομμάτια εκείνα που ουσιαστικά αποτέλεσαν ατμομηχανές της ιστορικής κίνησης του Λαού μας, αλλά οι μισθωτοί «εθνικοί» ιστοριογράφοι, προσπάθησαν να τα εξαφανίσουν, αφού τα θεώρησαν μολυσματικές πηγές για το κτίσιμο του «νέου ελληνισμού» και της ντόπιας  «εθνικοφροσύνης».

Το ξήλωμα από τον καμβά «της δομικά αναγκαίας για το σύστημα ιστορίας», που η συρραφή της έγινε από μισθωτούς ιστοριογράφους, καλοπληρωμένους ιστορικούς και όχι λίγες φορές από ειδικούς πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, αποτελεί για μας και κάθε αγνό ερευνητή της ιστορίας ως επιστήμης καθήκον.

Την προσέγγιση της «ιστορικής αλήθειας» την αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον για συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας που άρχισαν από πολλές δεκαετίες πριν μεγάλοι για μας ιστορικοί επιστήμονες, ιστορικοί ερευνητές, εκπαιδευτικοί και πολλοί λάτρεις και εραστές της ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Βαδίζουμε σ’ αυτό που λέει, ο Γερμανός ιστορικός Leopold von Ranke, πως: «στην ιστορία έχει ανατεθεί το έργο να κρίνει το παρελθόν και να καθοδηγήσει το παρόν προς όφελος των μελλοντικών εποχών».

Ή ίσως καλύτερα να πούμε, πως χρησιμοποιούμε την ιστορική έρευνα-μελέτη όχι για να αναπαραστήσουμε το παρελθόν, αλλά για να οπλίσουμε τις καταπιεζόμενες τάξεις – που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού – στο δρόμο για την κοινωνική τους απελευθέρωσή”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ